Bucătăria din Laos: Amestec de simplitate şi exotism

Bucătăria din Laos: Amestec de simplitate şi exotism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Lao Cuisine - Bucătăria Lao” este bucătăria din Laos, diferită de alte bucătării din sud-estul Asiei. Bucătăria Laosului are puternice influenţe ale vecinilor săi din nord-est, Thailanda (provincia Isan şi provincia Lanna) şi Cambodgia.

Alimentul principal al Laosului este orezul lipicios (Oryza glutinosa), numit şi orez dulce. Orezul se lasă la scurs câteva ore, apoi este aburit într-un coş, deasupra unui vas cu apă ce fierbe. Apoi se pune în alt coş, care se pune pe masă. Galangal (care nu este ghimbir, deşi seamănă), lemongrass şi padaek (Lao sos de peşte) sunt ingrediente importante pe care le regăsim alături de orez.

Orez cu picanterii

Bucătăria Lao este declarată a fi echilibrată şi sănătoasă, originală, fină şi specifică, cu elementul de bază celebrul "orez lipicios" consumat la fiecare masă. Fiecare mesean ia orez din coş, transformându-l într-o bilă pe care o înmoaie în celalălt fel de mâncare, de obicei un sos picant, cu ardei iute, lămâie, usturoi şi sos de peşte. Locuitorii au două categorii de mâncare: orezul şi "ce se serveşte cu orezul". Mâncarea, în afară de orez, este de obicei limitată şi se serveşte mai mult pe post de condiment, astfel încat deseori este foarte picantă şi merge cu mult orez.

Plante, legume şi… insecte

Bucătăria din Laos este echilibrată, deorece utilizarea redusă a cărnii este compensată printr-o combinaţie de plante şi legume extrem de variate, de unele condimente şi ierburi şi pregătirea de insecte la grătar (lăcuste, omizi şi chenille în bambus special). Cel mai renumit fel de mâncare este Lao Larb, un amestec picant de carne marinată şi/sau peşte. Larb (salata de carne) este considerat ca fiind mâncarea naţională a Laosului. Larb este consumat peste tot în Laos, inclusiv în jumătatea de sud a ţării.

Condimente variate

Padaek este un condiment tradiţional făcut din peşte murat sau fermentat. Adesea cunoscut sub numele de sos de peşte din Laos, este un sos de peşte gros, care conţine şi bucăţi de peşte în el. Fermentarea are loc o perioada mai mare de timp şi necesită o perioadă lungă pentru a oferi o aromă bogată padaek-ului.Spre deosebire de alte versiuni de sos de peşte, în sud-estul Asiei, padaek este făcut din peşti de apă dulce, datorită faptului că fostul regat al Lan Xang Padaek nu are ieşire la mare. Sosul este utilizat în multe feluri de mâncare, mai ales Tam Mak Hoong sau Tam, un alt fel de mâncare tradiţională din Laos, care este o salată de papaya picantă.

Ingrediente

Galangal este ghimbirul albastru de Laos. Deşi există asemănare cu ghimbirul, nu exista similitudine la gust.

Lemongrass (iarba lămâii) este nativ pentru India şi este utilizat pe scară largă ca o plantă în bucătaria asiatică. Ea are o subtilă aromă de citrice şi poate fi uscată şi folosită ca praf sau în stare naturală, proaspătă. Lemon grass este frecvent utilizată în ceaiuri şi este potrivit să fie folosită pentru păsări de curte, peşte, carne de vită şi fructe de mare. Aceasta este adesea folosita ca un ceai în ţările africane, cum ar fi Togo şi Republica Democratică Congo şi din America Latină, precum Mexic.

Ceapa Eşalotă este un alt ingredient folosit in multe ţări, nu numai în Asia.

Cha-om (salcâm) este folosit în supe, curry, omlete.

Coriandrul, atât frunzele cât şi seminţele, se adaugă la o mare varietate de feluri de mâncare.

Citit 2453 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2013 14:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.