Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
12 comentarii

De ani întregi, pasajul subteran din centrul oraşului ameninţă să cadă în capul trecătorilor, iar reparaţia lui capitală se tot amână. În 2017, aleşii locali au decis că Pasajul Dunărea trebuie să găzduiască expoziţii de artă şi design, în cadrul unei ample amenajări a zonei centrale a oraşului, cuprinsă între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, în valoare de 11,3 milioane de lei, îşi va desemna, în curând, câştigătorul. Problema este că, în documentaţia licitaţiei, a fost prins doar desenul pasajului protejat de cupole, nu şi costul reabilitării lui!

Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat, pe portalul propriu, o achiziţie publică în valoare estimată de 13.200 de lei, pentru actualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Reparaţii capitale Pasaj Dunărea - Galaţi”. Este vorba despre documentaţia realizată în 2015, care a ajuns spre aprobare pe mesele aleşilor locali, în mandatul fostului primar Marius Stan. La acel moment, reparaţia capitală era estimată la 1.469.332 de lei de la bugetul local, dar proiectul a fost retras de pe ordinea de zi şi amânat pe termen nelimitat. Motivul? Aleşii şi-au dat seama că spaţiile din pasaj sunt proprietare privată.

Proiect aprobat şi licitat

Pasajul Dunărea a rămas de izbelişte până în 2017, când aleşii locali au aprobat un amplu proiect de modernizare urbană menit să redea strălucirea zonei centrale a oraşului cuprinsă între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. Proiectul votat prevedea şi reparaţia Pasajului Dunărea: înlocuirea finisajelor cu materiale noi - granit la pardoseli şi trepte, marmură la pereţi, vitrine montate în tâmplărie din aluminiu - refacerea instalaţiei electrice, a reţelelor hidroedilitare pentru colectarea apelor pluviale, refacerea rigolelor. Ba mai mult, se plănuiau expoziţii de artă şi design în Pasajul Dunărea!
Tot anul trecut, Primăria a lansat şi licitaţia pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor cu o valoare estimată de 11.331.992 de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.
Potrivit datelor noastre, s-a primit o singură ofertă din partea Asocierii Tancrad SRL – Lemacons SRL - Proiect SA – BTFARCH RO Company SRL. Tocmai când ne aşteptam ca Primăria să anunţe atribuirea contractului, nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că se doreşte actualizarea documentaţiei privind reparaţia capitală a Pasajului Dunărea! Asta în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de amenajare a zonei centrale vizează şi reabilitarea Pasajului Dunărea, care ar urma să capete şi cupole împotriva apelor provenite din precipitaţii.

Ce spune Primăria Galaţi

„A existat o neconcordanţă între partea scrisă şi desene. La procedura de licitaţie pentru amenajarea zonei centrale există partea de desene (referitoare la pasaj), însă nu era inclusă şi evaluarea financiară pentru această lucrare. Am descoperit neconcordanţa şi ar fi existat varianta reluării licitaţiei. Ca să nu pierdem timpul, am informat ofertanţii că reabilitarea şi modernizarea pasajului pietonal Dunărea-Spicu va fi tratată în cadrul documentaţiei care există deja”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.
Aşa că Primăria aşteaptă până pe 9 martie ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să actualizeze documentaţia făcută în 2015.
Potrivit caietului de sarcini, pasajul Dunărea prezintă „suprafeţe covăţite cu pante care favorizează acumularea şi stagnarea apelor, dale ornamentale sparte sau lipsă, pereţi cu desprinderi, fisuri verticale şi transversale”. Proiectul va trebui să cuprindă realizarea următoarelor lucrări: eliminarea infiltraţiilor, reparaţii la pardoseli, pereţi, tavan, placaj şi trepte, reparaţii la instalaţiile electrice, lucrări hidroedilitare şi înlocuirea finisajelor cu materiale noi, care vor crea un aspect modern şi plăcut construcţiei.
Primăria precizează că lucrările de remediere propuse nu sunt de natură structurală, întrucât pasajul "este într-o stare corespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei mecanice şi al stabilităţii".
În condiţiile în care va fi nevoie de organizarea unei licitaţii pentru execuţia lucrărilor necesare, e greu de spus când va fi reabilitat pasajul.

