Puţine sunt bucătăriile lumii caracterizate de influenţe atât de diverse şi provenind din locuri atât de îndepărtate, aşa cum este cea jamaicană. Bogată şi condimentată, ca supa de piper, care constituie o specialitate a indienilor Taino, bucătăria jamaicană poate fi asemuită unei oale ce încorporează un pic de Spania, o picătură de Anglia, o bucăţică de India şi China, împreună cu o măsură sau două de ingrediente africane. Toate contribuie la cea mai creativă bucătărie a Caraibelor.
Bucătăria jamaicană este bazată pe un consum al cărnii de pui şi peşte, legume proaspete, fructe locale şi condimente. Aromele de curry sunt populare, iar prăjirea şi frigarea la grătar sunt metode de preparare comune pentru hrana marină. Meniul jamaican include şi carnea jerk, care este pui sau porc foarte condimentat şi pregătit pe grătar.
Istoria Jamaicăi se regăseşte în gastronomia tradiţională. Cassava, pe care au plantat-o indienii Arawak, este folosită astăzi ca bammie, o prăjitură, plata prăjită şi servită cu peşte prăjit. Pentru a hrăni sclavii ieftin şi bine, fructul ackee a fost adus din Africa pentru a fi adăugat arborelui de pâine şi legumelor. Africanii au adus propriile lor secrete culinare, incluzând rata-unco, o budincă fiartă, din banane verzi şi unt de cocos. Acum, sunt omniprezente pateurile, descendente directe ale pateurilor cu carne englezeşti, dar mult mai condimentate, care se vând la automatele de pe stradă.
Carnea de capră cu curry, o mâncare populară a insulei, deseori servită cu mazăre şi orez, datează din 1845 când, datorită abolirii sclaviei, proprietarii de plantaţii au început să importe muncitori necalificaţi din India şi, mai târziu, din China. Nou-veniţii şi-au adăugat repede propria contribuţie, incluzând curry-ul şi alte condimente la paleta mare de arome exotice.
Micul dejun poate începe direct cu cea mai bună cafea din lume, o bijuterie locală. Prânzul poate fi o şansă de a ieşi în oraş şi a te întâlni cu localnicii, care prepară mâncăruri pline de savoare, folosind tehnicile de pregătire perfectate de primii locuitori. De obicei, se începe cu o mică gustare, poate o plăcintă asezonată cu carne sau legume. La masa principală, de obicei se serveşte carne de capră sau porc cu curry, orez şi mazăre.
Hrana marină este de asemenea populară, de obicei pregătită cu piper şi ceapă. Cina este departe de a fi doar masa de final, este distracţia serii.
Bucătăria jamaicană este sănătoasă deoarece conţine multe preparate naturale, foloseşte porţii mici de carne, are un mare conţinut de peşte, fasole şi legume şi, cel mai important, pentru că este un amestec a ceea ce este mai bun în bucătăria africană, europeană, indiană şi chinezească. În plus, jamaicanii au fost întotdeauna atenţi la relaţia dintre mâncare şi sănătate.
Nativul copac pimento, sursa tuturor condimentelor, s-a adăugat la ingredientele jamaicane, alături de ghimbir, usturoi şi piperul Scotch Bonnet, considerat cel mai iute de pe continent. Acestea sunt ingredientele-cheie atunci când vine vorba de carnea de porc, peşte sau pui jerk.
Şi băuturile jamaicane sunt faimoase în lumea întreagă
Romul Appleton este cunoscut, de la cel combinat cu aromele insulei până la cel închis la culoare, bogatul Navy Rums, care evocă imaginea dublonilor de aur.
Când Juan Ponce de León (conchistador spaniol şi primul guvernator al Puerto Rico) căuta Fântâna Tinereţii, unii spun, că de fapt, căuta un izvor pentru distilarea romului. Dacă ar fi ştiut, s-ar fi îndreptat direct spre valea fertilă Nassau, unde un izvor care iese direct din pământ constituie unele din secretele gustului superior la romului Appleton.
Din lichiorul tradiţional, Tia Maria, se produce un cocteil premiat - creat în onoarea independenţei ţării, câştigate în 1962. Acesta se face dintr-o lingură de cremă verde de mentă, una de Tia Maria şi o a treia de Benedictine, care împreună dau o versiune lichidă a steagului Jamaican, verde-negru-galben.
Mai multe, pe romaniagateste.ro