GASTRONOMIE: "Cruciadele" din bucătărie

GASTRONOMIE: "Cruciadele" din bucătărie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dacă ieri Naomi Campbell şi Christy Turlington erau imaginea campaniei “mai bine goale decât să purtăm blănuri”, astăzi celebrităţile îmbrăţişează cauze alimentare, transformându-se în adevărate “food fighters”. Şi între atâtea obsesii şi convingeri este aproape interzis să nu ai o opinie.

În prim-plan este actriţa Greta Scacchi. Goală. Îl îmbrăţişează, îl priveşte în ochi şi îi surâde. Însă "El" nu este decât un peşte, şi nu la figurat, ci la propriu, aţi citit bine, un sarman merlucius, a relatat descopera.ro. Vorbim despre o fotografie realizată de un celebru fotograf al vremurilor noastre, John Rankin, apărută în mass-media britanice ca parte a campaniei de lansare a filmului "The End of the Line", o peliculă care militează împotriva exceselor companiilor de pescuit.

În blogosferă, Daryl Hannah explica pe site-ul său cât de uşor poţi transforma uleiurile şi grăsimile utilizate de fast-food-uri în combustibil. Paul şi Stella McCartney sunt şi ei paladinii intransigenţi ai vegetarianismului, predicând cel puţin "o zi pe săptămână fără carne", în timp ce Trudie Styler şi Elle Macpherson au lansat apeluri mediatice pentru ca din menu să dispară tonul albastru, specie pe cale de dispariţie (regizorul Stephen Fry a lansat şi el o dezbatere pe această temă pe Twitter).

Prestigiosul New York Times a publicat un număr special, intitulat "The Food Issue". Din sumar - un vehement pamflet "Împotriva cărnii" scris de Jonathan Safran Foer, 20 de noi reguli alimentare "dictate" de Michael Pollan şi polemici pe tema mâncării organice versus mâncarea convenţională sau a "Food Inc.", un film lansat în Statele Unite în luna iunie a acestui an, un soi de documentar care dezvăluie (deşi mai bine să nu ştii) ceea ce se află în spatele produselor apetisante de pe rafturile supermarketurilor.

Prin urmare, mâncarea a ajuns pe prima pagină a ziarelor şi în prime-time, şi fără doar şi poate va rămâne acolo multă vreme.

Şi pentru că nu se putea altfel, şi ea dă dependenţă. Un drog ca oricare altul, de tratat ca atare. Pentru a te "dezintoxica" de mâncare există centre specializate, aşa-numitele "Food Rehab": laboratoare şi terapii pentru controlul senzaţiei de foame (te poţi chiar înscrie într-un grup dedicat pe Facebook).

La ora actuală există un adevărat "cult al anorexiei", în spatele căruia se află un soi de "mortificare" a trupului. Adică persoane care nu sunt obeze se supun oricum la privaţiuni, refuzuri, interdicţii, punând "la index" alimentele care ar putea să le provoace plăcere. De exemplu, a alege să mănânci anumite mâncăruri - sushi de exemplu -, îţi satisface nu atât gustul, cât o anumită obsesie.

Tot la o exigenţă în bună parte culturală pare a răspunde şi obsesia pentru mâncarea organică, pe care occidentalii o au la ora actuală.

Chestiunea alimentaţiei "bio" este în egală măsură ideologică şi psicologică. Există cei care se tem să nu fie "contaminaţi" de anumite alimente nu îndeajuns de "pure din punct de vedere bacteriologic", dar în acest caz este vorba despre un raport nevrotic cu mâncarea, simbol a cu totul altceva. Mulţi oameni îşi combat anxietatea demonizând şi eliminând din alimentaţie anumite lucruri. Să ne gândim doar la succesul oscilant al anumitor alimente precum ciocolata, care ani de zile a reprezentat răul absolut, iar ale cărei virtuţi acum sunt din nou glorificate. Mai multe despre acest subiect poţi CITI AICI -->> http://www.descopera.ro/cultura/5098158-cruciadele-din-bucatarie

Citit 1671 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2015 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.