Istoria unor animale de companie aparte/ Frumoasa călătorie a urşilor panda în afara graniţelor Chinei

Istoria unor animale de companie aparte/ Frumoasa călătorie a urşilor panda în afara graniţelor Chinei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La începutul secolului al XX-lea, toate lumea ştia cât de adorabili sunt urşii panda, dar cu excepţia câtorva oameni importanţi, nimeni din afara graniţelor Chinei nu văzuse unul în realitate. Încă din timpul dinastiei Tang, China practica Diplomaţia Panda. Conducătorii Chinei oferă în dar ţărilor prietene o pereche de urşi panda. Prima dată, un astfel de cadou a fost făcut de către împăratul Wu Zetian împăratului Japoniei.

Totul a început cu dorinţa exploratorului William Harkness şi a soţiei sale, Ruth. El avea o diplomă Harvard, o curiozitate specifică unui explorator înnăscut şi un buget nelimitat. Ea avea talent, iubea arta, jazzul, moda şi pe el.  Una dintre cele mai de succes aventuri ale sale a fost cea din insula Komodo, Indonezia. De acolo, în mai 1934, s-a întors cu una dintre cele mai mari reptile descoperite, în viaţă: dragonul Komodo. Multe dintre speciile pe care William le-a descoperit au fost vândute către savanţi cu bani sau grădini zoologice. Pentru dragonul de Komodo a primit o sumă enormă de la Grădina Zoologică din Chicago.

Următoarea sa idee a fost aducerea pe pământ american a ursului panda. Tot Vestul ştia de existenţa urşilor panda, dar nu văzuseră niciodată unul. Preşedintele Americii, Theodore Roosevelt, a fost unul dintre puţinii care au intrat în contact cu frumoasa creatură, pe care a împuşcat-o în una dintre expediţiile sale de vânătoare din China. William Harkness, pe de altă parte, era hotărât să aducă un panda viu în Statele Unite.

El s-a îmbarcat către China în 1936, dar la scurt timp s-a îmbolnăvit. Nu a permis ca veştile să trecă graniţa, către familia sa. După 13 luni de boală şi 3 operaţii pentru vindecarea cancerului la gât, William a murit. Vestea a fost devastatoare pentru Ruth, care a decis să ducă la bun sfârşit planul soţului ei. Ea a strâns o echipă, cu ajutorul căreia a plecat în căutarea urşilor panda. De asemenea, ea a mai apelat la serviciile unui ghid americano-chinez, pe care l-a convins să o îndrume pe terenurile aride ale Chinei. Fratele tânărului îl însoţise pe Roosevelt la vânătoarea de urşi. După două luni, caravana a ajuns la pădurile de bambus. Acolo au avut noroc: au salvat un pui de urs panda. Ruth a numit puiul Sun Lin. Până la Shanghai, Ruth a hrănit personal micul panda, dându-i lapte praf cu biberonul şi tinându-l în permanenţă într-un coş, învelit cu o blană.

Ajunsă la Shaghai, oficialităţile chineze nu au primit-o cu braţele deschise. I-au interzis să părăsească oraşul, aşa că în primă fază, vaporul a plecat fără ea şi puiuţ. În cele din urmă, relaţiile sale din New York au ajutat-o să plece în siguranţă cu un alt vas, la bordul căreia a declarat că puiul de panda era un căţel. Ziarele din toată ţara titrau pe prima pagină „Doamna şi panda”. Un timp, Ruth a trăit în apartamentul său din New York împreună cu Su Lin, dar în cele din urmă l-a vândut Grădinei Zoologice din Chicago pentru suma de 9,000 $. La scurt timp, ea a plecat într-o nouă expediţie pentru a găsi pentru Su Lin un prieten. Acolo a găsit un alt pui de panda, pe care l-a numit Mei Mei. După ce micuţul a ajuns lângă surata sa, Ruth s-a îmbolnăvit şi a murit de pneumonie.

sursa: historia.ro        

Citit 1447 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2016 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.