Debut in iunie 2017. Memoria RAM DDR5

Debut in iunie 2017. Memoria RAM DDR5
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Memoriile DDR5 ar putea sosi pe piaţă în viitorul apropiat, chiar dacă mulţi dintre noi nu am făcut încă saltul către DDR4. Rata de adopţie a standardului DDR4 pentru memoriile RAM nu este cea mai ridicată, poate şi din cauza faptului că dacă vrei astfel de plăcuţe de memorie instalate în calculator, vei avea nevoie şi de o placă de bază nouă. DDR3 rămâne formatul cel mai întâlnit şi această tendinţă s-ar putea păstra, cel puţin până la apariţia DDR5.

Memoria cu acces aleator

| Random Access Memory, abreviat RAM

| Există două tipuri principale de RAM: memorie statică, de tip Static RAM (sau SRAM) şi memorie dinamică, Dynamic RAM (sau DRAM)

| Primul model răspândit a fost Single Inline Memory Module

| Atât timp cât memoria nu este supusă unor situații anormale de funcționare, ea oferă o stabilitate (siguranță) extrem de apropiată de perfecțiune

JEDEC, organizaţia care se ocupă de crearea noilor standarde pentru memoriile de calculatoare, arată că primul demo al noii generaţii de memorii, DDR5, va debuta în luna iunie 2017. De asemenea, standardul ar urma să fie gata în 2018.

DDR5 pare să fie o îmbunătăţire majoră faţă de actualul standard din industrie. Astfel, aceste noi memorii vor avea o lăţime de bandă de două ori mai mare decât cele DDR4, densitatea acestora dublându-se, de asemenea. JEDED spune şi că noile memorii vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, arată arstechnica.com.

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul DDR4, va mai dura câţiva ani până când noile memorii DDR5 să ajungă pe piaţă, după finalizarea standardului. Asta se întâmplă din cauza faptului că procesoarele şi SoC-urile au nevoie de suport pentru noul standard de memorie, iar designul unei asemenea componente durează doi-trei ani. Standardul DDR4 a fost finalizat în 2012, dar a devenit popular abia în 2015, când procesoarele Intel şi AMD au început să ofere suport pentru acest nou standard de memorie.

Trebuie menţionat faptul că DDR5 nu are nicio legătură cu GDDR5, un standard separat de memorie, folosit pentru plăcile video.

Rămâne de văzut dacă viitorul va mai aparţine memoriilor ram, sau dacă soluţii precum Intel Optane le vor lua locul.

Citit 2230 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2017 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.