Bucătăria chinezească: Deliciile subtile care au cucerit lumea

Bucătăria chinezească: Deliciile subtile care au cucerit lumea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Răspândită la scară largă pe cuprinsul mapamondului, cu miliarde de adepţi, bucătăria chinezească este caracterizată printr-o aspiraţie spre perfecţiune şi echilibru între cele patru elemente ale fiecărui fel de mâncare: culoare, aromă, gust şi prezentare. Culorile trebuie să fie plăcute şi să evidenţieze ingredientele proaspete şi fragede, aromele să fie apetisante şi gustul deosebit, şi în final, întregul fel de mâncare trebuie să fie frumos aranjat şi prezentat.

Selectarea ingredientelor

Bucătăria chinezească foloseşte o gamă largă de ingrediente: carne şi produse din carne, peşte, fructe de mare, pui, ouă, legume, produse din fasole, plante sălbatice, vânat şi multe tipuri de condimente. Cele mai multe dintre acestea se găsesc atât proaspete cât şi uscate.

În funcţie de felul de mâncare, carnea se taie în diverse moduri, deoarece textura este diferită pentru fiecare proces de gătire. Acelaşi tip de carne poate fi mai tare sau mai fragedă, mai aspră sau mai fină.

Prepararea

Bucătarii chinezi au propriile teorii legate de pregătirea vegetalelor pentru gătit, de la care nu se abat niciodată. Legumele nu trebuie tăiate înainte de spălare, deoarece se pierd vitaminele şi mineralele. Acelaşi lucru se întamplă şi dacă legumele şi alte ingrediente sunt tăiate dinainte şi expuse la aer. Bucătarii chinezi preferă să cumpere pui şi peşti vii şi să-i taie personal când este posibil, deoarece cred ca aceştia au o aromă subtilă specială.

Echilibrarea ingredientelor

Bucătăria chinezească acordă o mare importanţă echilibrării ingredientelor în felurile de mâncare. Acest pas important trebuie să rezulte într-o îmbinare armonioasă de texturi, culori, arome, forme şi calităţi nutriţionale.

Echilibrarea cantităţilor

Ingredientul principal trebuie să se găsească în proporţia cea mai mare. Dacă, spre exemplu, preparaţi felii de carne prăjită, masa totală a celorlalte ingrediente nu trebuie s-o depaşească pe cea de carne. În cazul în care există două sau mai multe ingrediente principale, este indicat să folosiţi aproximativ cantităţi egale din fiecare.

Echilibrarea gustului

Toate ingredientele dintr-un fel de mâncare trebuie să mărească şi să potenţeze savoarea ingredientului principal. Spre exemplu, asparagusul sau rămurelele de bambus sunt deseori preparate împreună cu pui, raţă sau peşte, deoarece aceste legume mai seci sporesc caracterul uşor şi delicat al cărnii. Trebuie să luaţi de asemenea în consideraţie factorul sezonier şi preferinţele personale. Vara se consumă mâncăruri uşoare şi zemoase, în timp ce mâncărurile mai grele, cu sosuri groase, se potrivesc mai bine vremii reci. Când alcătuiti un meniu, este de dorit să echilibraţi mâncăruri dulci cu cele sărate, amare şi fierbinţi, astfel încât să corespundă gusturilor voastre şi ale familiei. Chinezii servesc felurile de mâncare în această ordine: mâncărurile sărate înaintea celor dulci, în timp ce mâncărurile grele şi uşoare alternează.

Echilibrarea formelor

Bucătarii chinezi taie de obicei ingredientele unui fel de mâncare în forme similare. De exemplu, cuburile de carne şi de legume au cam aceeaşi mărime. Acest procedeu uşurează gătirea uniformă a tuturor ingredientelor şi dă felului final o înfăţişare plăcută.

Înainte de a enumera câteva feluri de referinţă în gastronomia chinezească, trebuie să facem o scurtă trecere în revistă a câtorva elemente de bază ale acestei bucătării.

Orezul - de obicei se serveşte în combinaţie cu legume, carne sau simplu, doar cu sos deasupra.

Pastele - pot fi din ou (mien) sau din orez (bijon). Pastele pot lua diferite forme şi mărimi şi se folosesc ca garnitură sau meniu de baza, în combinaţie cu diverse ingrediente şi sosuri.

Supele - uşoare, dar săţioase. Acestea sunt în general picante şi foarte limpezi, unde predomină legumele, dar în cantităţi destul de mici.

Sosurile - cel mai faimos este cel de soia (sărat). Sosurile dulci, picante şi cele dulci-acrişoare sunt şi ele faimoase în mâncărurile specifice ale Chinei.

Feluri specifice

Pui Bang Bang: pui cu morcov şi castravete, la care se adaugă sos de soia cu ulei de chilli, seminţe de susan şi ceapă verde tocată.

Pui Sichuan: piept de pui cu mirodenii şi condimente (piper Sichuan, sos de soia, amidon, ulei de măsline, ceapă verde), cu morcovi, ardei şi ceapă.

Furnici în copac: tăiţei cu carne de porc şi condimente (sos de soia, ulei de măsline, usturoi, ghimbir, ceapă verde).

Pui GongBao: piept de pui cu alune neprăjite şi legume - se serveşte cu garnitură de orez.

Vită Gan Bian: carne de vită cu morcovi, ceapă verde, ardei iute şi sos de soia - se serveşte cu garnitură de orez simplu.

Citit 1784 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2013 14:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.