GHID PRACTIC/ Cum decizi ce LAPTOP merită cumpărat

GHID PRACTIC/ Cum decizi ce LAPTOP merită cumpărat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu se pune încă problema că era calculatoarelor clasice a apus. Cu toate astea, dispozitivele ce oferă portabilitate au devenit din ce în ce mai râvnite. Dacă într-un ghid anterior, gălăţenii au primit câteva sfaturi de bun simţ despre cum să-şi aleagă un smartphone, acum a venit rândul laptopurilor.

Buget

Primul pas este să aflaţi cât de mulţi bani puteţi cheltui pentru achiziţionarea unui laptop. Nu sunt tocmai ieftine, dar cu răbdare şi „cercetare” puteţi avea norocul de a da peste o ofertă destul de bunicică. Acest ghid se va axa pe trei segmente de preţ: sub 1.500 de lei, între 1.500 şi 2.500 şi peste 2.500 de lei.

Sub 1.500 de lei

Laptopurile din acest segment nu se vor descurca deloc bine în materie de jocuri sau procesare grafică (editare foto sau video), dar îşi vor face treaba cu brio în ceea ce priveşte vizionatul de filme, browsing-ul pe internet sau lucrul cu fişiere Office. Încercaţi să evitaţi procesoarele Intel de tip N (de exemplu Intel N2840) şi cele AMD de tip E (cum ar fi E2-3800). Chiar dacă preţul pare bun, aceste procesoare sunt puturoase. Acestea sunt, probabil, cele mai performante laptopuri foarte ieftine.

Partea bună e că deja preţurile scad destul de mult şi sunt şanse mari să găsiţi laptopuri cu procesoare Intel i3, generaţie Haswell, în acest buget. Memoria RAM să nu fie mai mică de 4 gigabytes (GB), iar spaţiul de stocare (HDD) să fie de minim 500 de GB.

Între 1.500 şi 2.500 de lei

Aici lucrurile deja se schimbă. Dacă vă permiteţi să daţi în jur de 2.500 de lei pe un laptop, orientaţi-vă după procesoare tip i5, generaţie Haswell, iar dacă vreţi să jucaţi şi jocuri pe ele, uitaţi-vă ca placa video să fie dedicată. Sunt extrem de multe modele şi combinaţii, pentru a afla diferenţele între ele căutaţi pe Google folosind numele şi seria plăcilor, cum ar fi „GT 820M vs R7 M265DX”. De exemplu, 840 va fi întotdeauna mai performantă ca 820.

Dacă bugetul nu atinge 2.000 de lei, va trebui să vă uitaţi după procesoare i3, tot generaţie Haswell. Aspectul plăcii video rămâne la fel ca în cazul anterior. Ţineţi cont de faptul că seria procesoarelor care se termină cu litera "U" sunt modele care consumă foarte puţină energie, automat, livrând performanţe slăbuţe. Orientaţi-vă după cele care se termină în litera "M" sau "H".

Luaţi în calcul faptul că în timpul jocurilor echipamentul se va încălzi destul de tare şi este indicat să achiziţionaţi şi un suport cu ventilator pe care să ţineţi laptopul. Cu cât laptopul are mai multă memorie RAM, iar unitatea de stocare este de tip SSHD  (spaţiu de stocare hibrid), cu atât alegerea va fi mai bună.

Câteva modele care îndeplinesc condiţiile de mai sus găsiţi aici.

Peste 2.500 de lei

În acest segment lucrurile devin foarte interesante. Laptopurile la preţuri de peste 2.500 de lei sunt destul de performante, dar nu la fel ca un calculator clasic. Cu cât performanţele sunt mai mari, cu atât durata de viaţă a bateriei va fi mai mică. În segmentul acesta de preţ, rezoluţiile ecranului sunt Full HD (1.920 cu 1.080 de pixeli), procesoarele sunt de tip i7 (preferabil, tot generaţie Haswell), memoria RAM depăşeşte 4 GB, stocarea oferă 1.000 GB de spaţiu, de tip SSHD, sau SSD (net superioară), iar plăcile video rulează cele mai noi jocuri apărute. Un laptop care costă peste 2.500 de lei ar trebui ales în aşa fel încât tehnologia cu care este dotat să nu rămână în urmă cel puţin trei ani de zile.

Sfaturi de bun simţ

Mergeţi în showroom-uri şi căutaţi un model cât mai apropiat de cel pe care vreţi să-l achiziţionaţi pentru a vedea cum arată, dacă pare fragil, dacă tastatura este pe placul dumneavoastră etc. Aveţi răbdare şi urmăriţi preţurile timp de cel puţin o lună de zile. Căutaţi pe forumuri păreri, întrebaţi-vă prietenii – unele mărci sunt proaste, altele sunt foarte bune, dar o idee mai scumpe. Procesoarele a căror serie se termină cu litera “U” sunt construite pentru a consuma puţină energie, deci oferă performanţe slabe.

Luaţi în calcul şi ofertele second-hand, dar fiţi foarte atenţi de la cine cumpăraţi (ideal ar fi să faceţi o probă laptopului) şi ţineţi cont de lipsa garanţiei.

Citeşte şi: Ghid util/ Cum decizi ce SMARTPHONE să-ţi CUMPERI

Citit 1674 ori Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.