Licitaţie pentru MONUMENTUL ce va fi pus într-una dintre intrările în Galați

Licitaţie pentru MONUMENTUL ce va fi pus într-una dintre intrările în Galați
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Până pe 18 decembrie, administraţia locală aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei lansate pentru achiziţia şi montajul "Sigiliului Petru Rareş", la intrarea în Galaţi dinspre Brăila. Valoarea estimată a contractului este de 217.680 de lei, fonduri bugetare. Primăria doreşte să amenajeze intrările în oraş într-o manieră reprezentativă pentru municipiu, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Dovadă lucrările de "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I", executate de Tancrad, în baza unui contract în valoare de 3.208.679 de lei fără TVA.

Dacă v-aţi întrebat ce rost are zidul crenelat care înconjoară giratoriul de la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, ei bine, aflaţi că în centrul spaţiului verde va fi amplasat un obiect de artă urbană reprezentând sigiliul târgului Galaţi şi al domnitorului Petru Rareş. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual. Sigiliul va avea un diametru de 4,80 metri şi va fi amplasat la 2,40 metri faţă de cota carosabilului din giraţie.

Obiectul sculptural va fi realizat din metal tratat, va avea o formă filigranată pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, şi va fi realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei. Va fi aşezat pe un soclu din beton armat postament ascuns de taluzul înierbat circular şi va fi iluminat de jos în sus de patru proiectoare, câte două pe fiecare faţă.

Citit 7068 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2017 00:11

18 comentarii

 • postat de Olga
  Marți, 19 Decembrie 2017 14:15
  185.220.101.***
  Ofertele trebuiau depuse pana ieri, 18 decembrie. Deci care-i rezultatul?

  Si zidul acela crenelat si trotuarul va fi completat cu dale, cu caramizi exact ca in ultimele 2 imagini sau il vor lasa asa?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi becali
  Luni, 18 Decembrie 2017 10:14
  82.137.14.***
  Trebuia mutata structura metalica de la ultimul leu dincoace era aceeași varza.FA domnule o fântână, o statuie da... Se pare că nu ați fost in alte tari. Pune un vapor un avion ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sitizan
  Luni, 18 Decembrie 2017 06:38
  188.24.226.***
  monumentul ca monumentul....eu nu inteleg cum de urci , catre oras pe 2 benzi, cand vrei sa virezi la stanga devin 3 benzi, intr-un giratoriu cu 2 benzi. ....cela care a trecut din banda 2 in banda 3 (rgulamentar) trebuie sa se intoarca in banda 2 - sa taie fata celui care circula regulamentar inainte, pentru ca giratorul respectiv are bordura suprainaltata....mai punem si un monument, iar vizibilitatea dispare cu totul, ca la giratorul celalalt (de la intrarea dinspre Tecuci)
  3
  0
  Raportează
 • postat de elena
  Sâmbătă, 16 Decembrie 2017 03:12
  93.122.251.***
  O cacealma.

  Ca toate cacealmalele psd-_ului.
  Tara piere si babele se piaptana.

  O alta afacere pe bani publici, adica bani pentru partid.
  Bravo, Ionut Pucheanu.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Gigelu
  Vineri, 15 Decembrie 2017 17:17
  5.13.160.***
  Care cap patrat de prin primarie se crede artist si incearca sa creeze o sarma rasucita in care se vor aduna toate pungile cand va batea vantul? Stimabilior de ce nu faceti un concurs national sa participe cele mai mari nume in domeniul sculpturii si sa avem astfel o garantie valorica a acestui monument?
  0
  5
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Joi, 14 Decembrie 2017 00:31
  5.15.113.***
  Alina are perfecta dreptate.
  In plus, chestia cu pestii este sexista si discriminatorie fata de pestoaice. Imposibil sa-ti dai seama din simpla imbarligatura a sarmelor care-i pestele si care pestoaica. Nema' diversitate in orasul kheshti(i)lor, ca sa zic asa
  Sigiliul ca sigiliul dar sa ramana la infinit o simpla nemuritoare anonima o madama ca Mariana Cor de fier chiar e un sacrilegiu !
  1
  3
  Raportează
 • postat de Alina
  Miercuri, 13 Decembrie 2017 17:02
  92.83.149.***
  Monumentul cu pești e extraordinar de relevant, mai ales că e pus și la una din intrările în Galați. E ca și cum ai spune: ”Bine ați venit în orașul/târgul peștilor!”(atât la propriu cât și la figurat) :)))))
  Dacă s-ar fi pus o ancoră mare din piatră/marmură/chiar și fier, ca monument și vechi simbol pentru un oraș fost mare port fluvial, ar fi fost întradevăr o glumă proastă. Lol
  1
  6
  Raportează
 • postat de alla
  Marți, 12 Decembrie 2017 21:29
  5.13.162.***
  Ce rahat neturcesc mai e si asta??Au murit toti artistii din Galati?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Marcu
  Marți, 12 Decembrie 2017 14:42
  77.247.181.***
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Ion_Voda_cel_Viteaz_si_Petru_Rares.jpg
  Petru Rares

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/6/61/Bustul_lui_Petru_Rares_din_Suceava1.jpg/180px-Bustul_lui_Petru_Rares_din_Suceava1.jpg
  Petru Rares

  Sau sa fie turnata din fier statuia lui Petru Rares, asa cum este si statuia lui Al. I. Cuza de la Gradina Publica. Pe modelul statuii lui Al. I. Cuza sa fie turnata statuia lui Petru Rares, ca poate mai greu este sa fie sculptata in piatra, asa mai bine torni intr-o forma statuia lui Petru Rares dupa cum a fost turnata statuia lui Al. I. Cuza de la Gradina Publica.

