„Cel mai malefic om din istorie”/ Pol Pot, monstrul cambodgian

„Cel mai malefic om din istorie”/ Pol Pot, monstrul cambodgian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Născut în martie 1925, Saloth Sar, pe numele său adevărat, a devenit unul dintre cei mai cruzi tirani din istoria omenirii, fiind direct responsabil de uciderea a unui sfert din populaţia Cambodgiei.

Pol a făcut parte dintr-o familie de clasă milocie, ducând un trai destul de lejer, având în vedere că ai săi deţineau de zece ori mai mult teren ca majoritatea populaţiei din Cambodgia şi aveau „pile” cu sânge regal. 

Anii tinereţii

La vârsta de zece ani, Pol a fost trimis în capitala Cambodgiei pentru a învăţa carte la o şcoală catolică de origine franceză. Nu a fost deloc un elev bun, motiv pentru care după doar câţiva ani s-a transferat la o şcoală tehnică unde a studiat tâmplăria. Datorită „pilelor”, tânărul a primit de la guvernul cambodgian o bursă pentru a studia în Franţa. Între 1949 şi 1953, Pol a fost la Paris, unde ar fi trebuit să studieze electronică. Fireşte, odată ajuns acolo, el a studiat mai degrabă comunismul, decât orice altceva. Lipsa de educaţie va fi direct responsabilă pentru deciziile lui Pol Pot în momentul când va ajunge la putere.

Viaţa politică

Inspirat de declaraţia de independenţă a vietnamezilor, Pol se înscrie într-o organizaţie de ideologie marxistă ce făcea parte din Asociaţia Studenţilor Khmeri de la Paris. De-asemenea, tânărul s-a alăturat şi Partidului Comunist Francez care milita pentru o utopie cu oameni needucaţi care practicau doar agricultura, în opoziţie cu ideea marxistă care numea munca în fabrici şi uzine ca adevăratul proletariat.

În 1953, Pol renunţă la facultate şi se întoarce în ţara natală unde caută cu mare interes principalele grupări de rebeli care se opuneau guvernului. Un an mai târziu, când Cambodgia îşi pronunţă independenţa, Pol devine un om de legătură între partidele de stânga şi underground-ul comunist. Opt ani mai târziu, Cambodgia trece printr-o criză politică destul de dură, marcată de numeroase arestări şi asasinări în rândul liderilor comunişti. Pol, fiind printre puţinii supravieţuitori, înaintează încet-încet în notorietate, fiind ales în 1963, de către un grup restrâns de supravieţuitori ai partidelor comuniste, drept secretarul Comitetului Central Comunist din Cambodgia. La scurt timp după, bărbatul este nevoit să fugă în Vietnam pentru a nu fi omorât.

Începutul sfârşitului

În 1966, Pol Pot se întoarce în Cambodgia şi plănuieşte să preia abuziv puterea. Printr-o succesiune surprinzătoare de evenimente, regimul lui Pol Pot ajunge la putere şi începe genocidul. Datorită convingerilor sale căpătate pe vremea când era student în Franţa, Pol hotărăşte o reorganizare radicală a societăţii cambodgiene. Majoritatea populaţiei de la oraşe este obligată să se mute la ţară pentru a-şi dedica energia agriculturii, beneficiind de raţii foarte mici. Întreaga proprietate privată este confiscată, iar tot ce era modern dispare. Regimul lui Pol Pot conduce o cruciadă împotriva intelectualilor şi a oricărui cetăţean cu legături externe, aceste persoane fiind torturate şi apoi ucise. Au fost masacraţi toţi doctorii, profesorii, inginerii şi slujitorii budismului. Dragostea şi sexul erau permise doar prin lege, iar cine era prins într-o idilă amoroasă clandestină era executat. Până în 1975, Cambodgia şi-a pierdut ani buni de progres şi un sfert din populaţie. Lucrurile au ajuns atât de grave încât până şi oamenii care munceau pe câmp erau executaţi pentru că foloseau „vorbe încărcate cu fericire”.

În 1978, organizaţia Khmerii Roşii, îi sugerează lui Pol Pot să ordoneze exterminarea imediată a întregii populaţii vietnameze (50 de milioane de oameni) şi a 1,5 milioane de cambodgieni din partea de est a ţării.

Pol a început de îndată demersurile, dar a reuşit să masacreze doar 100.000 de cambodgieni până când Vietnamul a declarat război, a invadat ţara şi l-a înlăturat de la putere pe tiran.

Oficial, Pol Pot a decedat pe 15 aprilie 1998, cu o seară înainte să fie judecat pentru crimele sale, din cauza unui infarct. Neoficial, se crede că Pol s-a sinucis, având în vedere că înainte ca oricine să-i poată examina corpul, acesta a fost incinerat.

Citit 4277 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.