Este excelent la gust şi este de sezon, iar preparat corespunzător devine delicios și pentru cei cărora nu le place carnea de oaie.
Este nevoie de un berbec zdravăn, care se taie, se jupoaie şi se curăţă de măruntaie, acestea putând fi folosite, separat, pentru drob. Este obligatoriu nevoie de mai multe mâini dibace, pentru că anumite ingrediente trebuie pregătite în același timp. Bucătarii spun că este nevoie de răbdare până la finalizarea rețetei, timpul de coacere al cărnii fiind foarte important.
Ingrediente: berbecuț curățat și fără organe de circa 18 kg (în funcție de numărul de persoane care își vor delecta papilele gustative cu acest preparat), 4 legături de lemn de fag, 30 kg de cărbuni;
pentru baiț: ulei de măsline 500 ml, vin alb demisec 500 ml, ceapă galbenă 4-5 bucăți, usturoi 4 căpățâni, oreagno 100 g, lămâi 4-5 bucăți, piper 5 g, sare iodată;
pentru sosul folosit în timpul coacerii: ulei de măsline 500 ml, oțet alb 300 ml, sare iodată, piper proaspăt măcinat, zeama de la circa 1 kg de lămâi, vin alb demisec 500 ml, cimbru 2-3 fire, busuioc 2-3 fire, mentă proaspătă 2-3 fire;
pentru umplutură: praz 2 kg, mere 1 kg, măsline 500 g, ardei kapia 4 bucăți, usturoi 3 căpățâni, slănină afumata 300 g, lămâi 5 bucăți.
Preparare: Berbecuțul se curăță de grăsimi și diverse impurități. Între timp, se pregătește baițul, cu care se unge berbecuțul, care apoi se asază la odihnă, întins într-un vas încăpător. Se amestecă ingredientele pentru sosul de uns în timpul coacerii și se unge ca să nu se crape. Burta berbecuțului se umple cu diverse legume și fructe tăiate mărunt. După circa 5 ore de copt la proțap, se poate consuma alături de mămăligă, cartofi copți în jar și salată de sezon.
Pregătirea cartofilor pentru copt în jar: Cartofii se spală și se șterg cu un șevet. Se formează un cuib din jar, unde se pun cartofii. Se acoperă și se lasă la copt circa 45 de minute. Se servesc calzi, cu unt și sare.
Specialiștii în gastronomie spun că sunt combinația ideală cu friptura de berbecuț la proțap, desăvârșindu-și reciproc gusutul și aromele.