Mâncăruri recomandate pentru un an mai bun

Mâncăruri recomandate pentru un an mai bun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pregătirea mesei de ajunul Anului Nou e o activitate pe care gospodinele o încep cu câteva zile înainte, pentru a fi sigure că toate vor fi gata pentru invitaţi. E de bun augur dacă avem, de sărbători, o masă îmbelşugată, plină de bunătăţi, înconjurată de rude şi prieteni. Pentru masa acestei sărbători, este bine să se gătească porc. Se spune că porcul râmă numai înainte şi dacă preparăm bucate din carnea lui, lucrurile vor merge cu spor în noul an. Dacă vom găti găină, totul va merge pe dos: găina scormoneşte cu picioarele, dând pământul înapoi. De obicei, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă, indiferent de regiune: preparate de casă - cârnaţi, sărmăluţe, friptură, tobă, caltaboşi, piftie, salată boeuf. La desert servim ce ne place nouă: plăcintă „poale-n brâu”, cozonac, clătite sau tort.

Pentru a avea pe masă carne tot anul, vânătorul trebuie să împuşte o coţofană şi să-şi ungă cu sângele ei puşca.

Pe lângă porc, un pic de peşte

Mai este bine ca pe masa de Revelion să avem şi preparate din peşte, deoarece se spune că acesta aduce bucurie şi bunăstare în familie. Tot pentru a chema norocul în următorul an, cu câteva zile înainte, femeile prepară pâini sau plăcintă, în care ascund bănuţi. Norocoşii care găsesc bănuţul vor avea un an mult mai bun decât cel care a trecut. Gospodinele mai pun în plăcintă şi răvaşe, pe care sunt scrise glume sau preziceri pentru perioada ce vine.

Vin roşu, neapărat

Atât la masă, cât şi la petrecere, e bine să consumăm vin roşu pentru a ne înnoi sângele, cum spun bătrânii. Paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin, pentru a avea un an vesel şi prosper. Chiar dacă e bine să se consume mult vin roşu, la miezul nopţii, se ciocnesc pahare de şampanie şi se urează, cu veselie, „La mulţi ani!”.

Citit 1721 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.