GASTRONOMIE/ Cum diferă micul dejun de la un continent la altul

GASTRONOMIE/ Cum diferă micul dejun de la un continent la altul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suntem sfătuiţi în repetate rânduri să nu sărim peste micul dejun - masa principală a zilei. Micul dejun este calea prin care organismul capătă energie pentru toată ziua. Un mic dejun sănătos şi consistent este garanţia unui sistem imunitar solid şi a unui metabolism eficient.

Ceea ce se consumă la micul dejun diferă de la un continent, la altul, de la o ţară la alta. Bucătăria de pe întreg globul aduce cu sine atâtea combinaţii fascinante, încât ţi-ai dori să încerci măcar o dată bunătăţile specifice fiecărei părţi de pe glob, cel puţin atunci când vine vorba despre micul dejun.

Asia

Asiaticii consumă orez chiar şi la micul dejun! Ei prepară un terci de orez care mai conţine în general bucăţi de pui sau de mazăre. Aceştia preferă ceaiurile în locul cafelelor, cel mai des însoţite de nişte bucăţi de aluat prăjit, formând o combinaţie similară gustării de gogoşi şi cafea specifică în America.

Ouăle fierte sunt comune în Asia la micul dejun, dar există posibilitatea să încerci şi omleta făcută cu ceapă verde. Trebuie să ştii că alimentele care compun un mic dejun în Asia diferă destul de mult de la o ţară la alta.

CITEŞTE ŞI: "Certificatul de naştere" al unor mâncăruri celebre

În Corea, spre exemplu, se consumă des un preparat pe bază de Kimchi. Este un amestec foarte picant de condimente servit la aproape orice masă în Corea. El se obţine prin fermentarea unor legume cum ar fi sfecla, varza, ridichile sau ceapa.

America

Un mic dejun complet în America de Nord conţine ouă. Pe lângă ouă, americanii mai prepară faimosul bacon (şuncă de porc), fripturi şi cârnaţi, nefiind reticenţi atunci când vine vorba de numărul caloriilor pe care le pun în farfurie. Pâinea prăjită nu lipseşte de pe masă, dar cafeaua mai este înlocuită şi cu suc natural de portocale.

 

 

În America de Sud, lucrurile sunt un pic diferite. Micul dejun este mult mai lejer din punct de vedere caloric şi în ceea ce priveşte cantitatea de mâncare consumată. Salata de fructe este foarte comună, precum şi sandvişurile care sunt însoţite de cafea. În schimb, micul dejun din weekend este mult mai consistent. Sandvişurile şi fructele sunt deseori înlocuite de clătite pufoase şi dulciuri de patiserie.

Africa

În ceea ce priveşte continentul african, este şi mai greu să generalizăm cu privire la micul dejun. Spre exemplu, în Senegal, se consumă o cafea numită Touba, acompaniată de fructe cum ar fi banana sau mango, o pâine sub formă de baghetă şi Chocoleca, echivalentul african al Nutellei.

CITEŞTE ŞI: GASTRONOMIE/ Wasabi - condimentul împăraţilor niponi

În Uganda, se prepară un mic dejun numit Katogo, un preparat făcut din banane verzi care sunt decojite şi fierte împreună cu un sos făcut din alune şi carne de vită.

Europa

Micul dejun în Europa diferă considerabil de la o ţară la alta. În general, un mic dejun european constă într-o cană de cafea sau un pahar cu lapte sau ciocolată caldă şi o serie de dulciuri cum ar fi brioşele, cornurile cu ciocolată sau cu gem. Platoul ce compune micul dejun în Europa include o serie de lactate şi mezeluri cum ar fi salamul, şunca, caşcavalul sau poate fi înlocuit cu lapte şi cereale. Unele ţări din Europa preferă omleta la micul dejun, iar altele optează pentru o salată de fructe.

 

 

În România, tradiţional la micul dejun se mănâncă lapte sau ceai, ori cafea, pâine cu unt sau margarină şi dulceaţă, ori gem. Uneori se adaugă salam sau pate de ficat, ori brânză. Mai nou, românii au descoperit cerealele cu lapte şi fructe uscate.

Sursa: ziare.com

Citit 864 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.