Citit 6245 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 00:31

12 comentarii

 • postat de Roxana Marți, 13 Martie 2018 12:32 193.15.16.*** Link la comentariu
  0
  0

  Si ce daca spatiile din pasaj sunt proprietate privata? Asta inseamna ca vom lasa sa pice soseaua intr-un hau? Acei privati pot fi acuzati, constransi sa-si consolideze si sa-si modernizeze spatiile fiindca atenteaza la siguranta celorlalti cetateni. Acei privati pot fi constransi legal, prin lege(prin aplicarea ei), prin instante fiindca din cauza ticalosiei/indiferentei acelor privati ei atenteaza la siguranta cetatenilor. Ei privatii nu au voie sa lase sa se prabuseasca tavanul si spatiile/peretii din jur doar pentru ca ei refuza sa nu faca nimic pentru consolidarea, modernizarea si curatarea spatiilor respective. Legea e lege, ea exista deja si trebuie doar aplicata (chiar si fortat) acestor privati (din pasaj) care refuza sa-si curete, sa consolideze si sa-si modernizeze spatiile crezand ca nimeni si nimic nu-i poate forta, obliga DOAR PENTRU CA EI SUNT PRIVATI ACOLO. Privatii nu sunt Dumnezei pe Pamant/pamant, privatii nu pot face chiar orice vor ei pe proprietatea lor privata fiindca va dau un singur exemplu: ar fi ca si cum oricare din noi persoana privata ne-am deschide in casa noastra spatii cu deseuri (netinand cont de cei in jur, netinand cont de nimeni si de nimic dimprejur, doar fiindca suntem persoane private pe spatii private). Dar nu merge asa. Orice privat are obligatii si indatoriri. Nu poti face sau in cazul de fata nu poti tu privat din acel pasaj "a nu face nimic"(a sta cu mainile in san) a nu-ti curata, moderniza, consolida spatiile doar fiindca asa vor "muschii" tai sa refuzi a nu-ti curata/ingriji/moderniza/consolida spatiile fiindca altfel le pierzi in instanta tu ca privat smecher.

  Acei privati nu pot fi o piedica, un impiediment in calea modernizarii pasajului. Ei prin lege pot fi obligati sa-si ingrijeasca, sa-si modernizeze spatiile fiindca prin starea degradanta a lor pun in pericol siguranta cetatenilor. Asa cum un privat de la bloc, un cetatean simplu de la bloc nu poate face chiar orice vrea el pe proprietatea lui privata fara sa tina cont de siguranta celor din jur, atunci si acesti privati nu pot face ce vor ei pe spatiile lor private, adica nici acesti privati nu pot sta indiferenti, cu mainile in san lasand sa se prabuseasca pasajul peste oameni doar pentru ca asa vor ei privatii respectivi. Ei pot fi constransi prin oridin/hotarare judecatoreasc(a) sa-si ingrijeasca spatiile.

  Asa cum se scria si in alte articole cand in anotimpul de iarna privatii erau si sunt prin lege obligati, constransi sa-si curete de gheata, de zapada atat cosmeliile cat si trotuarele din fata magazinelor, cosmeliilor.

  Raportează
 • postat de Dorin54 Sâmbătă, 10 Martie 2018 22:26 77.161.241.*** Link la comentariu
  0
  5

  Suntem de rasul lumii, in Olanda se construieste un tunel de genul acesta, portiune de autostrada, deci mult mai mare, in 48 de ore!!

  Raportează
 • postat de Ghetto-ul deprimant -Galati Vineri, 09 Martie 2018 18:43 108.245.201.*** Link la comentariu
  2
  8

  Poduri, tunele , pasarele, sosele suspendate , si cate si mai cate bazaconii ..dar pt acest pasaj nu gasiti un pol de parale sa-l reparati cum trebuie... rau ati mai ajuns in ghetto-ul ala ...Vai de zilele si de mama voastra ...

