Bruxelles - oraşul extremelor

Bruxelles - oraşul extremelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ne plimbăm deja de ceva timp prin Europa, cu maşina. După popasurile făcute în Budapesta, Viena şi Frankfurt, săptămâna aceasta am ajuns în Belgia, la Bruxelles, mai exact. Vă reamintim că traseul pe care vi-l propunem se poate face în doar două săptămâni, cu maşina personală *

Autostrada te conduce uşor spre capitala europeană, acolo unde  muncesc şi europarlamentarii români. Bruxellesul este oraşul extremelor.

Primul loc care ţi se recomandă este, normal, centrul oraşului. Parlamentul european şi clădirile ce-l înconjoară sunt minunate. Curăţenia este la ea acasă… nu vei vedea hârtii pe jos, gunoaie aruncate prin colţuri sau alte chestii care să te ducă cu gândul la „civilizaţia” din România.

Dar, dacă vrei să cunoşti cu adevărat oraşul, cel mai bine este să apelezi la un localnic, chiar şi unul prin adopţie. Sunt mulţi români stabiliţi aici gata să îţi arate că viaţa din Bruxelles nu e nici pe departe mult mai bună decât cea de acasă.

La pas prin oraş

Ghidul, românul de Bruxelles, te va duce cu siguranţă până la gara centrală. Partea din faţă a clădirii arată minunat… geamuri multe, curate, oameni grăbiţi care vin şi pleacă.

Dar, în spate… civilizaţia dispare. Cu siguranţă mulţi îşi vor aminti, atunci când vor ajunge în acest loc, despre mirosul toaletelor publice demult desfiinţate în ţara noastră. Bărbaţii dornici de atracţii feminine (în spatele gării se află varianta belgiană a celebrului cartier roşu din Amsterdam) nu mai nimeresc de fiecare dată toaleta.

Dacă reuşeşti să îţi menţii trează curiozitatea mergi mai departe şi ajungi la o stradă ocupată de marocani. O variantă puţin mai modernă a talciocului nostru.

Cel mai bine este nu te rişti să faci fotografii. Marocanii sunt foarte atenţi la orice turist care are un aparat foto în mână. Sunt mereu pregătiţi să sune la poliţie sub pretextul că le fotografiezi femeile, lucru interzis în cultura lor.

Gunoi şi benzinărie la parter de bloc

Plimbându-te prin Bruxelles, vei observa mormane de saci de gunoi, în faţa fiecărei case. De ce? Pentru că aici gunoiul se ridică  de două ori pe săptămână. Zilele diferă în funcţie de cartier. În unele zone se ridică lunea şi joia… în rest fiecare depozitează sacii cum poate. În cazul în care nu se folosesc saci speciali (albi cu înscrisuri albastre şi cumpăraţi de la firmele autorizate), gunoiul rămâne în faţa casei.

Dacă ai ghinionul să rămâi fără benzină în mijlocul nopţii, singura salvare este cardul. Doar dacă ai un asemenea „instrument” îţi poţi alimenta maşina de la benzinăriile adăpostite la parterul caselor.

Cazarea

După ce Bruxelles a devenit, cel puţin în centru, capitala diplomatică a Europei, s-au construit foarte multe hoteluri de lux, gata să-i primească pe înalţii oaspeţi. O cameră dublă poate costa chiar şi 200 de euro pe noapte. Preţurile sunt mai mici la hotelurile particulare, o cameră dublă variază în acestea de la 30 la 45 de euro pe noapte.

Dacă ai cel puţin două zile alocate pentru a vizita Bruxellul, cu siguranţă că vei avea ce povesti despre cele două extreme ale oraşului.

Citit 934 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.