Cum alegi ce CORT să cumperi

Cum alegi ce CORT să cumperi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vara, mersul cu cortul la munte sau prin diferite locuri din ţară (şi de ce nu, şi din străinătate) este una dintre cele mai ieftine şi plăcute vacanţe. Ca să nu avem însă neplăceri, trebuie să ştii cum alegi un cort bun.

Stabileşte dimensiunea de care ai nevoie

În primul rând, trebuie să te decizi dacă ai nevoie de un cort pentru o singură persoană sau pentru mai multe. De asemenea, contează şi cât echipament vei căra cu tine, pentru că şi acesta va ocupa loc. Practic, un cort de patru persoane poate găzdui în realitate, confortabil, doi adulţi şi doi copii. Ideal ar fi să existe un spaţiu de aproximativ 2-3 metri pătraţi pentru fiecare persoană care va dormi în cort. Contează foarte mult şi înălţimea pe care o au ocupanţii cortului, pentru că ei trebuie să se simtă confortabil şi atunci când stau în şezut. De obicei, corturile mari, pentru multe persoane, sunt foarte grele şi pot fi transportate numai cu maşina, nu în rucsac sau pe bicicletă. În plus, un cort foarte mare va fi greu de încălzit în zilele reci. De aceea, este mai indicat să iei mai multe corturi mici, dacă mergi cu prietenii în concediu, decât să iei un singur cort, foarte mare. Este bine să probezi şi înălţimea cortului, ca să poţi sta şi în picioare, la nevoie. În mod normal, un cort mic are o înălţime de peste un metru, iar ocupanţii pot sta numai în şezut. Dacă nu suporţi spaţiile înguste, atunci alege un cort mare. Dacă mergi cu bicicleta sau cu rucsacul în spinare, atunci alegerea ideală este un cort mic, uşor.

Află care este forma ideală pentru nevoile tale

Există patru forme de cort: umbrelă, dom, perete şi în forma literei A. Cele în formă de A sunt mai mari, în timp ce corturile tip umbrelă au mai mult spaţiu pentru stat în picioare şi ferestre mari, fiind preferate de obicei de familii. Cele mai bune pentru dormit sunt corturile care au podeaua pătrată. Corturile în formă de dom au podeaua hexagonală, iar colţurile pot fi folosite pentru depozitarea echipamentului.

Forma trebuie aleasă şi în funcţie de condiţiile meteo pe care le aştepţi în concediu, când vei merge la camping. De exemplu, un cort cu formă de dom va rezista foarte bine la vânt puternic. Pentru vreme ploioasă este necesar un cort cu ventilaţie foarte bună şi destul de spaţios, ca să-ţi permită să stai confortabil mai mult timp în interior. Desigur, materialul trebuie să fie impermeabil. Pentru vreme caldă, cortul trebuie să aibă ferestre mari, iar prelata de ploaie pe care o au unele corturi la intrare poate fi folosită şi pentru a asigura umbră. Prin urmare, ferestrele sunt foarte importante. De asemenea, ele trebuie să poată fi închise la nevoie. Din păcate, corturile ifetine nu prea au aceste opţiuni. Corturile mari, pentru mai multe persoane, ar trebui să aibă cel puţin două ieşiri separate, pentru ca un ocupant să poată ieşi afară fără să-l deranjeze pe vecinul său.

Materialul trebuie să fie rezistent

Foarte important este şi materialul din care este fabricat cortul. De obicei, este vorba de nailon. Un tip de nailon subţire, care lasă aerul să circule, este folosit pentru pereţii cortului, iar un material căptuşit este pus în partea de sus, în vârf şi pe podea, ca să fie impermeabilă. Din păcate, cu cât materialul este mai gros, cu atât cortul va fi mai greu şi mai dificil de cărat.

Testează fermoarul

Un fermoar bun trebuie să reziste la o folosire frecventă şi nu trebuie să agaţe materialul. Un fermoar din aluminiu sau oţel este foarte rezistent, dar poate rugini când se udă. În schimb, fermoarele din plastic nu vor rugini, dar sunt mai puţin rezistente la uzură.

Concluzii

Alegerea cortului depinde, în cele din urmă, foarte mult de zona unde vrei să campezi şi, fireşte, de buget. Dacă aveţi mijloc personal de transport (maşină), iar zona unde vreţi să instalaţi cortul are o climă schimbătoare (frig noaptea, ploi dese), căutaţi un cort rezistent şi musai din material rezistente şi impermeabile. Dacă plănuiţi să faceţi doar o drumeţie scurtă, fără maşină personal, orientaţi-vă după un cort mai uşor, care să poată fi cărat cu uşurinţă în spate.

Nu uita că vei avea nevoie şi de ceva pe care să dormi - poate fi o saltea pneumatică (în cazul în care o puteţi transporta cu maşina personală) sau un sac de dormit care poate fi carat cu uşurinţă în spate.

Sursa: adevarul.ro

Citit 2734 ori Ultima modificare Marți, 23 Iunie 2015 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.