Un vin din cel mai vechi oraş din lume - Chinon

Un vin din cel mai vechi oraş din lume - Chinon
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Veţi spune "de unde ai scos-o pe asta cu cel mai vechi oras din lume? Cum rămâne cu Byblos, cu Alepul, cu Damascul?".  Păi simplu: am citit eu într-o carte cum că primul constructor de oraşe a fost Cain. E şi în filmul cu Russel Crowe, dacă nu mă credeţi. Ei, şi care e numele vechi al localităţii Chinon, din Touraine, pe valea Loarei? Cainon. Constantin- Constantinopol, Cain- Cainon. Vedeţi?

Lăsând gluma la o parte, infailibila deducţie de mai sus apare în Gargantua şi Pantagruel, opera domnului Francois Rabelais, născut prin părţile locului.

Iată:

"I-am spus lui Pantagruel:

— Tinda aceasta îmi aminteşte o hrubă care se află în cel mai vechi oraş din lume, şi unde se găsesc chipuri tot atât de frumos zugrăvite ca şi cele de-aici.

— Unde? a întrebat Pantagruel. Care e cel mai vechi oraş din lume despre care vorbeşti?

— Chinon! am răspuns eu. Sau cum i se mai spune: Cainon. În Tourraine.

— Ştiu unde e Chinon-ul, a spus Pantagruel. Cunosc şi acel beci cu chipuri zugrăvite. Am deşertat acolo multe cupe de vin bun şi rece. Nu mă îndoiesc că e un oraş foarte vechi, după cum arată stema lui, pe care scrie:

Chinon, Cainon, străveche aşezare, E mic oraşul, faima lui e mare. Sus, străjuiesc pădurile-nverzite Jos, curge Viena-n unde liniştite.

Dar de unde ai scos-o, că e cel mai vechi oraş din lume? Scrie undeva? Ce dovadă ai?

— Am citit în Sfânta Scriptură, că cel mai vechi ziditor de oraşe a fost Cain şi nu e greu de înţeles că a dat numele lui cetăţii pe care a întemeiat-o mai întâi: Cainon. După cum, mai târziu, urmându-i pilda, toţi ceilalţi ctitori de oraşe şi cetăţi au făcut la fel. Astfel, Atena şi-a primit numele ei de la Minerva, căreia grecii îi spun Atena, Alexandria de la Alexandru; Constantinopol de la Constantin; Pompeiopolis din Cilicia, de la Pompei; tot astfel s-au numit Canaaenii de la Cana; Sabeianii de la Saba; Asirienii de la Asur; apoi Ptolemais, Cezareea, Tiberium şi Herodium din Iudeea." (trad. Alexandru Hodos)

Scurtă istorie

Chinon are şi o mare legătură cu România, poate şi cu dacii (mai lucrăm la această teorie), întrucât el era stăpânit de conţii de Anjou şi ştim ce i s-a intamplat lui Carol Robert de Anjou la Posada.

Chinon a fost oraş englez până în 1205, când regele Ioan (fiul lui Richard Inimă-de-Leu) îl pierde în faţa lui Filip al II-lea şi sub Franţa a rămas de-atunci. Şi Ioana D'arc a trecut prin oraş în drumul către Orleans, dar Jacques de Molay (marele maestru templier) e cel care a stat destul de mult, deşi nu cred că s-a simţit prea bine, deoarece aici a fost încarcerat şi executat, când Filip al IV-lea s-a supărat pe templieri. 

Regiunea viticolă Chinon

Din punct de vedere al vinului e desigur o regiune străveche, vestigiile ducând până la perioada romană. Chinon e o sub-apelaţie din mai marele Touraine AOC. Renumele îi vine de la vinul roşu, obţinut din cabernet franc.

Crama de azi se numeşte Paul Buisse şi are peste 100 de ani vechime, adică sunt nişte tinerei printre alţii mult mai încetăţeniţi în istoria locului. Gama se numeste "Elevé en barriques" şi ne bucurăm că mai dau dovadă şi alţii de mare creativitate în denumirea vinurilor.

Elevé en barriques 2011

2011 are o culoare roşie rubinie cu tuse granat, de intensitate medie, licării de lumină se pot observa prin pahar. Urmează un "nas" de violete, zmeură şi căpşune, uşoare note de vanilie şi coajă de paine. Cu timpul răsar şi unele indicii picante. În gust descoperim taninuri fine, mătăsoase, cu tuse de coacăze negre, cireşe, afine roşii, picant pe final şi uşor mineral, amărui. Alcool? Ia-l de unde nu-i (12,5 la sută)!

 

Mă aşteptam la ceva mai greu, cu taninuri mai intrusive, dar mă bucur că n-a fost aşa. Un plus de fineţe nu strică niciodată. Nici lui Carol Robert nu i-ar fi stricat. Dacă s-ar fi purtat mai finuţ cu solii lui Basarab, poate nu i s-ar fi întâmplat ce i s-a întâmplat, nu?

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.com.

Citit 649 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.