IDEI ŞI VINURI: Semne bune pentru viitor. Câteva vinuri de la Crama Răteşti

IDEI ŞI VINURI: Semne bune pentru viitor. Câteva vinuri de la Crama Răteşti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Crama Răteşti a fost prezentă la ultimele două ediţii ale Goodwine, atrăgând atenţia asupra sa. La ultimul eveniment, am auzit vorbe că vinurile n-ar fi fost tocmai ok, adica erau cam zbuciumate şi, suflet ardelenesc fiind, lor le place mai molcom, revenindu-şi mai greu după zbucium. Mno, aşa o fi. Cert e că, acum câteva zile, în minunata mea urbe, Galaţi, a avut loc o prezentare a câtorva astfel de vinuri, mai puţin sensibile, pare-se.

Din partea producătorului au prestat somelierul Istvan Pentek şi "zonalul" George Mirea (MiRea, da? Aţi reţinut? Să nu mă sunaţi pe mine, că n-am trecut de partea cealalată a baricadei).

Am aflat că nu e tocmai o cramă modestă, având plantaţii noi (nu mai vechi de şase ani) pe mai mult de 200 de hectare, provenind dintr-o zonă cu tradiţie în produsul vinului. Pentru că da, în Satu Mare, şvabii făceau vin de când hăul. Acuma şvabi nu prea mai sunt, bine că tradiţia a continuat şi fără ei.

Ce am trecut în revistă

Sauvignon Blanc 2013, aducând un nas de iarbă, uşor mineral, cu mere golden, piersici şi propunând un final persistent, dar uşor cretos - 81 de puncte, 13,3 la sută alcool, integrat ok.

Fetească Regală 2013 vine cu arome intense, de flori albe şi fructe exotice, un nas imprimat de levurile folosite (cred eu) şi un gust amintind de mere şi piersici verzi, lăsând o senzaţie dulce şi uşor astringentă, ca de zarzără - 84 de puncta, 12,9 procente de alcool.

Fetească Neagră 2013 este vinul care mi-a plăcut cel mai mult, din pricina caracterului diferit faţă de suratele de aiurea. Are o culoare de pinot, un rubiniu frumos şi arome de prune proaspete şi picanterii de lemn: scorţişoară, piper, cuişoare. În gust dă o senzaţie suculentă şi dulceagă, cu taninuri rarefiate, un final nu foarte luxuriant, dar în care rezidă tusele picante - 84 de puncte, pentru diversitate. Diversitatea are capitolul său pe fişa mea imaginară de punctare. Există şi vinuri care îţi plac tocmai pentru că sunt diferite şi nu tipice.

Cabernet Sauvignon 2011. Vişine din vişinată, afine, porumbe, ardei verde şi un iz herbal, sugerând ceva amărui. Mi s-a părut dur şi vânos, ok, dar nu tocmai pe gustul meu - 80 de puncte.

Preţul de raft în magazinele specializate ar fi cam de 35-40 de lei pentru vinurile albe şi 42-47 de lei pentru cele roşii. Eu zic că puteau să înceapă mai de jos, însă, din punct de vedere al calităţii vinurilor, semnele de la Crama Răteşti par încurajatoare pentru viitor.

Din cinci varietăţi roşii nobile Noble 5 2011 Budureasca

Sunt câteva crame pe care, nu ştiu exact din ce motiv, le-am cam uitat, deşi le frecventam des odinioară. Budureasca, de exemplu. Apăi cât Fume cu etichetă neagră am băut eu de la stimabili... Dar ca la oameni, amici-amici, dar drumurile s-au separat şi Fume-ul de la 16 s-a făcut 35. Îmbătrânim, ce să facem.

Cum weekendul trecut urma să mi-l petrec la ţară, m-am gândit că stilul fructat şi direct al celor de la Budureasca se potriveşte ocaziei. Mai faci un grătar, mai schimbi o vorbă, ştiţi dumneavoastră. În principiu, am avut dreptate, însă acest vin produs din toate cele cinci varietăţi roşii nobile ale cramei (de unde şi denumirea vinului, evident) s-a dovedit ceva mai elevat. Plus că să stai pe marginea fântânii, să auzi cocoşii şi câinii făcând larmă, iar tu să bei ceva numit Noble 5, dintr-un pahar Stolzle... e un oximoron delicios, pur românesc.

Aşadar, e un blend de cabernet, merlot, pinot noir, shiraz şi fetească neagră, în proporţii cunoscute doar lui Stephen Donnelly, oenologul englez al cramei.

Vine într-o culoare roşie-rubinie intensă, cu bordură matură. Aduce un "nas" de cireşe confiate, vişine şi prune coapte, cutie de lemn. Un miros mai degrabă delicat, fructat, decât puternic. Gustul e fresh, cu suculenţă şi aciditate, nici pe departe atât de greu pe cât ne-am aştepta de la un mix de cabernet, merlot sau syrah. Un final picant şi amărui, ca de miez de nucă. Dacă şambraţi vinul corespunzător, nivelul de alcool (14 la sută) nu va ieşi în faţă - 85 de puncte. Face banii!

L-am găsit în oferta unui magazin online la 42 de lei, în condiţiile în care pe site-ul producătorului este 48 de lei.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citit 2177 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.