Femei versus bărbaţi: Cine “miroase” mai repede infidelitatea

Femei versus bărbaţi: Cine “miroase” mai repede infidelitatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Credinţa devenită de acum populară conform căreia intuiţia femeilor nu dă aproape niciodată greş atunci când vine vorba de infidelitatea partenerului de viaţă ar putea fi doar un mit fals întreţinut. Potrivit ultimelor cercetări, bărbaţii sunt mai pricepuţi la detectarea infidelităţii partenerelor. Mai mult, ei sunt predispuşi să suspecteze infidelitatea chiar şi acolo unde nici nu se pune problema.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că bărbaţii sunt în stare să identifice o femeie care îşi înşală partenerul în nouă din zece cazuri de infidelitate. În plus, ei au mai mult succes şi când vine vorba să-şi dea seama dacă partenerele lor umblă cu cioara vopsită, indiferent că e vorba de infidelitatea sau de alt fel de minciuni.

Reversul medaliei este însă că vigilenţa bărbaţilor este contracarată de faptul că femeile se descurcă mai uşor să-şi ascundă relaţiile avute în afara cuplului. Cercetătorii de la Universitatea din Richmond, Statele Unite ale Americii, au dat unui număr de peste 200 de cupluri chestionare confidenţiale cu întrebări privind fidelitatea lor şi măsura în care îşi suspectează partenerii de infidelitate.

Nasurile bărbaţilor dau rezultate corecte

Rezultatele au arătat că 29 la sută dintre bărbaţi au declarat că şi-au înşelat partenerele, în comparaţie cu numai 18,5 la sută dintre femei. În plus, 80 la sută dintre deducţiile femeilor privind fidelitatea sau infidelitatea partenerului au fost corecte, dar bărbaţii s-au descurcat şi mai bine. Răspunsurile lor au fost precise într-o proporţie de 94 la sută. Aşadar, bărbaţii se descurcă într-adevăr mai bine la detectarea infidelităţii partenerei, detectând 75 la sută din cazurile de infidelitate, în comparaţie cu numai 41 la sută din cazuri descoperite de femei.

Bărbaţii, mai speriaţi de infidelitate

O altă concluzie a studiului este că bărbaţii ajung să vadă infidelitatea chiar şi acolo unde ea nu există. Iar oamenilor de ştiinţă li se pare logică această descoperire, întrucât bărbaţii, spre exemplu, nu pot fi niciodată siguri dacă copilul rezultat în urma relaţiei este sau nu al lor.

Partenerii de sex masculin presupun că au mai multe de pierdut în acest joc. Când partenera este infidelă, ei pot pierde oportunitatea de a se reproduce şi se pot trezi că îşi investesc resursele în copilul altui bărbat. Iar acest lucru demonstrează o prejudecată cognitivă fascinantă care determina bărbaţii (mai mult sau mai puţin inconştient) să cadă în extrema prudenţei, suspectându-şi partenera de infidelitate chiar şi atunci când nu e cazul.

Femeile sunt mai discrete

Femeile combat acest fapt devenind tot mai bune în ascunderea relaţiilor extraconjugale. Analizele statistice au indicat că cel puţin cu 10 la sută mai multe dintre femei şi-au înşelat partenerii faţă de doar 18,5 procente care au şi recunoscut acest lucru în cadrul chestionarelor.

Citit 1904 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.