Gustă din plin aroma toamnei cu această delicioasă plăcintă cu dovleac. Rețeta simplă și reconfortantă te va încânta cu fiecare mușcătură, oferind o explozie de arome de dovleac, scorțișoară și condimente calde. Savurează un desert clasic, perfect pentru a fi împărtășit cu cei dragi în timpul serilor răcoroase de toamnă.
Ingrediente: pentru aluat: 1 cană mare cu apă călduță (300 ml), 5-6 linguri de ulei, o jumătate de linguriță de sare, o lingură de zahăr, un plic de drojdie uscată (7 g), făină cât cuprinde; pentru umplutură: o farfurie adâncă cu vârf de dovleac răzuit, 2-3 linguri de zahăr pentru fiecare rulou, scorțișoară măcinată ori zahăr vanilat (o jumătate de plic pentru fiecare rulou); ulei pentru uns foile, zahăr pudră vanilat pentru decor.
Preparare. Pentru aluat se pun toate ingredientele într-un castron adânc și se frământă o cocă până nu se mai lipește de mâini, apoi se lasă la dospit pentru circa 30 de minute, la loc călduț. Se împarte coca în patru părți egale. Fiecare parte se întinde cu făcălețul în foaie subțire, se unge cu ulei, se întinde uniform un sfert din dovleacul ras, se presară zahărul și zahărul vanilat/ scorțișoara. Se rulează păstrând în marginile laterale câte 2 cm de foaie neacoperită cu dovleac, care se pliază spre partea inferioară a ruloului. Se procedează la fel cu toate foile. Rulourile se așază în tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ulei și se coc la foc mediu, până se rumenesc deasupra. Se pudrează cu zahăr vanilat și se porționează după ce s-au răcit complet.
De obicei, dovleacul pentru plăcintă se călește înainte de a fi folosit, deoarece această metodă ajută la caramelizarea sa și la eliminarea excesului de umiditate. Astfel, umplutura va deveni mai gustoasă și nu va înmuia foile de plăcintă în timpul coacerii. Lăsați umplutura să se răcească complet, înainte de a o folosi pentru a umple foile de plăcintă. Alternativ, unii preferă să coacă dovleacul în cuptor pentru a-l pregăti, ceea ce duce la un gust caramelizat, aromat și o textură moale.

