Un fotbalist altfel: Ciprian Marica

Un fotbalist altfel: Ciprian Marica
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Se poate spune că e un fotbalist talentat, dar urmărit de ghinion. A jucat şase sezoane în campionatul Germaniei, pentru Stuttgart şi Schalke 04, are peste 70 de selecţii la echipa naţională şi 25 de goluri marcate. Nu a reuşit să ajungă în primii cei mai buni fotbalişti din Europa din cauza a numeroase accidentări, iar acum, la 30 de ani, se pregăteşte pentru o retragere în glorie. A revenit la echipa Steaua Bucureşti, cu speranţa că va juca şi va fi selecţionat la echipa naţională. A aplicat aceeaşi strategie ca Adrian Mutu. Dar Marica se pregăteşte să joace şi un alt rol după ce cariera de fotbalist i se va fi încheiat.

Şi-a propus să devină o voce a societăţii civile, să apere interesele celor pe care poate să-i reprezinte şi îşi doreşte să se facă auzit de autorităţi, preşedinţi de cluburi sau federaţia de fotbal.

Ciprian Marica a decis să-şi folosească numele pentru a rezolva probleme. Opinia publică a aflat de Marica în zilele întunecate de după incendiul din Club Colectiv. Fotbalistul a participat la proteste, a scris mesaje de încurajare pentru supravieţuitori pe Facebook, a făcut donaţii şi s-a implicat într-un fel în care nu a mai făcut-o niciodată vreun fotbalist din România - cu înţelepciune, empatie şi creier.

A fost ceva nou pentru mulţi. În România, fotbaliştii nu au avut niciodată o voce civică. Nu au protestat, nu s-au solidarizat, nu au vorbit, nu au susţinut şi nu au fost de partea celor fără apărare. Universul lor se oprea la marginea stadionului. Maximul de implicare avea legătură cu imaginea clubului pentru care jucau şi relaţia cu grupul de suporteri. În rest, li se mai auzea vocea când urmăreau să se transfere sau protestau că nu şi-au primit salariile. Atât.

Opinia publică, în afara adulaţiei şi a respectului pentru eventualele realizări sportive, îi percepea pe fotbalişti ca fiind o castă favorizată, care nu are niciodată păreri diferite de ale proprietarilor cluburilor şi care răspunde convenţional la întrebările jurnaliştilor de sport în conferinţe de presă sau după meci.

Ciprian Marica a  rupt această tradiţie: ”Cu riscul de a mă repeta, insist să vă spun că mi-a fost dor de România, mi-a fost dor de casă, de fapt, în fiecare zi departe de casă îmi era dor de familie, de prieteni, de români, în general. Eu mă simt bine în ţara mea şi peste tot unde am fost m-am mândrit cu faptul că sunt român şi mă mandresc în continuare”, a scris jucătorul, pe pagina sa de Facebook.

E o diferenţă faţă de propoziţiile simple cu care ne bombardau fotbaliştii până acum. Nimeni nu ştie în acest moment dacă Ciprian Marica va reuşi să câştige cel de-al treilea titlu din carieră, cu Steaua, după ce a luat două cu Dinamo, nimeni nu ştie dacă va fi selecţionat la echipa naţională, dar ştim sigur că, în sfârşit, fotbalul, cel mai popular sport din România, a produs şi un star care vrea să ofere şi altceva în afară de goluri.

Marea dragoste a fotbalistului a fost vedeta TV Ilinca Vandici. Cei doi s-au iubit câţiva ani, iar relaţia s-a încheiat în 2014. Pentru o vreme, Marica a trăit o poveste de dragoste cu Laura Teodoru, o prezentatoare TV de la Digi 24, dar relaţia n-a ţinut mult. În acest moment, golgeterul Naţionalei pare a fi îndrăgostit de o studentă la medicină din Mangalia, Ioana Marcu. Cei doi sunt împreună de jumătate de an.

”Îmi doresc enorm să-mi reprezint ţara la un turneu final, să pot să pun umărul la obţinerea unei performanţe care să dea un suflu nou fotbalului şi sportului românesc într-o perioadă foarte grea”, a scris fotbalistul pe pagina de Facebook, justificând de ce a ales să joace pentru Steaua, după ce şi-a lansat cariera la Dinamo, cele două cluburi fiind într-o rivalitate tradiţională.

sursa: eva.ro

Citit 1189 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2016 22:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.