La Belle Epoque | Cel mai luxos bordel din Paris

La Belle Epoque | Cel mai luxos bordel din Paris
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În perioada 1880-1914, Parisul era renumit ca fiind capitala plăcerii. În acea perioadă, în Paris existau nu mai puţin de 224 de bordeluri, majoritatea funcţionând până în 1946, când au fost interzise. În comparaţie cu alte capitale europene, unde de asemenea prostituţia era tolerată, în Paris totul era ca la carte, iar damele de companie erau trimise săptămânal la vizita medicală. La Belle Epoque a însemnat şi cozi în faţa bordelurilor autorizate, oamenii aşteptând la rând, cu bilet de intrare.

Le Chabanais este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai luxoase bordeluri din Paris, el fiind deschis chiar lângă Luvru, în perioada 1878-1946. Proprietara casei de toleranţă, Madame Kelly, pe numele ei adevărat Alexandrine Joannet, era de origine irlandeză, prietenă apropiată a membrilor elitei înscrise în clubul select Jockey Club de Paris. Bordelului i-au trecut pragul deseori oameni de seamă precum Toulouse-Lautrec, Cary Grant, Humphrey Bogart, Mae West. Se spune că viitorul rege Eduard al VII-lea avea propria cameră în casa de toleraţă de lângă Luvru. Ca vizitator fidel, prinţul avea parte de un tratament preferenţial: în interiorul camerei avea o cadă gigantică de cupru, pe care de fiecare dată o umplea cu şampanie. Cada, decorată cu o statuetă jumătate femeie, jumătate lebădă, a fost cumpărată la închiderea bordelului, în 1946, de către Salvador Dali, cu suma de 112.000 franci.

Camerele bordelului au fost decorate în numeroase stiluri, cea mai elegantă fiind, bineînţeles, cea realizată în stilul Ludovic al XVI-lea. Numeroşi pictori au ajutat la înfrumuseţarea locului, însuşi Toulouse-Lautrec donând 16 tablouri.

În prezent, clădirea unde a funcţionat cel mai vestit bordel al Parisului din La Belle Epoque este un bloc de apartamente.

Sursa: historia.ro       

Citit 3291 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2016 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.