Aceste găluşte cu prune (numite şi knedli sau gomboc) tăvălite în pesmet auriu sunt preparate dintr-un aluat pe bază de cartofi fierți. Sunt un desert ieftin, de sezon, foarte popular în Ardeal și Banat, dar care a pătruns și în alte zone ale țării.
Ingrediente: 10-20 de prune (în funcție de dimensiuni), 800 g de cartofi fierți în coajă, 250 - 300 g de făină (în funcție de soiul cartofilor), 2 ouă întregi, o linguriță rasă de sare; pesmet rumen: 250 g de pesmet, 100 g de unt, 100 g de zahăr tos.
Preparare: Se pun la fiert cartofii în coajă într-o oală mare, cu apă ușor sărată. După ce aceștia au fiert, se scurg de apă fierbinte și se lasă 10 minute la răcorit. Se zdrobesc cu presa specială pentru cartofi. Se adaugă ouăle, sarea și o parte din făină (cam 200 de grame). Se frământă cu mâna compoziția și, dacă este încă lipicioasă și moale, se adaugă și restul de făină. Se iau bucăți din compoziţie, se aplatizează în palmă și se așază câte o prună în mijloc. Se pune la fiert apa într-o oală mare și se adaugă două lingurițe de sare. Când apa a început să clocotească, se așază găluștele în ea și se fierb circa 10-15 minute la foc mic, fără capac.
Într-o tigaie largă, antiaderentă, se pune untul la topit. Se toarnă pesmetul și se amestecă bine cu o spatulă (la foc mediu spre mic). După ce pesmetul a absorbit tot untul și s-a rumenit, se adaugă și zahărul tos. Se dă tigaia de pe foc și se amestecă bine cu spatula. Se scot găluștele din oala cu apă clocotită, se scurg un pic, apoi se tăvălesc prin pesmetul rumen.

