Bucătăria Parisului, pe strada Bălcescu

Bucătăria Parisului, pe strada Bălcescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un francez şi o italiancă, Damien Beaussier şi Serena Lo Verso, au venit să-i hrănească bine pe gălăţeni *

În timp ce gălăţenii îşi fac socoteli după socoteli cum să scape cu bine din criza economică, iar oamenii de afaceri îşi modifică planurile de dezvoltare, fac restructurări şi redistribuie resurse, sunt şi oameni care vin la Galaţi să deschidă o afacere nouă, pentru că simt că oraşul are potenţial. Şi chiar după luni de luptă cu birocraţia pentru a obţine toate avizele, autorizaţiile şi a plătit toate taxele, găsesc puterea să-şi întâmpine clienţii cu un zâmbet şi o vorbă bună.

Damien Beaussier şi Serena Lo Verso, deja gălăţeni prin adopţie, au pus un pariu cu ei înşişi. Şi-au adunat economiile, au pus la bătaie experienţa lor într-ale bucătăriei franţuzeşti şi italieneşti şi au venit în oraşul de la Dunăre să ne îmbie cu o „creme brulee” ca la mama ei acasă, cu un „croque monsieur” taman ca pe bulevardele Parisului, dar şi cu o „Piccantina”, pizza numai bună de iscat pofta de bere rece.

De la idee la faptă a trecut un an

În micuţa lor bucătărie din localul deschis recent pe strada Bălcescu, vizavi de CNVA, cei doi tineri îmi spun cum s-au hotărât să vină în România. În timp ce vorbim, mâinile li se mişcă, în viteză, tăind, măsurând, frământând aluat.

„Cunosc Galaţiul din 1993, îşi aminteşte Damien, fiindca mama a venit aici cu ajutoare, în comuna Băleni mai precis, din oraşul nostru natal, Amboise. Am tot venit de atunci la Galaţi, am văzut şi o bună parte din ţară şi mi-a plăcut foarte mult”.

„După 20 de ani de experienţă în domeniul hotelier din Franţa, Danemarca şi Anglia, unde am lucrat, de la două la cinci stele, în foarte multe localuri, am decis că vreau să fiu propriul meu stăpân. Am cunoscut-o pe Serena, care îşi dorea şi ea acelaşi lucru, şi, într-un an, am ajuns, de la idee, la ceea ce vedeţi aici, cu sprijinul partenerilor noştri, mama mea, şi o gălăţeancă, doamna profesoară Sofia Dima.”

Bucătăria micuţă, dar impecabilă, cuţitele de chef aliniate pe un perete, instrumentele de inox, tăvile de pizza, legumele proaspete, totul arată impecabil. Clienţii, elevi ai colegiului de vizavi, funcţionari în pauza de prânz, sau trecători, pur şi simplu, intră şi comandă. Toţi zâmbesc la salutul franţuzesc cu care îi întâmpină Damien, iar copiii conversează, deşi timid.

„Cred că le place ideea că se pot înţelege cu mine într-o limbă străină şi, cumva, nu sunt ca profesorii lor de şcoală, surâde bucătarul, dând zor la omlete şi „croque monsieur”, să nu treacă pauza mare. Cu mine pot glumi, nu au impresia că fac ceva doar pentru că trebuie şi atunci sunt mai relaxaţi!”

Oamenii au evoluat, oraşul a îngheţat

Damien recunoaşte că limba română i se pare grea, dar speră să o înveţe cât mai repede. Serena, care este italiancă, deja a prins câte ceva, îi este mai uşor. Amândoi spun că nu prea au timp să socializeze, doar duminica sunt liberi şi atunci explorează oraşul.

Damien, care vine la Galaţi de atâţia ani, este nedumerit de un lucru: „Oamenii au evoluat mult, din 1993, în sensul  că sunt mai deschişi la nou, dornici să experimenteze chiar gusturi noi, iar deschiderea frontierelor odată cu intrarea ţării în UE a fost în mod evident benefică”.

„E ciudat însă că oraşul pare îngheţat, de parcă nimic nu s-a schimbat în anii aceştia. Şi e păcat, există atâta potenţial, inclusiv turistic, dar nu este exploatat!”. Serena, deşi a văzut mai puţin din România, adaugă: „Este o ţară magnifică, o comoară turistică nefolosită!”. Nu pot decât să fiu de acord.

Bucătar francez la tine acasă

Revenind la bucătărie, îi întreb pe cei doi cum diferă gusturile românilor de cele ale francezilor sau italienilor. Damien zâmbeşte: „De fapt, nu diferă, fiindcă românilor le place să mănânce bine, la fel ca francezilor şi italienilor! Doar că, în Franţa, se pune mult accent pe arome şi pe combinarea lor. Unele feluri de mâncare nu merg poate aici, dar e mai degrabă o chestiune de obişnuinţă, de cultură a mâncării. Important este să te adaptezi la ceea ce vrea clientul, făcându-i sugestii, fără să-l forţezi cu nimic”. 

De fapt, Damien Beaussier vrea să introducă la Galaţi un concept nou: bucătarul la domiciliu. Vreţi o cină deosebită, acasă, cu prietenii, la o ocazie specială? Vorbiţi cu bucătarul, stabiliţi împreună meniul şi el vine şi se ocupă de tot. Dacă doriţi ceva mai simplu, pentru o seară în doi, puteţi şi să comandaţi la domiciliu, livrarea la ora dorită fiind garantată.

Damien şi Serena pun mare preţ pe calitate şi punctualitate, folosesc doar produse proaspete, nimic precongelat: „În fond, spun ei, cum foarte mulţi dintre clienţii noştri sunt copiii de la liceul de vizavi, le dăm ceea ce le-ar da şi părinţii lor, adică numai ce e mai bun şi mai sănătos!”.

Şi, parole d’honeur, ca să fim în ton cu interlocutorii, o singură înghiţitură e suficientă ca să-ţi dai seama de asta.

Damien Beaussier şi Serena Lo Verso pot fi găsiţi la numărul de telefon 0741296902 sau pe mail, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ori, bineînţeles, în localul de pe strada Bălcescu, exact lângă Direcţia de Statistică, în fiecare zi, mai puţin duminica.

Citit 2403 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.