  Raportează
 • postat de Geo Vineri, 09 Martie 2018 13:40 93.115.95.*** Link la comentariu
  0
  10

  "Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat, pe portalul propriu, o achiziţie publică în valoare estimată de 13.200 de lei, pentru actualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Reparaţii capitale Pasaj Dunărea - Galaţi”."

  "Aşa că Primăria aşteaptă până pe 9 martie ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să actualizeze documentaţia făcută în 2015."


  Cum adica primaria asteapta pana pe 9 martie ofertele? Pai articolul acesta este datat, scris pe 9 martie, care este astazi. Deci primaria asteapta pana astazi ofertele? Sau este o greseala data pe care ati scris-o?

  Pai ori este corecta afirmatia "primaria tocmai a lansat licitatia" ori cea conform careia "primaria asteapta ofertele pana pe 9 martie" care este astazi. Nu poti sa lansezi o licitatie pe 9 martie si sa astepti ofertele punand termen limita tot tot 9 martie, adica in aceeasi zi. Undeva e o greseala, o eroare.

  Macar de s-ar renova, consolida, restaura inainte sa se prabuseasca pasajul si sa se faca una cu pamantul.
  Daca nu se va incepe cat mai repede, cat mai curand consolidarea si restaurarea acelui pasaj nu cred ca pana la toamna mai rezista pasajul acela la cum arata.

  Dar bineinteles noi primaria facem licitatiile in mod pueril, "la hoha", "la vrajeala" cum ar spune "tinerii frumosi si liberi" ca apoi sa lungim la infinit incompetenta licitatiilor facute pe genunchi de niste neica nimeni care habar nu au de proceduri si de buna desfasurare a unor licitatii pentru a nu mai trebui sa fie reluate, reevaluate, regandite, recalculate...

  Si in urma acestei modernizari cred ca ar trebui puse si niste camere video pe acolo prin pasaj (si nu numai prin pasaj) ca sa nu mai vedem mazgaliturile zevzecilor certati cu bunul simt care manjesc peretii precum niste habauci.

  Sper sa inceapa cat mai curand, cat mai repede aceasta modernizare fiindca urgenta se justifica, grabirea etapelor pana in momentul inceperii lucrarilor de consolidare si modernizare a pasajului. Si cred ca ar trebui avut in considerare si inlocuirea pavajului din intreaga zona pentru a fi inlocuit cu ceva antiderapant fiindca iarna pe zapada este o problema foarte mare in acea zona, iti aluneca picioarele.

  Raportează
 • postat de Un pensionar mâhnit Vineri, 09 Martie 2018 12:14 81.12.149.*** Link la comentariu
  3
  10

  RUŞINE Pucheanule!
  RUŞINE Consilierilor Locali!
  Aţi distrus tot în acest oraş! Aţi început cu Industria locală, cu Sistemul Centralizat de Termoficare, cu infrastructura şi o să ne trimiteţi afară şi pe noi, ca să vă faceţi de cap şi să mai furaţi ce a rămas!
  Ne-am săturat să vă tot votăm..

  Raportează
 • postat de GALATEAN Vineri, 09 Martie 2018 11:34 95.76.3.*** Link la comentariu
  2
  23

  Proiectul se potriveste de minune si pentru adapostul persoanelor fara adapost!

  Daca inca nu au luat incalcul aceasta situatie inseamna ca baba Vanga de Galati a dat previziuni ca PSD- ul nu va mai fi la guvernare la terminarea ,la sfantul asteapta a lucrarii, si o sa curga lapte si miere in orasul asta, si nu vor mai fi oameni napastuiti pe strada!

  Ajtfel, ar fi necesara o noua modificare a proiectului, inculzand toalete si dusuri, daca vrei sa treci prin pasaj dupa, ca sa nu vomiti.

