Efectele exploziilor, catastrofale/ TRAGEDIA îngrozitoare din China

Efectele exploziilor, catastrofale/ TRAGEDIA îngrozitoare din China
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tianjin, situat la 140 de kilometri sud-est de Beijing, este unul dintre cele mai mari oraşe din China, cu aproape 15 milioane de locuitori, potrivit cifrelor din 2013. Oraş industrial şi unul dintre principalele porturi din China, Tianjin este, de asemenea, unul dintre cele patru oraşe ale ţării care au obţinut statutul de provincie, alături de Beijing, Shanghai şi Chongqing.

Morţi neidentificaţi

La aproape o săptămână de la giganticele explozii care au avut loc în portul Tianjin, în estul Chinei, bilanţul era cunoscut doar parţial, fiind vorba de aproximativ 112 morţi, informează AFP. De asemenea, mai mult de 700 de persoane au fost spitalizate după deflagraţii, care au produs o enormă sferă de foc, precum şi incendii pe care pompierii s-au chinuit zile bune să le stingă. Potrivit mass-media oficială, 21 de pompieri se numără printre persoanele decedate.

Contaminare cu substanţe toxice

Autorităţile chineze au evacuat patru cartiere situate pe o rază de trei kilometri în jurul zonei de explozii, existând temeri privind o posibilă contaminare cu substanţe toxice. Cu toate acestea, autorităţile chineze au susţinut că produsele care s-au scurs în mediul înconjurător nu au atins pragurile periculoase.

Pe măsură ce presiunea din partea populaţiei a crescut, armata chineză a anunţat că sute de tone de cianură puternic toxică erau păstrate în depozitele unde, pe 12 august, au avut loc uriaşele explozii soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, în metropola portuară Tianjin, conform agenţiilor de presă AFP şi Interfax.

Generalul Shi nu a precizat despre ce fel de cianură este vorba, însă mass-media chineză vorbea anterior despre existenţa a 700 de tone de cianură de sodiu, un compus chimic foarte toxic în cazul în care este inhalat, ingerat sau intră în contact cu pielea.

Autorităţile chineze au trimis la faţa locului specialişti ce lucrează pentru companii unde se fabrică acest compus chimic periculos, aceştia utilizând apă oxigenată în încercarea de a-l neutraliza. O echipă formată din 217 militari specializaţi în arme nucleare, bacteriologice şi chimice a fost de asemenea desfăşurată la locul catastrofei.

Oamenii sunt revoltaţi şi speriaţi

Totodată, autorităţile nu au încetat să-i asigure pe locuitori că, în pofida prezenţei unor niveluri anormale ale anumitor substanţe poluante, aerul din Tianjin este respirabil. Acest lucru nu a împiedicat, însă, agenţia de presă Xinhua să anunţe că densitatea cianurii în apele uzate era de 11 ori mai mare decât cea normală.

Locuitori, apropiaţi ai victimelor şi internauţi au criticat, în număr mare, lipsa de transparenţă a Beijingului. Familii întregi au încercat să intre cu forţa în sala în care reprezentaţi ai autorităţilor susţineau o conferinţă de presă, iar apropiaţi ai victimelor au fost de asemenea prezenţi în faţa hotelului unde lideri politici locali se adresau jurnaliştilor.

Cauza - o enigmă

Exploziile au avut loc într-un depozit al unui gigant comercial din China, Ruihai Logistics, care "are pe mână" anual aproximativ un milion de tone de marfă. Din păcate, amploarea şi factorul toxic al exploziilor fac aproape imposibilă stabilirea cu exactitate a cauzei. Cu toate astea, conform bbc.com, cel puţin un membru din stafful Riuhai Logistics a fost arestat. Se pare că pompierii erau deja la faţa locului, încercând să stingă un incendiu, când exploziile au avut loc. Specialiştii susţin că ar putea fi vorba de compuşi chimici care în contact cu apa dau naştere la vapori extrem de inflamabili.

Sursa foto: nbcnews.com

Citit 1913 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.