Cămașa de forță și diagnosticul de fițe

Cămașa de forță și diagnosticul de fițe
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

A fost odată”, așa încep mai toate poveștile, inclusiv cele cu celebrul Halat Alb. Nici măcar basmul bronșic nu scapă de expresia consacrată. Nu v-aș fi deranjat cu aceste cuvinte spitalicești care „ne doare”, dacă nu mi-ar fi atras atenția nesfârșitele discuții și dezbateri din spațiul public pe tema afecțiunilor psihice și psihiatrice. „O tânără jurnalistă a...”, cunoașteți „povestea”, n-are rost să răsucesc bisturiul narativ în rana provocată de excesul flecărelilor mediatice.

Un site de știri conectate la aparate scria zilele trecute: „De ce nu merg românii la psihiatru”. Deci, nu „de ce nu merg la psihiatru românii cu probleme la scufiță sau cu afecțiuni emoționale”, ci „de ce nu merg românii la psihiatru”, pur și simplu. Citind acest titlu de articol, ai putea crede că, de regulă, românii care duc o viață cât de cât normală obișnuiesc să meargă la serviciu, să muncească, să ia salariu, să plătească facturi, să se uite la televizor, să citească, să bârfească, să plece în vacanță și să meargă la psihiatru, o dată la 2 luni, măcar din snobism, dacă nu din obligație. Numai că, iată, potrivit îngrijorărilor importantului site de știri, românul nu catadicsește să treacă pe la psihiatru, de parcă medicul l-ar mânca sau de parcă psihiatrul și-a tocit coatele pe băncile facultății ca să nu treacă ignorantul ăla sănătos pe la cabinetul lui. În același articol despre reticența românilor, un medic psihiatru spune așa: „Foarte mulți pacienți ezită în a se prezenta la psihiatru, pentru că se tem de stigmatizare”. Cum, nici nu te simți pacient?! Ești sigur că nu ești pacient asimptomatic, în pofida faptului că n-ai dat pe la medic sau pe la spital?! Exagerezi. Convingerea ta bate deja la ochi. Dacă nu te duci la psihiatru, pentru că nu auzi pe două voci, ai face bine să treci măcar pe la oftalmolog. Karaochii care nu se văd se uită. La salonul 9.

⇒Alte babe care ard, aceeași țară care se piaptănă

Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

 

 

Citit 1867 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 01:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.