Un crâmpei din „China Town”, în Piaţa Centrală

Un crâmpei din „China Town”, în Piaţa Centrală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Drumul mătăsii” duce la… Galaţi, la Restaurantul „Ping An” * Bucate şi arome sub semnul dragonului de jad * De la sărmăluţe la „Perle sub zăpadă” şi „Iubire sinceră” *

Lampioane delicate, stampe cu peisaje în care liniile se întretaie cu eleganţă, mici decoraţiuni din jad, bunătăţi gastronomice capabile să satisfacă şi poftele unui… dragon sunt „ingredientele” unui restaurant nu din îndepărtata Asie, ci ale unui restaurant chinezesc aflat în mijlocul Galaţiului, chiar  în zona Pieţei Centrale!

O lume paralelă

Intrarea în stil asiatic de la „Ping An” este o apariţie oarecum neaşteptată între hala industrială şi hala agroalimentară, zonă ce, la prima vedere, ar părea supusă tradiţiei mititeilor şi a berii băute din mers.

„Mititei buni, dar reţete bune aducem şi noi, bucătar avem din China, făcut şcoală acolo, specializare, foarte, foarte bun!”, ne spune, rupând-o surprinzător de bine în româneşte, Li Shun Min. Acum mai bine de 15 ani a pornit „pe drumul mătăsii”, cu afaceri în comerţ, până a ajuns la… Bucureşti, iar în cele din urmă la Galaţi.

„Greu de învăţat limba română, dar trebuie. Comerţ, acum restaurant, vorbit cu clienţii, vorbit cu prietenii, trebuie!”, ne spune zâmbind domnul Li.

Şi ne mai face o mărturisire: Nu numai că a ajuns cu afaceri la Galaţi, dar aici şi-a întemeiat şi familia, alături de Cornelia. De altfel, numele restaurantului vine de la numele celor două fetiţe gemene ale soţilor Li - Ping şi An!

„Caligrafia esenţelor”

Dacă se va ajunge cândva ca şi în Galaţi să existe un „China Town”, atunci cu siguranţă Li Shun Min va figura ca unul dintre fondatorii acestuia. La „Ping An” se simte dorinţa de a aduce ceva din rafinamentul tradiţiilor chinezeşti.

Practic, odată trecut de uşa restaurantului, te afli într-o altă lume. Una a poeziilor frumos caligrafiate, a peisajelor de primăvară cu flori de piersic, dragoni aurii rotindu-se sub lampioanele de un roşu intens. Dar, desigur, tot acest decor serveşte punerii în scenă a unui veritabil spectacol gastronomic în care, într-un echilibru perfect, se regăsesc gustul, aroma, culoarea şi prezentarea bucatelor.

Mirodenii fermecate, mlădiţe de bambus, seminţe fel de fel, condimente dozate savant şi chiar extracte din ceai dau savoare celor peste 170 de feluri de mâncare ce se regăsesc în meniul dlui Li. „E ce-i mai bun. Totul tradiţional chinezesc, reţete adevărate!”, ne spune mândru.

De altfel, mâna sa dreaptă în materie de gastronomie este Gao Lin, bucătar şcolit în China, adus special la „Ping An” pentru a-i convinge pe gălăţeni de calităţile bucatelor chinezeşti. Gao mânuieşte cuţitele de mărunţit legumele sau carnea cu o viteză ce l-ar face invidios şi pe Bruce Lee, iar în materie de mânuit „wok”-ul, o tigaie specială folosită în bucătăria chinezească, s-ar putea spune că deţine „centura neagră”.

Poezie la farfurie

E greu să te hotărăşti ce să comanzi. Supe, aperitive, până la sofisticate preparate din legume, pui, carne de porc sau de vită sau specialităţi din fructe de mare. Preţuri mai mult decât rezonabile, majoritatea în marja de 5 - 20 lei. Ţi-ar trebui mult timp pentru a-ţi potoli curiozitatea de a gusta din fiecare preparat de la „Ping An”. Dar, cu siguranţă, ar merita.

Puţini se pot mândri cu o moştenire culinară precum cea chineză. Spiritul poetic se păstrează chiar şi în denumirea unor preparate. De exemplu, „Perle sub zăpadă” este numele unei gustări pe bază de ciuperci albe şi cireşe. „Furnici în copac” este, de fapt, un preparat pe bază de carne tocată şi spaghete chinezeşti condimentate, în timp ce „Iubire sinceră” are la bază fâşii din piept de pui.

„Cel mai căutat - platouri fierbinţi. Mai multe feluri, fiecare gustă din fiecare”, ne spune dl Li cam care sunt de obicei preferinţele clienţilor.

Sărmăluţele şi-au găsit naşul

Cum afacerea este afacere, Li Shun Min nu face abstracţie de realităţile mioritice. Restaurantul primeşte comenzi şi face livrări la domiciliu şi asta până târziu în seară. Mai mult, la „Ping An” se pot organiza, la fel ca în orice local din oraş, nunţi, botezuri sau petreceri private.

Bune sunt sărmăluţele, dar parcă nici o porţie de cotlet de porc cu legume la platou fierbinte şi sos kale nu ar fi de neglijat. Sau decât şniţelele, nu-i deloc rea e o porţie de calamar pane cu condimente sau de fructe de mare cu salată.

În fine, totul ţine de gusturi. Dar bucătăria chinezească chiar că se poate lăuda cu bucate pentru toate gusturile.

Citit 2234 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.