Istorie şi cultură: Iranul - o destinaţie turistică impresionantă

Istorie şi cultură: Iranul - o destinaţie turistică impresionantă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Iranul poate fi cea mai bună destinaţie turistică de pe Pământ pentru cei cărora o călătorie le oferă cu atât mai multe satisfacţii cu cât este mai surprinzătoare. Cine doreşte să călătorească într-o zonă intermediară între Orient şi Occident, într-un loc exotic şi fascinant, dar cu toate facilităţile, poate vizita Iranul. Vechea Persie este fermecătoare, iar “ospitalitatea este cea mai pură definiţie a persanilor”, relatează cotidianul spaniol ABC.

Ispahan, "perla Orientului"

În centrul Iranului, la jumătatea drumului dintre Marea Caspică şi Golful Persic, se află unul dintre cele mai frumoase oraşe din Orient, Ispahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale şi profunda semnificaţie istorică i-au adus numele de “perla Orientului”. Când şahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat în capitală, în plin secol al XVI-lea, pentru ridicarea noilor construcţii s-au strâns cei mai buni arhitecţi şi artizani din Persia şi din alte ţări asiatice. Atunci s-a născut Piaţa Naqsh-e Jahan, depăşită ca mărime doar de Piaţa Tiananmen, din Beijing, şi cu atât de multe puncte de atracţie încât pare un oraş în sine.

Persepolis

Unul dintre motivele pentru care Iranul poate fi o destinaţie turistică predilectă este Persepolis, oraşul care, cu grandoarea sa, era menit să găzduiască cele mai însemnate ceremonii ale Imperiului Ahemenid. După 2.500 de ani de la construirea sa (fondat de Darius I, în 518 î.Hr.), Persepolis uimeşte prin marii săi cai de piatră, miile de persoane redate în basoreliefuri, Poarta Naţiunilor, în care turiştii sunt flancaţi de tauri înaripaţi, sau un apus de soare de vis. Persepolis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial, “este un sit arheologic unic prin importanţa şi calitatea vestigiilor sale monumentale”, potrivit site-ului UNESCO.

Kashan

Acest încântător oraş-oază de la marginea Deşertului Kavir este una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din Iran. Se află pe una dintre cele mai importante rute ale caravanelor şi are un impresionant bazar acoperit şi un grup de case din secolul al XIX-lea, semnificative din punct de vedere arhitectonic. Şahul Abbas I era atât de îndrăgostit de Kashan încât a insistat să fie înmormântat acolo, nu la Ispahan.

Shiraz, oraşul poeţilor

Numele său a devenit sinonim cu educaţia, privighetorile, poezia şi vinul. A fost unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii islamice medievale şi a fost capitală în timpul dinastiei Zand (1747-1779), când multe dintre cele mai frumoase clădiri ale sale au fost construite sau restaurate. Oraş al poeţilor, este unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru iranieni. Este locul de naştere al poetului persan Hafez (1326-1390), considerat un clasic al literaturii universale, al cărui mausoleu, Hafezieh, se află în Grădina Musalla din oraş. La Shiraz s-a născut şi Saadi (1210-1292), unul dintre principalii poeţi persani, al cărui mausoleu se află tot acolo.

Mashhad

Mashhad este un oraş sfânt al Iranului, “Mecca” şiismului în Persia, pentru că acolo este înmormântat Imamul Ridha (Ali al-Ridha, Ali Reza sau Ali Riza), considerat de şiiţi ca fiind al optulea Imam. Anual, milioane de pelerini şiiţi merg în acest oraş cu aproape două milioane şi jumătate de locuitori, unde se află Moscheea Imamului Ridha.

Takht-e Sulaiman

"Tronul lui Solomon", este unul dintre cele mai interesante şi enigmatice locuri sacre din Iran. A fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Situl arheologic Takht-e Sulaiman se află într-o vale, în mijlocul unei regiuni de munţi vulcanici din nord-vestul Iranului. Situl cuprinde un templu al focului zoroastrian, în parte reconstruit în secolul al XIII-lea, precum şi un templu dedicat zeiţei persane Anahita, datând din perioada sasanidă. Situl are o puternică semnificaţie simbolică şi spirituală legată de foc şi de apă, potrivit UNESCO.

Sursa Agerpres

 

Citit 1051 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.