TENDINȚE în gastronomia mondială. Flexitarianismul, TRENDUL culinar al anului 2017
Foto: Sursa foto: gustarte.ro

TENDINȚE în gastronomia mondială. Flexitarianismul, TRENDUL culinar al anului 2017
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul an a venit cu tendinţe şi în materie culinară. Este vorba despre flexitarianism - o dietă modernă flexibilă, bazată în special pe fructe şi legume crude, dar de la care te poţi abate ocazional, cu măsură. Altfel spus, această dietă îţi oferă opţiunea să fii vegetarian part-time, iar o dată pe săptămână să mănânci carne, ouă, brânzeturi sau prăjituri.

La baza dietei numite flexitarianism stau, după cum se relatează pe site-ul e-medicina.md, cerealele integrale, nucile, seminţele, zarzavaturile, fructele şi legumele crude. Respectarea acesteia este o metodă ideală de a scăpa din greutate. Astfel de dietă este considerată de specialişti sigură şi eficientă, întrucât este perfect echilibrată. În plus, faţă de dietele obişnuite, acest regim nu îţi impune nicio listă de alimente şi nu trebuie să respecţi nicio regulă strictă. Cheia flexitarianismului este moderaţia.

Chiar dacă noţiunea de flexitarianism este una nouă, mulţi practică acest mod de viaţă, fără să-şi dea seama. Bineînţeles, sunt şi critici la adresa acestei diete. Unele voci spun că aceasta este „falsă dietă vegetariană”.

Potrivit Whole Foods, citat de The Independent, mişcarea este deja una populară şi intens promovată de câţiva ani de către vedetele de la Hollywood sau chefi celebri precum Jamie Oliver, care militează pentru acţiuni ca Meat-Free Monday. Ceea ce înseamnă că poţi consuma carne doar o dată pe săptămână, de exemplu, iar în rest adopţi un regim lejer vegetarian.

Mai multe studii arată că reducerea consumului de carne are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de diabet, cancer, boli de inimă, iar flexitarianismul oferă posibilitatea menţinerii unei diete corecte.

Mai mult este vorba şi despre mediul înconjurător. Unele organizaţii estimează ca sectorul zootehnic ar fi responsabil de producerea a 51 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Flexitarianismul nu este singurul trend culinar al anului 2017. Experţii estimează că va creşte consumul de paste pe bază de quinoa, zahăr şi făina de cocos, dar şi alimentele violete.

Citit 2242 ori Ultima modificare Marți, 14 Martie 2017 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.