Un "altfel" de târg de vinuri: Smart Drinks of Bucharest

Un "altfel" de târg de vinuri: Smart Drinks of Bucharest
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Smart Drinks of Bucharest s-a născut din nemulţumirea lui George Chendi faţă de târgurile tradiţionale din domeniul vinului. Goodwine şi celelalte asemănătoare nu îi ofereau tipul de client pe care şi-l dorea, aşa încât a hotărât să-şi organizeze propriul "târg". După cum ştiţi, Alma Tim (firma) şi online-ul smartdrinks.ro (magazinul online) au un portofoliu luxuriant, astfel că realizarea unui târg populat integral din propria "ogradă" nu e deloc imposibilă.

Cum a fost

Vinuri alese, vreo sută, numărate ochiometric, s-au integrat minunat cu locaţia aleasă, clădirea casei de licitatii Artmark, de lângă Ateneu, pe care vă recomand s-o vizitaţi chiar dacă nu aveţi zeci de mii de euro de cheltuit pe opere de artă, întrucât este o bijuterie arhitectonică.

În curte, o replică mai "robustă" a ilustrei Venus din Milo te făcea să-ţi pară rău pentru ea. E mai greu de degustat fără mâini.

Şi a fost destul de lucru!

De la burgundiile de la Aegeter şi Chablisienne, Ronul de sud al celor de la Brotte, până la californienele de la Terlato, de la Ksara exoticului Liban şi până în îndepărtatul Chile cu ale lor Bisquertt. Au fost doi producători de Champagne, vinuri de Porto-Calem, toscanele de la Cafaggio, asociaţia de producători italiani La Vis, grecii de la Alpha Estate. Şi peste toate romul Diplomatico din Venezuela (salut, Jose!), ginurile Monkey 47 şi Brooker's, nişte beri dintre importurile Ursus (e drept că prezentarea lui Virgil Dumitraşcu a fost mai bună decât berile) şi un free bar cu ţigările Sobranie, pentru vicioşii care încă nu s-au lăsat, o selecţie de bitter-uri americane de la Fee Brothers, care mai de care mai exotice, de la cele cu coajă de portocală şi până la unul cu ţelină şi usturoi!

Reduceri

Şi apa a fost "altfel", îmbogăţită cu vitamine şi diverse extracte din plante şi fructe, produsa de Merlin's, în Piatra Neamţ.

Au fost workshopuri, prezentări făcute chiar de reprezentanţii producătorilor, chestiuni interesante care cam lipsesc din "repertoriul" târgurilor mari de noi, ba chiar şi preţuri promoţionale. Astfel, toate licorile au putut fi achiziţionate la aprox 20 la sută mai puţin decât pe site.

Ce vinuri am apreciat

Iată, punctual, câteva "highlights", desigur trecute prin filtrul personal, aşadar perfectibil:

Veuve Devaux "D" Millesime 2000 brut, varianta magnum. O afacere de familie, cooperatistă, produce doar cu struguri din producţia proprie, aprox 700.000 sticle anual. Coloare aurie, strălucitoare cu efervescenţă foarte plăcută. Nas elegant de brioşe, flori albe şi coajă de portocală. Gust fresh, cu aciditate vivantă, lung, final uşor tostat. Foarte, foarte elegant. 50/50 Pinot noir şi Chardonnay – 92 de puncte, aproximativ 600 de lei, magnum (toate preturile sunt cele de pe site-ul www.SmartDrinks.ro).

Besserat de Bellefon Cuvee des Moines Millesime 2002 brut. Vinul propune pe lângă vizualul gălbui, cu perlare ireproşabilă, un profil aromatic intens, cu alune de pădure, dulceaţă de pere, mandarine nu foarte coapte. Gustul e foarte robust, cu aciditate tăioasă, face poftă de mâncare instantaneu. Pe fondul acesta acid, finalul e foarte persistent, uşor tonic, făcându-mă să mă gândesc la o gutuie. 50 la sută Chardonnay, la sută Pinot meunier, 20 la sută Pinot noir. 91 de puncta, aproximativ 200 de lei.

Brotte Vacqueyras Vieilles Vignes 2010. Un nas foarte elegant, cu cireşe negre, mure, coacăze, coriandru, lemn uscat. Taninuri fine şi mătăsoase. 91 de puncte, 130 de lei.

Chimney Rock Stags Leap Cabernet Sauvignon 2010, Terlato Family. O bombă! Pe lângă profilul aşteptat, intens fructat (afine, cireşe, coacăze), cu note de ciocolată şi impresii pământoase, impresionează prin structură: taninuri fine, bine integrate cu aciditatea fructată şi nivelul serios de alcool (14,5 la sută). Cabernet american 100 la sută. 90 de puncte, aproximativ 300 de lei.

Meursault 2011. O, dragii moşului, aceste specimene ne arată de ce sunt ridicoli cei din Romania, Chile sau de aiurea, care pretind că chardonnay-urile lor au alură burgundă. Vin elegant, dar gustos, cu lemnul bine integrat prin pliurile sale cremoase, opulente, amintind de o tartă cu lămâie. 92 de puncte, 150 de lei.

Pouilly-Fuisse 2013. La fel, o densitate remarcabilă, firesc cu fruct mai viu, acaparant, cu arome de alune de pădure şi migdale combinate cu o dulceaţă vanilată, care rămâne minute bune. 91 de puncta, 130 de lei.

Volnay 2009. Un pinot mai delicat, din regnul fructelor roşii, suculente, gâlgâitoare, cu impresii ierboase şi picante. 89 de puncte, 140 de lei.

Pommard 2010. O formă de Pinot impunătoare, cu structură ceva mai musculoasă (pentru specia sa), rezultat dintr-un an foarte bun pentru apelaţie. Aromatică tipică, dar ce iese în faţă e structura solidă, care promite mulţi ani de viaţă. 91 de puncte, 180 de lei.

De la Chablisienne mi-a plăcut foarte mult Chablis 1er Cru Vaulorent 2012, o combinatie reuşită de floral, mineral, aciditate şi fineţe. Usşr salin şi intens floral, citronat în gust. 90 de puncte, 100 de lei.

Au mai fost vinuri foarte reuşite, cum ar fi un Calem Colheita Tawny Vintage 2000 sau Triannia Botella 2010, însă concentraţia de bunătăţi face impractică o trecere în revistă completă. Sunt convins că ceilalţi bloggeri prezenţi la eveniment vor contribui la întregirea tabloului.

În concluzie, a fost un eveniment de prezentare a portofoliului foarte reuşit, bine gândit şi care ar trebui să dea de gândit atât organizatorilor de târguri, cât şi celorlalţi importatori mari. Eu unul m-am bucurat că am fost acolo, că am avut ocazia să degust câteva vinuri foarte valoroase (la propriu şi la figurat), să stau la taclale cu prieteni vechi şi noi, totul într-un ambient foarte elegant.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro

Foto: Facebook.com 

Citit 1273 ori Ultima modificare Marți, 10 Noiembrie 2015 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.