Revoluţie medicală! Celule canceroase, reprogramate să devină inofensive

Revoluţie medicală! Celule canceroase, reprogramate să devină inofensive
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O echipă de cercetători americani de la Clinica Mayo, statul Florida, a reuşit să reprogrameze o serie de celule maligne (canceroase - n.r.) astfel încât acestea să devină inofensive pentru organism. Celulele canceroase asupra cărora s-a intervenit erau responsabile de apariţia cancerului mamar şi a celui de vezică urinară. Oamenii de ştiinţă consideră că şi alte tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ajutorul acestei metode revoluţionare, deoarece au descoperit un fel de „cod“ sau „software biologic“ care stopează cancerul, potrivit adevărul.ro.

Milioane de vieţi ar putea fi salvate

Chiar dacă metoda se află încă într-un stadiu incipient de cercetare, autorii descoperirii spun că, în viitor, ar putea salva vieţile a milioane de bolnavi de cancer. Spre deosebire de medicamentele anticancer convenţionale, care funcţionează prin distrugerea celulelor canceroase, studiul cercetătorilor americani a vizat „dezarmarea“ acestor celule, pentru a le face să redevină benigne. Cercetarea a avut la bază o proteină denumită PLEKHA7, care ajută celulele sănătoase să se grupeze şi să se lipească între ele. Studiul savanţilor de la Mayo Clinic a arătat că această proteină lipseşte sau funcţionează deficitar în cazul mai multor tipuri de cancer.
Atunci când se întâmplă acest lucru, o serie de factori genetici cu rol-cheie în interiorul celulelor se amestecă între ei, iar celulele respective devin canceroase. Echipa americană, coordonată de cercetătorul Panos Anastasiadis, a reuşit să reseteze acele instrucţiuni genetice, stopând în acest fel dezvoltarea bolii. Testele de laborator, realizate pe celule umane, au demonstrat faptul că acele celule tumorale, provenind de la pacienţi cu cancer mamar şi de vezică, au redevenit „normale“.

Cancerul la Galaţi, o problemă

Coordonatorii studiului consideră că noua metodă va putea fi aplicată şi în cazul altor tipuri de cancer, cu excepţia celui cerebral şi al sângelui. Metoda, care nu a fost testată încă pe oameni, ar trebui să fie eficientă însă în cazul cancerului pulmonar, unul dintre cele mai letale tipuri de cancer. Studiul a fost publicat în revista Nature Cell Biology.
În judeţul Galaţi, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, peste 15.000 de persoane erau diagnosticate cu cancer şi primeau tratament, la sfârşitul anului trecut. Datele arată o creştere faţă de anii din urmă, fapt îngrijorător, spun medicii.

Citit 1970 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2015 16:36

2 comentarii

 • postat de gigi
  Miercuri, 02 Septembrie 2015 09:25
  89.136.6.***
  Cei in suferinta sint lasati ,de sistemul pe care l-au votat, sa moara.Sistemul vrea sa scape de plata medicamentelor si a pensiilor.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Marta
  Marți, 01 Septembrie 2015 23:34
  5.13.179.***
  In regula, dar cei in suferinta cum pot beneficia de aceasta descoperire?!
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.