Nunta de aur pentru comandantul Ion Caraghiulea şi soţia sa, Mitriţa

Nunta de aur pentru comandantul Ion Caraghiulea şi soţia sa, Mitriţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Despre navigatori se spune că au câte o iubită în fiecare port. Şi fanii  telenovelei „Fetele marinarului” vor confirma cu ardoare povestea asta.

Ei bine, există şi excepţii, nu fiecare marinar are câte un „miniharem” la finalul unei cariere de colindat mări şi ţări. După 44 de ani de navigaţie, domnul comandant Ion Caraghiulea a sărbătorit 52 de ani de căsnicie cu soţia lui Mitriţa. Cuplul a avut parte de o nuntă de aur mai frumoasă şi mai emoţionantă decât nunta dintâi.

90 de nave

Mitriţa şi Ion s-au cunoscut în 1957, iar un an mai târziu şi-au unit destinele. Ea, gestionară în comerţ, a învăţat să-l aştepte pe el, navigatorul, să se întoarcă din lungile deplasări. Pentru că, de îndată ce a absolvit Institutul „Mircea cel Bătrân”, Ion Caraghiulea s-a şi îmbarcat.

A plecat de jos, de la funcţia de şef de echipaj, şi a urcat din treaptă în treaptă: cârmaci, conducător de şalupă, pilot II, ofiţer, comandant, până la comandant-instructor. În cei 44 de ani de navigaţie, viaţa l-a purtat pe la cârma a 90 de nave. Recunoaşte că are o slăbiciune pentru împingătoare, nave foarte puternice, şi că „Isaccea 13” este favorita sa.

Oglinda marinarului (carnetul de marinar, documentul care reprezintă carnetul de muncă al navigatorilor - n.r.) spune că a avut o carieră exemplară. A fost decorat de două ori. În 1985, când într-o iarnă grea a ajutat la salvarea navelor din mijlocul gheţii, a primit „Steaua Republicii”, disctincţie acordată de ministrul Transporturilor. A doua decoraţie, „Ordinul Muncii Clasa I”, a ajuns în pieptul lui în 1988 când, la Cosmeşti, lângă Tecuci, a salvat lumea şi animalele din calea apelor.

A activat în navigaţia fluvială şi a călătorit, hăt, până în Germania şi Austria, fără necazuri, avarii sau prejudicii. O deplasare putea dura de la trei până la şapte luni. Bun, şi soţia?

„Care e femeie credincioasă, stă şi aşteaptă. Navigatorii, de obicei, în fiecare ţară au câte o iubită. Dar în casa mea nu s-a întâmplat aşa ceva. A fost sinceritate între noi doi. Când te cununi la popă spui că vei fi credincios şi trebuie să respecţi ce-ai spus. De-aia am făcut eu nuntă la 52 de ani”.

„Casă fără ceartă nu poate să fie. Sunt neajunsuri, supărări, dar nu ajungi imediat la scandal sau bătaie. Cât timp există înţelegere în familie, eşti om harnic şi femeia la fel, căsnicia rezistă”, ne-a povestit dl comandant.

Apropo, dl Caraghiulea merge pe 78 de ani, dar, privindu-l, nu-i dai mai mult de 60.

Primul strănepot

Cu câteva zile în urmă, Ion Caraghiulea a devenit străbunic. Emoţie şi bucurie mare! Aşa cum probabil aţi ghicit, dl Caraghiulea este tatăl lui Nelu Caraghiulea, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Trebuie să vă spunem că şi fiul comandantului Caraghiulea a urmat pasiunea tatălui, Institutul „Mircea cel Bătrân”, a navigat, apoi s-a reorientat către ASE şi Drept. Fiul le-a dăruit soţilor Caraghiulea trei nepoţi.

Chiar săptămâna asta a venit pe lume şi primul strănepot al familiei, Mihai-Alexandru. Copilul s-a născut la Braşov. Adevărul este că trebuia să apară un muntean, că prea mulţi „băltăreţi” erau în familia Caraghiulea.

Nuntă de vânător

Dacă-l întrebi de ziua în care şi-a întâlnit pentru prima dată aleasa inimii, dl Caraghiulea stă să se gândească. Dacă, însă, îl întrebi când a luat prima dată arma de vânătoare în mână, răspunde fără să clipească: pe 2 februarie 1957.

„Unii fumează, alţii beau cafea, altora le place vinul, mie îmi place vânătoarea. Nu particip decât la vânători organizate. Mă duc în general la păsări şi la iepuraşi. Sunt şi zile când nu împuşc nimic şi îmi dă colegul ca să nu vin cu mâna goală, sunt şi zile când vin cu tolba goală”.

Fostul comandant de navă nu spune poveşti vânătoreşti. A avut însă masă vânătorească la nunta de aur. Mirele a pus la bătaie zece iepuraşi vânaţi de mâna lui.

„Nu oricine face nuntă la 52 de ani. Dar am avut ambiţia să primesc această binecuvântare. Mă simt uşurat în suflet şi în inimă că am avut posibilitatea să fac asta. De 1 martie, am avut nunta la restaurant. Am plecat de acasă ca la nuntă, cu o coloană de 12 maşini gătite cu flori. Când am ajuns la local le-am spus: asta e nunta de aur a comandantului Caraghiulea. Naşii şi toţi nuntaşii ne-au făcut pod de flori, cântând mulţi ani trăiască. Apoi naşii ne-a rupt colacul deasupra capului”, povesteşte dl Caraghiulea.

Mirii de aur şi-au reînnoit legământul în faţa lui Dumnezeu şi au primit binecuvântarea preotului. Au cumpărat un alt rând de verighete de aur, ca să-i ţină 50 de ani înainte. Până dimineaţă au petrecut. Nuntă ca la români, dar fără dar. Soţii Caraghiulea au primit însă cadouri ca însurăţeii aflaţi la început de drum.

Noi le dorim din toată inima sănătate, bucurii şi la nunta de diamant şi să ne invite şi pe noi!

Explicaţii foto :

1 - Familia Caraghiulea, la aniversarea a 52 de ani de căsnicie, când a primit premiul pentru longevitate matrimonială

2 - Amintiri din tinereţe

3 - Două generaţii ale aceleiaşi familii Caraghiulea

Citit 2387 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.