Clătitele - cel mai rapid desert şi cu mare potenţial de reinventare. Este suficient să găseşti o umplutură mai inedită ori un mod de prezentare special, iar „banalele clătite” pot deveni un desert spectaculos. Sau chiar şi un aperitiv deosebit cu care îi puteţi impresiona chiar şi pe cei mai pretenţioşi invitaţi.
Pentru clătitele aperitiv vom face un aluat de clătite clasic pentru care vom folosi: 6 ouă, 500 g făină, 500 g lapte, 500-550 g apă minerală, 50 ml ulei, un praf de sare. Mixăm într-un bol (sau putem folosi chiar şi blenderul) făina cernută, ouăle, sarea şi un pic de apă minerală şi omogenizăm. Se adaugă treptat apă minerală până ajungem la consistenţa dorită. Adăugăm şi uleiul în compoziţie. Nu trebuie sa amestecaţi prea mult aluatul, pentru că veţi obţine nişte clătite gumate. Coacem clătitele în tavă de teflon fără să adăugăm ulei. Obţinem aproximativ 24 de clătite.
Pentru “umplutură” eu am folosit 12 felii de şuncă presată şi 12 felii de caşcaval, pe care le tăiem pe din două pentru a obţine 24 de jumătăţi. În mijlocul clătitei punem o jumătate de felie de caşcaval şi o jumătate de felie de şuncă, împăturim ca pe un plic, le dăm prin făină şi prin ou bătut şi le prăjim la foc mediu, pe ambele părţi, până capătă o crustă frumoasă şi le scoatem apoi pe hârtie absorbantă.
O altă variantă a unor clătite aperitiv pe care am încercat-o au fost clătitele trandafir.
Cu umpluturi dulci sau sărate, clătitele se pot rula, împacheta sub formă de plic sau aranja sub formă de tort, se pot face rulouri umplute şi suprapuse gen cannelloni. Asta e minunat la clătite, se pot adapta foarte uşor, depinde doar de gusturile şi imaginaţia fiecăruia.