RECOMANDĂRI: Vinuri care merită cumpărate

RECOMANDĂRI: Vinuri care merită cumpărate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

 Sauvignon de Rueda

Un Sauvignon de Rueda, produs de o mare cooperativă. Are tipicitate şi intensitate, dar parcă îi lipseşte un mic fizz care să-i facă aromele puternice de soc şi grapefruit mai vivace. Dar... la 12 lei stă foarte bine. O alternativă mai cosmopolită pentru un cinstit Măiastru de la Oprişor, de exemplu. E un companion mai bun pentru ocazii colocviale, decât de unul singur. 13 la sută alcool – 78 de puncte.

Albarin

Iată o premieră pentru marele retail românesc: un Albarino, din exotica apelaţie Rias Baixas! Există legenda că ar fi un Riesling de Rin aclimatizat de 200 de ani în podgoria din nord-estul Spaniei, dar studiile ADN nu au confirmat ipoteza. Din punctul meu de vedere, misterul face bine vinului. Cel din Lidl, produs de Conde de Albarei, nu e cel mai remarcabil exponat, nici nu mă aşteptam la 19,99 de lei, însă pe lângă o aciditate marcantă, oferă totuşi acea plinătate, chiar niţel uleioasă, pe care o aşteptam. Arome full-throttle, de zarzăre, citrice şi măr. De apreciat că în final aciditatea (ajutată de ceva acid ascorbic, după cum ne avertizează contraeticheta, însă doar la menţiunea în spaniolă, celelalte limbi şi probabil legislaţii necatalogând aspectul ca fiind obligatoriu), plinătatea şi alcoolul (12 procente) se reunesc prietenos – 83 de puncte.

Un Muscadet sănătos

Domaine de la Vieille Cure este un Muscadet sănătos, simplu, robust, de vară, pentru scoici şi lighioane marine, cum şi trebuie. Arome verzi (şi cam atât), acide, gust uşor onctuos care transformă 2D-ul în 3D. Să nu vă aşteptaţi la diafane arome exotice, că n-are de unde. 19,99 lei, 12 la sută alcool – 80 de puncte.

Cremant d’Alsace

Un spumant alsacian brut (zic ei) din pinot noir, pigmentat (un roz intens) cu mult fruct, dar fără eleganţă. Perlarea e oarecum haotică. Are aromele plenare de fructe roşii, căpşune şi grepfrut care apasă cam tare pe papile, lăsând o senzaţie uşor păstoasă, tanică. Mă rog, după gusturi… Costă 30 de lei. Mă bucur că l-am luat la o reducere masivă. 12,5 procente de alcool, 78 de puncte.

Vin dintr-un an bun

Un Medoc dintr-un an bun, ceea ce se vede. Vin dominat de Cabernet sauvignon, cu tanin sănătos, fruct evident, cu arome de coacăze, afine, ierburi aromatice. Nu punctează prea mult la capitolul eleganţă, dar e un mulţumitor, bine făcut, cu tipicitate. 12,5 la sută alcool, 84 de puncte. Am plătit în jur de 30 de lei, nu-mi aduc aminte dacă la reducere sau la preţ întreg.

Chateau Palene

Chateau Palene e un Bordeaux generic, produs de Maubrac Guerin, care la un preţ mic (în jur de 10 lei) livrează un vin băubil, cu arome de fructe roşii (vişine şi afine), fără briz-briz-uri, dar şi fără dezamăgiri. Decent. 12 procente de alcool, 78 de puncte.

Haut-Medoc

Un cru bourgeois din Haut-Medoc, un vin serios, blend în proporţii relativ egale de Cabernet Sauvignon şi Merlot, mix de vin baricat în inox, care livrează o textură fără asperităţi, solidă, densă, tanică, dar plăcută. Aduce a prune, fructe de pădure, praf de cacao. Aciditatea e sus. Pare că mai are ani în viaţă şi chiar că acum nu e momentul cel mai propice de consum. E prea tinerel. Totuşi, se simte în mijloc o nelinişte, o fragilitate. Poate e anul. Sau poate sunt eu. Are 13 la sută alcool, costă aproximativ 50 de lei (sau 30... supus vremelnicelor promoţii) – 88 de puncte.

Şarbă 2014 Tectonic Crama Gîrboiu

Vrancea e locul de unde îl aşteptăm pe "ăla mare". Tocmai de aia mi s-a părut niţel ciudat să marşezi pe denumiri din zona seismologiei. Nu prea e nimic amuzant sau voios în legătură cu un cutremur. Epicentrum, Tectonic... Aşteptăm şi un Cuvee 4 Martie, vorba unui amic. Altfel Tectonic era o formaţie de trash metal prin anii '80 şi '90, fondată de Liviu Hoisan, dar nu cred că la asta s-au gândit când au "branduit" conceptul. În fine, probabil li s-a părut atrăgătoare ideea de teluric, magmatic etc... Nu zic nici că-i bine, nici că-i rău. Vinul aduce o culoare gălbuie, cu "irizaţii" verzui, un nas plăcut, floral şi cu o adiere orientală, de mirodenii şi şerbet, mere, caise. Gustul e destul de suav şi fin, proaspăt, însă cu aciditate bine cântărită. Are o remanenţă medie, pelinată. E un vin sec aromatic, uşor de înţeles, dar greu de făcut. Se bea cu uşurinţă. DOC Coteşti, 13,7 la sută alcool, bine ascuns. Costă 35 de lei (vindor.ro), 85 de puncte.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

AFLĂ ce struguri se cultivau în 1902

Citit 2192 ori Ultima modificare Marți, 22 Septembrie 2015 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.