Record mondial: Un bol din timpul dinastiei Ming, vândut la licitaţie cu 36 milioane de dolari
Foto: Foto: wsj.com

Record mondial: Un bol din timpul dinastiei Ming, vândut la licitaţie cu 36 milioane de dolari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un miliardar chinez a cumpărat marţi, la Hong Kong, un bol din timpul dinastiei Ming cu suma de 36,05 milioane de dolari (26 milioane euro), stabilind astfel un nou record mondial de preţ pentru porţelanurile chinezeşti, au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Sotheby's, citaţi de AFP.

Micuţul bol din porţelan, extrem de rar, este decorat cu motive polimorfe pe un fond alb şi a fost realizat în timpul domniei împăratului Chenghua (1465-1487).

Un cocoş roşu, o găină şi puişori de găină care ciugulesc într-o grădină cu crini galbeni şi trandafiri roşii ornează acest bol cu emailul şi smalţul rămase intacte.

Bolul este "Graalul artei chineze", a declarat Nicolas Chow, vice-preşedintele Sotheby's Asia, precizând că vasul a fost cumpărat de miliardarul din Shanghai Liu Yiqian.

Fost şofer de taxi care a avut apoi succes în lumea finanţelor, Liu Yiqian face parte din rândul colecţionarilor chinezi foarte bogaţi, care asistă la licitaţii organizate în lumea întreagă, fac să crească preţurile obiectelor puse în vânzare şi, recent, au început să îşi construiască propriile muzee pentru colecţiile lor.

Citit 855 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 16:06

1 comentariu

 • postat de Laurentiu
  Marți, 08 Aprilie 2014 17:46
  86.126.1.***
  Cât de "dus cu capul" sa fii, sa dai atâtia bani pe cescuta aia?
  2
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.