Eroii martiri ai Revoluţiei, omagiaţi şi la Galaţi

Eroii martiri ai Revoluţiei, omagiaţi şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Gălăţenii care doresc să aducă, astăzi, un omagiu eroilor martiri din Decembrie 1989 sunt aşteptaţi să participe la ceremoniile de comemorare organizate de autorităţi. Potrivit programului transmis de Prefectură, manifestările vor debuta, la ora 11,00, la Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie, de lângă Teatrul Dramatic, cu prezentarea onorului, intonarea Imnului de Stat al României şi se va încheia cu depuneri de coroane.

De la ora 12,00, eroii vor fi comemoraţi la monumentul dedicat lor din Cimitirul Eternitatea, unde, pe lângă prezentarea onorului, intonarea Imnului de Stat şi depunerea de coroane, va fi oficiată o slujbă de pomenire.

Manifestările se vor încheia, la ora 12,50, cu defilarea Gărzii de Onoare. (Corina Dobre)

Cine îşi mai aminteşte de tinerii ucişi la Revoluţie?

Mi se jeluia ieri, la redacţie, dl Ştefan Grigoraş, preşedintele Asociaţiei urmaşilor eroilor şi a răniţilor Revoluţiei de la Galaţi, că, în mandatul ultimilor doi primari „n-am fost primit în audienţă niciodată”. Ca şi când te-ai obişnuit să ţi se dea bună-ziua şi, dintr-o dată, nimeni nu te mai cunoaşte.

De vreo şase ani, nu se mai fac pomeniri, aşa cum se obişnuia înainte de către Primărie, care oferea mici pachete cu alimente, ca ă fie mi uşor urmaşilor, tot mai în vârstă, să le facă fiilor o pomenire decentă.  Urmaşii eroilor căzuţi la Televiziunea Română, la Ministerul de Interne şi în alte teatre de luptă, nu mai sunt chemaţi să li se dea vreo diplomă la  Prefectură. E linişte…

Preşedintele asociaţiei observă că, de la Revoluţie încoace, de două ori pe an, mormintele şi monumentul din cimitir sunt reparate, primăvara şi la vremea aceasta - ori, mai ieftin ar fi fost să se facă o dată şi bine lucrarea.

"Nu ne ducem să deranjăm, dar am vrea să avem legătură cu Primăria măcar o dată, de două ori pe an. Din urmaşii celor 16 eroi, am mai rămas 12. A mai murit dna Dobre, sunt morţi Bejenaru, Budescu, Băsecu, Chiosa Maria, Ciobanu, Colibă… Tecuciul, Brăila, au dat diplome de Cetăţean de Onoare şi urmaşilor eroilor." Au rămas singuri!  „Măcar să fi putut intra la petrecerea de Revelion, de la Patinoar, am fi cumpărat şi noi nişte bilete, că doar câţiva mai suntem, nu încăpeam şi noi?! Speram ca dl primar să nu ne uite, să-şi aplece privirea şi asupra noastră. Am mai rămas 12… Măcar să ne bage în seamă, că nu cerşim.”

Plăcuţele de pe aleile denumite după tinerii eroi au dispărut de mult. Recunoştinţă celor morţi în decembrie 1989 nu arată nici măcar beneficiarii. (Victor Cilincă)

Citit 3342 ori Ultima modificare Luni, 25 Decembrie 2017 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.