La Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii - Nas în nas cu o cobră
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

La Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii - Nas în nas cu o cobră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, 70 de reptile au coborât din ecranele televizoarelor, unde le admirăm de obicei, ca să ne uimească pe viu. Ele provin din toate colţurile lumii, majoritatea sunt periculoase, şi îi aparţin crescătorului Florin Sârb, din Bucureşti.

Şerpii din documentare, sub ochii noştri

Am văzut de toate: cobra neagră, şarpe de grădină, vipera pufăitoare, vipera de Gabon, boa constrictor, şarpe regal constrictor, vipera rinocer, cobra egipteană, caiman, anaconda galbenă, varanul de savană, şopârla cu limba albastră, tarantule. Am stat lângă unele dintre cele mai veninoase specii de şerpi sau tarantule, la distanţă de câţiva centimetri, după un geam fragil. Şarpele cu clopoţei zornăia chiar sub nasul nostru la fiecare bătaie în geam, cobra se înfoia atunci când vizitatorii îşi lipeau nasurile de geam şi caimanul urmărea nemişcat un şoricel mic, viu, pitit într-un colţ al terariului. Unele dintre cele mai periculoase şi agresive specii din lume - taipanul, mamba neagră, mamba verde, vipera africană, asiatică sau cobra, stăteau liniştite, digerând şoriceii înghiţiţi cu câteva zile înainte.

Tatăl a peste 70 de reptile

Florin Sârb, crescătorul reptilelor, a început cu reptile mici şi, de 15 ani, are în grijă exemplare rare de tarantule, şopârle şi şerpi, majoritatea periculoase. „Trebuie să fii pasionat de aceste animale, ca să fii în stare să ai grijă de ele. Eu nu întâmpin dificultăţi în creşterea lor pentru că îmi place ceea ce fac şi ştiu cum să mă ocup de fiecare specie în parte. Şi nici nu am pierdut sau scăpat vreuna”, ne-a spus Florin Sârb.

Un şarpe veninos poate costa şi 40.000 de euro

Tot acesta ne-a explicat că aceste exemplare deosebite de reptile exotice le procură din afara României: „Merg la târguri internaţionale unde se adună foarte mulţi crescători. Ori facem schimb între noi, ori cumpărăm. Mai rar se pot găsi în ţara noastră. Doar exemplarele banale, mai ieftine, cum ar fi pitoni, şerpi boa sau regali. Cele rare, care nu se găsesc de cumpărat la noi în România, pot costa şi 17.000 sau chiar 40.000 de euro, depinde de exemplar. Ce am eu foarte scump sunt taipanul, vipera de Gabon, şerpii cu clopoţei”, ne mai explică crescătorul. Pentru a le hrăni, se ocupă de încă o crescătorie: de şoareci de diferite mărimi. "Pe cei mici îi dau tarantulelor şi pe cei mari şerpilor. Am şi şopârle care mănâncă mai des sau chiar zilnic, precum cele vegetariene care primesc varză, salată sau morcovi. Hrana unui exemplar nu costă foarte mult, în jur de câteva zeci de lei pe lună”, mai explică Florin Sârb.

Documentarea e cea mai importantă

Pentru cei care se gândesc să crească un astfel de animal mai neobişnuit în casă, crescătorul nostru are câteva sfaturi: „În primul rând să nu fie veninos pentru a evita accidentele. Apoi să se documenteze foarte bine cu privire la specia pe care o doresc. Mulţi nu se documentează şi reptila moare sau se îmbolnăveşte pentru că nu mănâncă. Trebuie, de asemenea, să îi asigure şi condiţiile necesare: terariu în funcţie de dimensiunea acestuia, hrana corespunzătoare, temperatura şi umiditatea. Dar dacă nu este şi pasiune la mijloc, nu poţi observa, studia animalul şi nici nu te descurci cu el”, explică acesta. Expoziţia rămâne deschisă până în data de 10 iunie.

Citit 1358 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2012 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.