DESCOPERIRE FABULOASĂ: Elefant preistoric găsit la Vaslui

DESCOPERIRE FABULOASĂ: Elefant preistoric găsit la Vaslui
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fragmente osoase fosilizate care ar aparţine strămoşului elefantului au fost descoperite în apropiere de localitatea vasluiană Ghergheşti. Singurul exemplar complet descoperit până acum pe teritoriul României este expus în holul central al Muzeului Antipa Bucureşti şi a fost găsit tot pe raza judeţului Vaslui, în urmă cu 120 de ani.

Descoperirea a fost făcută zilele trecute de o echipă mixtă de cercetători din Bârlad şi Iaşi. Aceştia se aflau într-o expediţie de cercetare în apropierea localităţii Ghergheşti şi au descoperit întâmplător fosilele elefantului peristoric.

Din primele evaluări ale cercetătorilor se pare că este vorba despre un exemplar de Deinotherium, specia Deinotherium giganteum. Traducerea denumirii spune tot despre ce a fost acest mamut: deinos - îngrozitor şi terion - animalul.  A fost unul din cele mai mari mamifere care au existat pe pământ, fiind înrudit cu elefantul de astăzi, chiar dacă nu aparţin aceleiaşi linii de evoluţie. Specific pentru elefantul preistoric sunt fildeşii prinşi de maxilarul inferior orientaţi în jos. Înălţimea acestuia varia între 3,5-5 metri.

Cercetătorii care au făcut descoperirea sunt de părere că fosila exemplarului identificat recent în judeţul Vaslui ar fi murit efectiv la marginea unei ape curgătoare mari şi o viitură i-ar fi împins cadavrul într-un mal. Cel mai probabil, fragmente osoase ale acestui exemplar au fost distruse de utilaje la mijlocul sec XX când în zonă a fost construit un drum.

Citit 3337 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2015 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.