Avem proiectant pentru amplasarea sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi”

Avem proiectant pentru amplasarea sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Impozanta sculptură a cunoscutului artist german Ewerdt Hilgemann, dedicată lui Constantin Brâncuşi, care împlineşte 27 de ani de când zace abandonată în buruieni, pe Faleză, lângă Trecere Bac, ar putea fi expusă aşa cum merită. După achiziţii publice eşuate, Primăria municipiului Galaţi a reuşit, în sfârşit, să găsească un proiectant pentru soclul statuii, restaurarea şi punerea ei în valoare.

„Sculptura unui cunoscut artist german, abandonată de autorităţile gălăţene”, aşa se intitula articolul publicat, pe 18 mai 2016 în ziarul „Viaţa liberă”. „Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia”, era semnalul de alarmă tras prin articolul publicat atunci în ziarul nostru. Subiectul îl constituia lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi", realizată, în 1991 de sculptorul german Ewerdt Hilgemann care se degrada vizibil pe Faleza Inferioară a Dunării, lângă Trecere Bac, decorată cu gunoaie aruncate de gălăţeni.

În mai 2017, Primăria Galaţi a lansat o achiziţie pentru servicii proiectare şi studiul de fezabilitate necesare amplasării monumentului pe un soclu din beton în zona Falezei Inferioare, restaurarea şi punerea ei în valoare. În caietul de sarcini al achiziţiei publice, Primăria reamintea că, în 1991, Galaţiul a găzduit cea de a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal, în cadrul căreia a fost invitat Ewerdt Hilgemann. Acesta a realizat sculptura de mari dimensiuni, dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, înfăţişează o coloană turtită formată din paralelipipede vidate. Din păcate, procedura a fost anulată, pentru că municipalitatea nu a primit nicio ofertă valoarea estimată a contractului fiind de doar 10.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

În noiembrie 2017, Primăria a lansat o nouă achiziţie publică pentru studiul de fezabilitate necesar amplasării statuii „Omagiu lui Brâncuşi”, valoarea estimată a contractului fiind de 42.000 de lei fără TVA. În plenul şedinţei Consiliului Local, întrebat de consilierul local PNL Alexandru Şerban de valoarea contractului, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat: „E aşa de mult? Am mai scos-o de vreo două ori la licitaţie şi nu a venit nimeni pentru că toată lumea a spus că e prea ieftin. Primăria încearcă pentru a doua sau a treia oară să remedieze o problemă care vine de demult”.

Vestea bună este că, potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul a fost atribuit în ianuarie 2018 firmei ATU Consulting SRL, cu o valoare de 39.900 de lei fără TVA.

Rămâne de văzut dacă şi când statuia va primi expunerea pe care o merită.

Citit 3351 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2018 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.