Actorul Victor Rebengiuc va fi decorat de regele Mihai I

Actorul Victor Rebengiuc va fi decorat de regele Mihai I
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Actorul Victor Rebengiuc va primi decoraţia "Nihil Sine Deo" din partea regelui Mihai I, pe 28 februarie, într-o ceremonie care va avea loc la Castelul Peleş din Sinaia, potrivit unui anunţ făcut de principele Radu. Anunţul a fost făcut duminică, în ziua în care Victor Rebengiuc a împlinit 80 de ani.
Alături de medaliile "Regele Mihai I pentru Loialitate" şi "Crucea Casei Regale a României", decoraţia regală "Nihil Sine Deo" se acordă prin decizia şefului familiei regale a României.
Decoraţia regală "Nihil Sine Deo" poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar, "care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogaţi prezentul românesc", potrivit site-ului casei regale a României.
Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933. A absolvit cursurile UNATC "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1956.
Printre rolurile sale din teatru se numără: Jim Curry, din "Omul care aduce ploaia", de R. Nash, în regia lui Liviu Ciulei, Pierre - "Nebuna din Chaillot", de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei, Walter Lee - "Un strugure în soare", de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie, Orlando - "Cum vă place", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Tipătescu - "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Lear - "Regele Lear", de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu, Marat - "Sade", de Peter Weiss, regia Silviu Purcărete, Claudius - "Hamlet", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei.
Printre filmele importante din cariera lui Victor Rebengiuc se numără "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei - premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, "Tănase Scatiu", în regia lui Dan Piţa, "De ce trag clopotele, Mitică?", în regia lui Lucian Pintilie, "Faleze de nisip", de Dan Piţa, "Moromeţii", de Stere Gulea (premii la festivalurile din San Remo - Italia şi Santarem - Portugalia), "Balanţa", de Lucian Pintilie, şi mai recentul "Medalia de onoare" de Călin Netzer.

Citit 936 ori Ultima modificare Luni, 11 Februarie 2013 12:53

3 comentarii

 • postat de Mihail
  Marți, 12 Februarie 2013 09:59
  Toata stima pentru remarcabilul actor VICTOR REBENGIUC si apreciez aceasta intentie de a-l premia pe maestru dar corect este sa se spuna FOSTUL REGE ,dupa cum si despre un campion care nu mai este ,, en titre,, spunem FOSTUL CAMPION!!!Cred insa ca se foloseste la prezent titlul de rege intr-o maniera care ne aminteste ca in vremea de dupa Revolutia din Octombrie ,nobilii rusi aflati in exil se adresau intre ei cu vechiul tilu din vremea Tarului Nicolae,duce ,conte viconte etc etc etc uitandu-se ca si regii astia se supun acelorasi regului de schimbare a societatii ca toti ceilalti muritori!!!Asa ca ,, SIC TRANSIt GLORIA MUNDI,ex-majestate Mihai si nu ma mai intereseaza cum ...!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de livia
  Marți, 12 Februarie 2013 06:17
  FELICITĂRI, d-le VICTOR REBENGIUC!
  SĂ NE TRĂIŢI, MAJESTATE!
  Noroc de REGELE NOSTRU!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Felicitări maestre !!!
  Luni, 11 Februarie 2013 13:26
  Felicitări Victor Rebengiuc, felicitări pentru invitația de a fi decorat de M.S Regele Mihai I al României. Mulți ani cu sănătate printre noi, sunteți o adevărată vedetă, un actor remarcabil.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.