  SAU PROBABIL CA ALESII VOR GASI SCUZE SA SPUNA CA E PREA SCUMP SA SE FACA O STATUIE, FIINDCA NU LE-AR MAI RAMANE SI LOR CEVA BANI IN PLUS PE CARE SA-I PALMEZE.

  Pe modelul statuii lui Al. I. Cuza sa fie realizata statuia lui Petru Rares, domn al Moldovei, o statuie cu tot cu coroana pe cap, cu cizmele de domn, dar si cu paltonul/capa acela/aceea al/a lui.  Si banuiesc ca au lasat trotuarul rondoului gol si cu cativa centrimetri mai jos fiindca urmeaza sa mai toarne un strat de piatra caramizie, de dale caramizii pe jos, dar si pe zidurile rondoului??? Observati in imagine ca partea carosabila, asfaltul, soseaua pare putin mai sus decat trootuarul din interiorul cercului delimitat de linia circulara cu bordura. Piatra caramizie precum zidurile unei cetati, asa cum este ilustrat in cele doua imagini din finalul articolului.


  By the way...apropo de poza articolului, primaria mai are de gand sa continue proiectul anveloparii termice a tuturor cladirilor/blocurilor din Galati? Ca vad ca primaria nu mai zice nimic. Nu mai bine se pregateau de pe acum sa acceseze fonduri europene iar la primavara, la vara doar sa se apuce fara intarzieri de continuat anveloparile? Ei sa aiba banii din timp accesati de la UE, iar in vara doar sa se puna pe treaba, pe anvelopat fara sa mai astepte, fara sa mai piarda timp pana vin banii de la UE. Mai sunt blocuri neanvelopate termic la intrarile in oras, blocuri care arata mizerabil, precum cele din imagine. Iata ce contrast intre blocurile renovate, anvelopate termic si blocurile care inca mai asteapta anveloparea termica, dar si reconditionarea aspectului exterior in intregime.

  E bine totusi de stiut ca-i preocupa modernizarea intrarilor in oras, rondouri, blocuri si tot ce tine de aspectul sters, vechi, murdar al orasului.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Flaviu
  Marți, 12 Decembrie 2017 13:12
  192.160.102.***
  O simpla sarma indoita? Asta a fost ideea voastra stimabililor alesi? O simpla sarma?


  Alesilor locali dati pe Google un search imagini dupa Petru Rares si puneti artistii locali sa sculpteze in piatra statura impozanta in picioare, din cap pana-n picioare a domnului Moldovei Petru Rares. Ar fi mult mai potrivit o statuie a domnului Moldovei Petru Rares, statuie sculptata, modelata din varful cizmelor sale pana in varful coroanei de pe cap. Iar langa statuie puteti pune si Sigiliul lui Petru Rares". Si daca vreti puneti langa statuie si sigiliul sau in dimensiunea pe care ati stabilit-o.

  http://www.istoria.md/uploaded/poze/PERSONALITATI/Personalitati_cu_impact_istoric_major/Tara%20Moldovei/Petru%20Rares/Petru_Rares%20_fresca_2.jpg

  http://www.moldovenii.md/resources/files/photo/f/c/fc7737c7d512dd57be449c468627fcab.jpg

  https://istoriiregasite.files.wordpress.com/2012/01/sultanul-soliman-si-petru-rares1.gif

  Mi se pare mult prea nepotrivit o simpla sarma indoita asezata in acel rondou. Nu mai stie nimeni istoria acestui oras, istoria Moldovei? Acum indoim sarme si sudam doua bucati de tabla si gata? Dar monumentele de piatra ale Galatiului unde sunt? NU CREDETI CA AR FI MAI POTRIVIT SA AVEM STATUI IN RONDOURI, STATUI PRECUM MONUMENTUL, PRECUM STATUIA LUI AL. I. CUZA DIN POARTA GRADINII PUBLICE? Acum arta inseamna sa umpli orasul cu fieratanii ruginite din sarma? Sculptati in piatra turnati din metal o statuie a domnului Moldovei Petru Rares, daca vreti ceva istoric. Dar nu o bucata de sarma indoita si atat fiindca e penibil.
  2
  2
  Raportează
 • postat de Lorena
  Marți, 12 Decembrie 2017 12:47
  51.15.39.***
  Atat? Pe bune? Doar Sigiliul va fi pus in acel rondou?
  Nu mai bine ar fi pus, pe langa acel Sigiliu si STATUIETA LUI PRTRU RARES?
  Ca sa ai in minte o viziune atat de ingusta incat sa-ti propui sa asezi acolo inca o fieratanie ruginita precum cele de pe Faleza si asta mai ales la intrarea in oras, mi se pare penibil si chiar de domeniul nebuniei.

