Cu carne de porc, vită sau pasăre, ardeii umpluți sunt pe placul tuturor, fiind o mâncare tradițională apropiată ca gust și arome de sarmale.
Ingrediente: 4 ardei roșii mari, 400 de grame de carne de curcan tocată, 50 de grame de orez, 15 ml de ulei de măsline, o ceapă, o roșie, un morcov, boia de ardei dulce, sare, piper, cimbru, o lingură de bulion, o jumătate de legătură de pătrunjel, smântână pentru servit; pentru sos: 4-500 de grame de roșii, apă, sare, o linguriță de zahăr, o foaie de dafin.
Preparare: Cureți ardeii de cotoare și semințe, apoi îi speli. Pui uleiul într-un vas cu fundul gros și călești ușor ceapa tocată mărunt. Cureți morcovul, apoi îi dai pe răzătoare și îl adaugi peste ceapă. Pui carnea tocată, orezul spălat și pătrunjelul tocat și lași să se călească, amestecând din când în când. Pui sare, piper, boia și cimbru, după gust. Amesteci bine pentru a obtine o compoziţie omogenă. După ce a scăzut zeama lăsată de carne, umpli ardeii cu această compoziție și îi așezi într-o oală largă. Cureți roșiile de coajă, le pasezi și torni sosul în oala cu ardei. Pui condimentele și zahărul. Adaugi apă cât să acoperi trei sferturi din ardei și lași să fiarbă la foc potrivit aproximativ o oră. Servești ardeii calzi, simpli sau cu smântână, după preferință.