Ţara în care OAMENII MOR de prea multă MUNCĂ
Foto: Sursa foto: Internet

Ţara în care OAMENII MOR de prea multă MUNCĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)


Decesele cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă sunt atât de frecvente în Japonia încât există şi un cuvânt pentru asta. Japonezii sunt recunoscuţi pentru obişnuinţa lor de a inventa cuvinte, iar unul dintre acestea este „karoshi”, ceea ce în traducere înseamnă „a muri de prea multă muncă”.

Fenomenul social a fost cunoscut pentru prima dată în 1987, când Minsterul Sănătăţii a înregistrat un şir de decese ale unor directori de rang înalt. Acest subiect a ţinut prima pagină a ziarelor multă vreme, unele surse ridicând numărul victimelor la 10.000 de oameni. Dacă se constată că o moarte este de tip „karoshi”, familia victimei primeşte compensaţii din partea Guvernului de aproximativ 20.000 de dolari pe an şi despăgubiri de la companie de până la 1,6 miliarde de dolari. Iniţial, Guvernul a clasificat câteva sute de cazuri pe an. Asta până în 2015, când s-au înregistrat un număr record de 2.310 persoane, potrivit unui raport al Ministerului Muncii din Japonia. Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Apărare pentru Victimele Karoshi consideră că adevăratul număr se ridică la 10.000, aproximativ acelaşi număr de persoane ucise în fiecare an de trafic.

La momentul de vârf al economiei, aproape şapte milioane de oameni - în jur de 5 la sută din populaţia ţării, la momentul respectiv - munceau circa 60 de ore pe săptămână. În acelaşi timp, în Marea Britanoe, SUA sau Germania, angajaţii aveau un program de lucru de la nouă la cinci.

Un exemplu pentru această controversă este cazul lui Kenji Hamada, un fost angajat la o companie de securitate cu sediul la Tokyo, un om muncitor şi cu un simţ etic dezvoltat. Ziua lui obişnuită de muncă era de 15 ore şi o istovitoare navetă de patru ore. Într-o zi a fost găsit prăbuşit peste birou de colegii săi, care au presupus că a adormit. Pentru că nu s-a mai mutat câteva ore, şi-au dat seama într-un final că decedase. Murise în urma unui atac de cord, la 42 de ani. Hamada a murit în 2009, însă primul caz de „karoshi” a fost înregistrat 40 de ani mai devreme, când un tânăr sănătos de 29 de ani  a suferit un accident vascular cerebral, după ce a fost forţat să facă ture suplimentare, el lucrând în cadrul celui mai mare ziar naţional. Până la sfârşitul anilor 1980, din ce în ce mai mulţi angajaţi „gulere albe” au murit de suprasolicitare, în fiecare an. Atunci „karoshi” a devenit subiect de interes public de urgenţă, iar Ministerul Muncii a început să publice date statistice. (sursa: descopera.ro)

Citit 2881 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2016 18:14

2 comentarii

 • postat de galatean
  Luni, 26 Septembrie 2016 12:38
  213.218.53.***
  La noi se lucreaza la negru, 12 ore, pe salariu de mizerie.
  Si la noi in tara mor mai multi oameni decat mureau inainte.
  0
  4
  Raportează
 • postat de vremea gitanilor si mirlanilor
  Duminică, 25 Septembrie 2016 19:13
  95.76.32.***
  si copii mai faceau? de asta gitanes si mirlanes se inmultesc si traiesc pe alocatii de copii. ca doar n-or fi prosti ca japonezii. pina la urma extremele sint la fel de condamnat. aia, primii sint prea de nesuferit intr-o societate normala dar nici ca japonezii, toti kamikaze pentru patron. de asta primii, gitanes si mirlanes vor cucerii cu plozi pe astia din urma. va urma lumea condusa de "homo gitanes@mirlanes"...
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.