* Astăzi, cu voia voastră, este Revelionul Ospătarilor care, de Ziua Internațională a Poeziei, s-au abținut. Sau, cum spun criticii literari, e vorba despre chelnerii care cu greu și-au reprimat puseurile poetice dadaiste. Și tot cu voia voastră, îmi permit luxul și obrăznicia de a consemna câteva chestiuni legate de Ziua Mondială a Poeziei.
- Ziua Internatională a Poeziei mi-a amintit de una dintre zilele speciale ale culturii române contemporane. O zi în care un japonez din Colentina i-a dedicat lui Klaus Iohannis un haiku șeptelic, în semn de recunoștință și vădită prețuire. Haiku-ul cu vădită tentă aeronautică făcut înconjurul arhipelagului nipon și a stârnit interesul locuitorilor din Chiajna: "Haiku tata / Că rupi poarta. De îmbarcare".
- Ca-n fiecare an, de Ziua Internatională a Poeziei, CFR a lansat o ediție specială, limitată și frustrată a "Versului Trenurilor". Ca să nu păteze reputația companiei de căi ferate, Versul Trenurilor va ajunge în librării cu foarte mare întârziere, de unde și bănuiala că acest volum special e o hiperbolă de depou.
- Nici politicienii români n-au fost feriți de farmecul acestei zile. Banca Națională a României a anunțat că va scoate o bancnotă specială, pe care se vor regăsi chipuri de politicieni celebri corupți dovediți. În special politicieni care au fost prinși, într-un fel sau altul, luând bani. Pe partea de jos a bancnotelor va fi tipărit versul: "A furat, dar a și recitat."
- Lumea medicală n-a stat nici ea cu mâna-n sân de Ziua Internațională a Poeziei. Un medic ortoped din Oradea le-a recitat pacienților săi celebrele versuri ale unuia dintre epigonii lui Nichita Stănescu:
"Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi
şi ţi-aş săruta talpa piciorului,
nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-mi striveşti sărutul
dar, de fapt, tu ai platfus în formă continuată
şi nu vrei să recunoști?!"
- Cea mai temerară și inedită încercare de manifestare poetică de ieri i-a aparținut inefabilei ființe lirice de la ANPC. Da, ați ghicit, e vorba despre Cristian Popescu Piedone! Șeful de la Protecția Consumatorilor a închis o bibliotecă din Alexandria, pe motiv că "Moartea Căprioarei" ar fi avut cauze care aruncă grave suspiciuni asupra condițiilor de igienă morală și nu numai din Ministerul Culturii.