Ce-i face pe bărbaţi să "zboare din floare în floare"

Ce-i face pe bărbaţi să "zboare din floare în floare"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un studiu recent, antropologii de la o universitate din SUA au prezentat dovezi potrivit cărora promiscuitatea masculină nu este o caracteristică umană condiţionată genetic. În schimb, strategiile de reproducere sunt flexibile, reacţionând în funcţie de anumite circumstanţe.

Noul studiu arată, în ceea ce priveşte factorii în funcţie de care se schimbă comportamentul bărbaţilor, că atunci când numărul bărbaţilor îl depăşeşte pe cel al femeilor, aceştia preferă să se angajeze în relaţii pe termen lung, a declarat Ryan Schacht, cercetător la Universitatea Utah, coordonatorul acestui studiu publicat în Royal Society Open Science.

Femeile, contrar stereotipurilor, pot fi la fel de mult interesate ca şi bărbaţii în aventuri de o noapte. Ideea potrivit căreia evoluţia i-a modelat pe bărbaţi transformându-i în adevăraţi prădători sexuali a părut dintotdeauna foarte solidă, dar mai mult în teorie. Conform teoriei evoluţioniste, cu cât un bărbat întreţine relaţii sexuale cu mai multe femei şi cu cât este mai puţin predispus să se ataşeze de o femeie şi de copiii lor, cu atât va avea mai mulţi urmaşi cărora le va transmite genele sale - măsura succesului în teoria evoluţionistă.

O nouă interpretare a teoriei evoluţiei speciei umane

În timpul recentelor experimente, studenţii de sex masculin au declarat că preferă aventurile sexuale în defavoarea angajării într-o relaţie de cuplu, întărind şi mai mult teoria potrivit căreia acest comportament reproductiv este determinat genetic de procesul de evoluţie a speciei umane.

Pe de altă parte, Ryan Schacht şi Monique Borgenhoff Mulder, de la Universitatea California din oraşul Davis, au testat această idee pe tribul amerindian Makushi din Guyana. În cele opt comunităţi pe care le-au monitorizat, proporţiile dintre numărul bărbaţilor şi numărul femeilor au variat de la 1,43 la 0,93.

Concluziile au arătat că atunci când bărbaţii erau mai numeroşi decât femeile, ei erau mai puţin dispuşi să se înscrie în stereotipul comportamentului reproductiv înclinat spre aventuri sexuale multiple. Profesorul Schacht consideră că această constatare susţine teoria evoluţiei speciei umane, dar în modul următor: pe de o parte, angajamentul într-o relaţie monogamă creşte numărul "oportunităţilor de copulaţie" de care beneficiază bărbaţii angajaţi în astfel de relaţii, în comparaţie cu aceia care continuă să seducă partenere noi.

Citeşte şi: De ce plătesc bărbaţii pentru sex. VEZI motivele pentru care aceştia cumpără plăcerea sexuală

Citit 1075 ori Ultima modificare Vineri, 23 Ianuarie 2015 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.