  Nu mai bine am incerca noi primare, stimati alesi locali sa incercam sa redam orasului Galati stralucirea de altadata, cand orasul era plin de statui, statuiete...exact asa cum sunt orasele din Vestul tarii si asa cum sunt multe orase ale Europei civilizate.

  De ce nu incercam sa construim acolo STATUIA LUI PETRU RARES? si Daca tineti neaparat sa fie si "Sigiliul lui Petru Rares" atunci puteti pune pe amandoua, adica STATUIA LUI PETRU RARES + SIGILIUL LUI PETRU RARES, una langa alta.

  Ce ziceti mai stimati alesi? Va propuneti sa realizati acolo STATUIA LUI PETRU RARES + SIGILIUL SAU?
  Eact la fel, de mari dimensiuni, ca sa se vada de la intrarea in oras.
  Daca Sigiliul va avea un diametru de 4,80 metri, puneti langa acel sigiliu si o statuie de 4,80 - 7m a lui Petru Rares, domn al Moldovei la 1527 si la 1541.
  CHIAR NU MAI AVEM ARTISTI SCULPTORI IN PIATRA IN GALATI?

  Se poate transmite ideea mai departe catre primarie?

  P.S.: Mi se pare jalnic, penibil sa continuam aceste tipuri de "arta": fieratanii ruginite...Nu credeti ca ar fi mai potrivit sa ni se spuna orasul statuilor, decat orasul fierataniilor ruginite?

  Comparatia e exagerata rau, dar totusi, voi ati vazut ce frumos arata Roma sau alte orase europene impanzite cu piese sculptate, de arta, piese istorice din piatra? La noi de ce nu se poate? Sau la noi e mai simplu pentru neuronii aia chinuiti de la varf sa apeleze la un sudor care sa dea 2-3 puncte de sudura la o bucata de tabla si gata, "arta" e servita? MAI TERMINATI NAIBII CU BUCATILE DE TABLA RUGINITE, SUDATE, CA ALEA NU-S OPERE DE ARTA. Sculptati naibii in piatra sau modelati din plastilina, din lut o statuie, un bust dupa chipul, dupa statura domnului Moldovei Petru Rares si amplasate-o in acel inel si ar fi, ar arata mult mai bine, decat o SIMPLA BUCATA DE METAL, TABLA, SARMA amplasata acolo.
  2
  5
  Raportează
 • postat de anonim
  Luni, 11 Decembrie 2017 21:38
  5.254.65.***
  o sugestie,
  anul viitor se implinesc 100 de ani de la unire si mai ales un fapt istoric de un mare eroism al Armatei Romane
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Lupta_de_la_Gala%C8%9Bi_(1918)
  https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/84425-eroism-la-galati,-in-primul-razboi-99-de-ani-de-la-batalia-tiglinei
  2
  9
  Raportează
 • postat de sandu
  Luni, 11 Decembrie 2017 20:44
  5.15.223.***
  Asta-i lucrare de arta?
  3
  10
  Raportează
 • postat de Iionel
  Luni, 11 Decembrie 2017 10:55
  188.24.231.***
  Iar tabla si sarma si monument scump sa aduca bani la partid?
  5
  20
  Raportează
 • postat de miu
  Luni, 11 Decembrie 2017 09:59
  80.97.203.***
  zidul crenelat este de un prost gust maxim, asa ca nu conteaza ce va fi mai sus (probabil ceva la fel de urat)
  4
  22
  Raportează
 • postat de Tanase
  Luni, 11 Decembrie 2017 08:58
  5.13.160.***
  Dar cum de nu se pune si acolo o ancora sau o cruce?
  2
  17
  Raportează
 • postat de abcd
  Luni, 11 Decembrie 2017 07:10
  185.65.98.***
  "va fi iluminat de jos în sus de patru proiectoare, câte două pe fiecare faţă." bine ca nu va fi iluminat de sus în jos, ca pe astia îi vad în stare sa plateasca un helicopter care sa zboare 24/24 doar ca sa ilumineze un sens giratoriu....mai bine taceam ca le dau idei.......
  7
  13
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Luni, 11 Decembrie 2017 02:16
  86.124.48.***
  Scandalos !!!
  Cum adică se organizează o licitație și Tancrad-ul ...execută ? Nu mai există nici un sculptor în care urlă talentul și dorința de a intra în nemurire printre oamenii cu topoare și drujbe de la Ecosal ?
  Mi-e greu să cred că nu sunt capabili să comită un "obiect sculptural", tocmai ei, profesioniștii în ale asfaltărilor, marcajelor rutiere și operațiilor pe cord deschis !
  O să ajungă, bieții oameni, să se întoarcă la mătură și curățat orașul de buruieni dacă se vor continua genul asta de inițiative
  2
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.