Ioana Dumitru, de la avocatură la fitness. Corpul femeii este un templu, nu un coş de gunoi

Ioana Dumitru, de la avocatură la fitness. Corpul femeii este un templu, nu un coş de gunoi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ioana Dumitru are 33 de ani, este avocat în Baroul Galaţi, iar de puţină vreme a început să concureze în întrecerile de fitness.

- Cum se împacă profesia de avocat cu o carieră sportivă?

- Sunt avocat de opt ani în Baroul Galaţi şi am lucrat zi de zi la construirea acestei cariere. Sportul, în schimb, a fost o doar pasiune continuă, până de curând, mai exact un an, de când am decis că pot trece la următorul nivel, acela de concurentă la fitness. Consider că se împacă foarte bine cele două domenii de activitate, pentru că le fac pe ambele cu aceeaşi dăruire şi constiinciozitate.

- Sunteţi admirată pentru fizicul dumneavoastră. Cum se clădeşte un asemenea corp?

- Pe scurt: dietă şi antrenament structurat. Mi-am dorit mereu un corp perfect, cum vedeam în revistele de fitness, dar mi-au trebuit 32 de ani pentru a trece de la dorinţa la practică. Mi-am "curăţat" modul de a mânca, am o dietă strictă şi foarte sănătoasă şi am început un program de antrenament cu greutăţi şi cardio, adecvat scopului propus. Şi repet acest lucru zi de zi.

- În ce constă dieta dumneavoastră?

- Tot pe scurt: proteină, carbohidraţi cu indice glicemic scăzut şi verdeaţă. Corpul nostru, genetic vorbind, este format din proteină animală în cea mai mare parte, mai exact din 350.000 de proteine. Astfel, este firesc să mâncăm proteină animală, deoarece aceasta este baza pe care construim. Carbohidraţii, grăsimile, vitaminele şi mineralele contribuie la procesul de creare de noi proteine. În prezent, dieta mea conţine cinci surse de proteine, respectiv, carne de vită, porc, curcan şi peşte, bineînţeles cu cât mai puţină grăsime şi ouă.

- Am auzit că ouăle nu ar fi indicate în cantitate mare sau consumate zilnic. Ce părere aveţi şi cât de des le consumaţi?

- Ouăle în sine nu creează niciun fel de probleme. În schimb, ouăle asociate cu şuncă, ulei, alcool, grăsimi, zahăr, eventual şi produse tip fast-food sau şaorma creează problemele despre care a auzit toată lumea. Consum zilnic de la două la zece ouă şi am un organism perfect funcţional. Un ou mediu conţine 7 grame de proteină şi 4-5 grame de grăsimi. Este inofensiv!

- În ce constă antrenamentul?

- Mă antrenez de şase ori pe săptămână. De patru ori pe săptămână, în şedinţe de aproximativ 45 de minute cu greutăţi şi încă 40 de minute de cardio şi de două ori doar cardio moderat câte o oră. Săptămânal, o zi fac pauză complet de la antrenament. Antrenamentele sunt structurate pe grupe de muşchi şi nu lucrez aceleaşi grupe mai mult de o dată pe săptămână. Nu folosesc greutăţi mari.

- Ce le poţi recomanda cititorilor noştri pentru un stil de viaţă mai sănătos, pe lângă sfaturile "clasice": fără prăjeli, dulciuri în exces şi puţină mişcare?

- Să se uite în oglindă şi dacă nu le place ce văd să treacă la fapte şi să fie perseverenţi. Să realizeze că avem un singur corp, pe care trebuie să-l alimentăm corespunzător ca să funcţioneze, nu să-l degradăm cu intenţie şi apoi să ne plângem că este vina "programului încărcat", a produselor alimentare de proastă calitate sau a lipsei banilor. Trebuie să învăţăm de ce are nevoie corpul nostru să funcţioneze bine şi atunci va şi arăta bine. Trebuie să învăţăm să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca, adică să ne hrănim, nu să mâncăm după "pofte". Două ouă zilnic se consideră a fi nocive, dar două beri zilnic sau produse care conţin zahăr sau o porţie de cartofi cu ouă şi şuncă şi eventual sos nu sunt nocive? Pentru a începe măcar să avem un stil de viaţă mai sănătos trebuie să fim pregătiţi să ne uităm în interiorul nostru şi să fim sinceri cu noi. Aş putea să vă spun, concret, să mâncaţi mai simplu, să simţiţi gustul mâncării, nu al condimentelor sau sosurilor, şi să faceţi mişcare de orice fel, cât mai mult!

- Mulţi spun că femeile cu muşchi sunt lipsite de feminitate. V-aţi lovit de astfel de comentarii?

- Da, zilnic sunt persoane care îşi exprimă această părere. Deja este un stereotip, ca oricare altul pe care îl exprimăm pentru că l-am auzit de mii de ori, fără să-l trecem prin filtrul propriu şi fără să vedem în persoană o astfel de "femeie cu muşchi". Spun acest lucru pentru că o "femeie cu muşchi" pe stradă arată că oricare altă femeie, doar că orice haine alege să îmbrace se aşază perfect. Muşchii se văd atât de bine pentru că stratul de grăsime de sub piele este foarte scăzut şi pentru că femeia respectivă a ales să îşi considere corpul un templu, nu un coş de gunoi. În plus, nu cred că am auzit astfel de comentarii de la femei sau bărbaţi "puternici" la propriu şi la figurat, iar de aici trageţi dumneavoastră concluziile.

- Ce planuri de viitor aveţi?

- Să continui să învăţ despre orice mă pasionează şi să fac ce trebuie să fac în orice condiţii.


CITEŞTE ŞI: Unde se duce grăsimea/ Mecanismul unui MOD SĂNĂTOS DE VIAŢĂ

Citit 4003 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.