UTIL/ Sfaturi pentru păstrarea fructelor şi legumelor pentru iarnă

UTIL/ Sfaturi pentru păstrarea fructelor şi legumelor pentru iarnă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru fiecare gospodină, cele mai bune fructe şi legume sunt cele proaspete, în stare naturală. Şi ce bine ar fi dacă le-ar putea avea aşa tot timpul anului. Dar cum fructele şi legumele sunt proaspete doar în anumite perioade, iată cum putem beneficia de ele tot timpul.

Fructele cum ar fi căpşunele, vişinele, afinele, zmeura, murele, coacăzele, prunele se pot congela cu succes după ce au fost curăţate de frunze şi codiţe, spălate bine, după care se aşază pe un prosop de bucătărie până la uscarea completă. Se pot pune în pungi de congelare sau chiar în casolete de plastic sau aluminiu cu capac.

În cazul vişinelor şi al prunelor este indicat să se scoată sâmburii înainte.

Pentru cireşe, este de preferat să se congeleze soiul de culoare mai închisă, mari şi carnoase, cu tot cu sâmburi, pentru că, la decongelare, se desprind uşor de sâmburi, nu se înmoaie excesiv şi îşi păstrează gustul.

Tot la fel de bine se păstrează prin congelare şi miezul de nucă.

Avem la dispoziţie metoda conservării fructelor de vară prin compoturi, gemuri, dulceţuri şi siropuri.

Legumele pot fi congelate în stare naturală, opărite sau coapte, bineînţeles după ce au fost spălate bine.

Dovleceii trebuie congelaţi în stare crudă, tăiaţi cubuleţe pentru că prin fierbere se înmoaie mult.

Tot în stare naturală poate fi congelată mazărea, iar morcovul şi ţelina rase pe răzătoare.

Fasolea verde sau galbenă poate fi congelată atât în stare naturală, cât şi după ce a fost opărită. Nu trebuie decongelată atunci când o folosiţi la ciorbe.

Legumele care se păstrează foarte bine dacă au fost coapte înainte sunt vinetele şi ardeii capia.

Verdeţurile - mărar, pătrunjel, leuştean, tarhon, frunzele de ţelină - pot fi la fel de bine congelate, după ce au fost spălate, apoi tocate mărunt şi puse în cutii de plastic.

Frunzele de viţă-de-vie, pentru sarmale, pot fi păstrate uscate în pet-uri sau în saramură, dar la fel de bine pot fi congelate după ce au fost opărite înainte.

Rădăcinoasele

Rădăcinoasele cum sunt mocovul, pătrunjelul, păstârnacul, sfecla şi ridichea de iarnă se pot păstra în condiţii foarte bune în timpul iernii în pivniţe sau gropi în pământ, în boxele din bloc etc. Sfecla roşie, păstârnacul, napii sunt rădăcinoase mai rezistente şi pot fi păstrate în cămări şi pivniţe, în grămezi sau în cutii. Morcovii, ţelina, pătrunjelul, care sunt mai sensibile, se păstrează în cămări pe stelaje şi poliţe, sau în pivniţe uscate, fiind stratificate în nisip. În nisip, pătrujnelul şi ţelina se pot aşeza fie în picioare, fie culcate, cu condiţia să fie foarte bine alese înainte şi controlate din când în când pentru a vedea cum se păstrează. În gospodăriile în care nu există pivniţe, mai ales la oraşe, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, napii şi ţelina se pot păstra în lăzi de nisip, în cămări bine aerisite. De asemenea, se poate folosi o metodă care dă rezultate şi păstrează în stare bună legumele: se înfăşoară fiecare legumă în hârtie albă, după care se pune în ziar sau material plastic. După aceea, sunt aşezate în cămară sau în locuri uscate şi răcoroase (pe balcon). Aceasta metodă poate fi folosită şi pentru celelalte legume.

 

Cartofii

Pregătirile pentru păstrarea cartofilor trebuie să înceapă imediat după recoltare, când se ţin o zi-două la soare ca să se usuce puţin. Cartofii care sunt loviţi sau stricaţi se aruncă. În general, cartofii se păstrează în aceleaşi condiţii şi încăperi ca şi rădăcinoasele.

Sursa: culinar.ro

Citit 11571 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.