Propunerile Ramonei | Plăcintă cu spanac
Foto: Foto Ramona Cotârleț

Propunerile Ramonei | Plăcintă cu spanac
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă vă plac plăcintele, astăzi vă invit la o plăcintă cu spanac şi brânză. Reţeta este cât se poate de simplă. Cu aluatul se lucrează deosebit de uşor, iar umplutura… divină! Plăcinta este extraordinară şi va fi chiar şi pe gustul celor care nu prea sunt fani spanac. Eu vă spun că trebuie încercată neapărat!

Ingrediente

Aşadar aveţi nevoie de (pentru o tavă de aprox. 35/40 cm): pentru aluat: 1 ou, 500 gr făină, 220 ml apă, 100 gr unt la temperatura camerei, o linguriţă de sare; pentru umplutură: 400 gr spanac (proaspăt sau congelat), 1 ceapă, 250 gr brânză telemea de vacă sau oaie (sau 150 gr de brânză şi 100 gr caşcaval), o legătură de mărar, 100 ml smântână, piper şi sare după gust, 4 ouă (dintre care un gălbenuş pentru uns), 3 linguri lapte (tot pentru uns)

Mod de preparare

Untul îl punem într-un castron şi frământăm puţin cu făină până aluatul devine sfărâmicios. Adăugăm praful de sare, oul bătut puţin, apoi apă (treptat). Frământăm aluatul până nu mai este lipicios şi s-au încorporat bine toate elementele lichide. Îl băgăm la frigider acoperit cu o folie de plastic până când pregătim umplutura.

Spanacul proaspăt (opărit şi scurs) sau dezgheţat şi bine scurs se amestecă într-un castron cu ceapa tocată mărunt (deşi reţeta nu specifică acest lucru, eu am călit puţin ceapa peste care am adăugat spanacul şi am lăsat totul puţin pe foc până s-a evaporat lichidul), brânza rasă, smântâna şi se gustă de sare şi piper. Tocăm mărarul şi îl adăugăm şi pe el în compoziţie. Adăugăm ouăle pe care le-am bătut puţin înainte ca pe omletă.

În spanac se poate pune şi caşcaval, care leagă foarte bine compoziţia, eu nu am avut, aşa că am crescut cantitatea de brânză de la 150 de gr, cât era în reţeta inițială, la 250 de grame.

Scoatem aluatul din frigider şi îl împărţim în două. O parte o vom pune ca bază şi trebuie să fie mai mare, cealaltă parte o folosim pentru grilajul de deasupra. Am întins foaia de la bază mai grosuţă, apoi am aşezat-o în tavă pe care o ungem cu ulei cât să acopere şi pereţii acesteia. Am pus umplutura, apoi am făcut o foaie din aluatul rămas şi am tăiat fâşii pe care le-am intercalat peste compoziţie sub formă de grilaj. Se unge deasupra cu gălbenuş amestecat cu 3 linguri de lapte şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180ºC până se rumeneşte.

VEZI AICI PROPUNERILE RAMONEI - CLICK PENTRU DETALII

CLICK AICI pentru a AFLA mai multe informații din GASTRONOMIE

Citit 1307 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2016 15:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.