Interes scăzut pentru străinătate: Peste 100.000 de oameni, în staţiuni din România, de Paşte

Interes scăzut pentru străinătate: Peste 100.000 de oameni, în staţiuni din România, de Paşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 105.600 de români şi-au petrecut minivacanţa de Paşte în staţiuni din ţară, cheltuind 7 milioane de euro pe servicii turistice, cazare şi mâncare, iar în străinătate au mers 5.000 de turişti care au plătit 1,3 milioane de euro, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, citată de adevarul.ro.

"La fel ca şi anul trecut, între minivacanţa de Paşte şi cea de 1 Mai există trei săptămâni de muncă. Din cauza veniturilor în scădere, românii care îşi permit să plece în vacanţă sunt determinaţi să aleagă între aceste două minivacanţe", se arată într-un comunicat al FPTR.

Ofertele au acoperit toate tipurile de structuri, de la pachetele turistice oferite de pensiunile din zona rurală până la city break-uri. Numărul aproximativ de locuri puse la dispoziţie în staţiunile din România a ajuns la 136.400, unde au mers de Paşte 105.600 turişti.

Topul preferinţelor

Locul întâi în topul preferinţele românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale este ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale, iar cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu (Mărginimea Sibiului), Maramureş şi Buzău. Au fost puse la dispoziţie 75.000 de locuri în cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care s-au vandut 65.000 de locuri. Pe lângă produse tradiţionale şi petreceri în aer liber, ofertele au inclus plimbări cu căruţa sau ateliere interactive de încondeiat ouă. Turiştii ajunşi la pensiuni au cheltuit 19,5 milioane de lei doar pe cazare şi masă.

Valea Prahovei

Pe locul doi se află staţiunile montane, iar dintre acestea cele mai solicitate au fost structurile de cazare de pe Valea Prahovei. Au fost puse la dispoziţie 30.000 de locuri, dintre care s-au vândut 22.000. Turiştii au cheltuit aici 6,6 milioane de lei. După mulţi ani, iubitorii de schi au putut practica sporturi de iarnă şi în această perioadă. Din oferte nu a lipsit masa cu produse tradiţionale, însă au fost şi meniuri speciale, sau alternative pentru cei cărora nu le place carnea de miel.

La tratament sau pe Litoral

Datorită tarifelor mici, românii şi-au petrecut Pastele şi în diferite staţiuni balneoclimatice. Au fost puse la dispoziţie 28.000 de locuri, dintre care 18.000 au fost vândute. Turiştii au lăsat în staţiunile balneare aproape 4,9 milioane de lei. Puţini hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru cei care au vrut să petreacă Paştele la malul mării, litoralul nefiind o destinaţie tradiţională pentru această sărbătoare. Majoritatea unităţilor care au pregătit, totuşi, pachete au fost în Mamaia, iar ofertele au inclus excursii la mănăstiri din Dobrogea.

Delta Dunării

Graţie serviciilor complete oferite pasionaţilor de pescuit şi inedit, au fost puse la dispoziţie 600 de locuri în cadrul structurilor din Deltei Dunării, dintre care doar 300 locuri au fost vândute. Gradul de ocupare a ajuns pâna la 50 la sută în Delta Dunării, în comparaţie cu 10 la sută pe litoral.

Interes scăzut pentru turismul extern

În ceea ce priveşte turismul extern, numărul redus de zile libere, coroborat cu situaţia financiară dificilă în care se afla o mare parte a românilor, a făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui în străinătate să fie scăzut, comparativ cu anii trecuţi. O mică parte dintre români au ales să petreacă vacanţa de Paşte şi în locuri precum Roma, Atena sau Ierusalim, fiind atraşi de semnificaţia religioasă. Cele mai solicitate destinaţii externe au fost, însă, cele din aproprierea ţării - Bulgaria şi Grecia. Aproximativ 5.000 de români şi-au petrecut vacanţa de Paşte în străinătate şi au cheltuit peste 1.300.000 euro pentru servicii turistice, relatează adevarul.ro.


CITEŞTE ŞI: Locuri de vacanţă unde nu este permis orice

Citit 439 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.