  Azi dimineata, la 5, cand am iesit la jogging pe faleza, la baza scarilor de pe faleza superioara, dormea o doamna acoperita cu cartoane si folie, iar cand m-am intors, tocmai servise micul dejun, sau isi golise intestinul gros, ca arunca hartiile alaturi pe trotuar!

  Intrebarea este, doamna respectiva a tras aghioase toata noaptea in acel loc, politia locala nu avea cum sa nu o vada, chiar si din masina, ca pedestru nu mai circula de mult, asta presupune ca le-a fost somnul dulce in locatii ferite de ochii galatenilor, ortacilor din tura de noapte!

  Si cata reclama si-au facut in media, vezi doamne, umblau habauci dupa oamenii strazii pe gerul ce abia a trecut, unii aveau ochii inlacrimati de durere, iar seful lor statea nedezlipit de posturile de televiziune, ingandurat, vizibil marcat de situatia aceslor oameni napastuiti!

  Sictir!

  Si politia locala iti apartine, dom' primar, cu spor de hrana de 900 de lei pe luna, salarii, echipamente, masini, carburant, premii de grad, totul ca acest sgment al primariei sa fie in slujba cetatenilor din a caror taxe si impozite platesti inconstient niste nulitati!

  Alege incompetenta intre primar si aceasta entitate, cu sinceritatea, si, din pacate, cum zici mereu,spovedeste-te, ca tot suntem in Postul Pastelui!

  Bine ar fi sa ne lasi in pace!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 09 Martie 2018 11:14 5.13.249.*** Link la comentariu
  2
  16

  Daca delasarea ar avea in nume sau sintagmna e bine si asa s-ar numi colonia Romania! Pana ii cade cuiva in cap tavanul, supravietuieste si va da in judecata... doar nu platiti din buzunariul propriu cum ar trebui! Si asa orasul arata ca o cloaca sateasca neingrijita! Locuri de munca nu sunt, alea care sunt is platite cel mai mizer.... merge inainte spre groapa abisului cum suntem obisnuiti mintindu-ne ca o sa fie bine!

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 09 Martie 2018 09:14 92.83.63.*** Link la comentariu
  2
  24

  Este o nesimtire crasa si un dezinteres total fata de o zona de referinta a acestui oras.Nu exista nicio scuza pentru cei care au condus sau conduc acum si nu pot fi invocate motive puerile ci numai o lipsa de atasament fata de imaginea Galatiului.Strainii care viziteaza acest oras si sunt cazati in cele doua hoteluri din centrul isi fac imediat o impresie deplorabila despre galateni dar mai ales despre incompetenta celor care ii conduc.Rusine este un cuvant prea blind.

  Raportează
 • postat de Mario Vineri, 09 Martie 2018 08:38 78.97.254.*** Link la comentariu
  3
  19

  minciuni in continuu,bai cat o sa mai furati,chiar nu v-ajunge!!!!

  Raportează
 • postat de galateanca Vineri, 09 Martie 2018 08:23 5.13.134.*** Link la comentariu
  3
  17

  "Problema este că, în documentaţia licitaţiei, a fost prins doar desenul pasajului protejat de cupole, nu şi costul reabilitării lui!". Cata incompetenta, sa nu prevezi tu Primarie si fondurile necesare ? Asta e o conditie esentiala. Ruina asta de pasaj, aflat in imediata apropiere a unei institutii -Directia Impozite si Taxe, ce apartine Primariei precum si in apropierea sediului PSD este inca "o carte de vizita a orasului gospodarit de primarul Pucheanu". Pai daca nici zona centrala a orasului nu arata nici macar decent ce sa mai zici de celelalte cartiere. Dar chiar nimeni din aparatul de specialitate din Primaria Galati nu gandeste ? Inteleg, consilierii locali sunt alesi politic pe alte criterii in nici-un caz pe competenta, dar totusi nu i-a trecut prin cap niciunui specialist dintre functionarii publici (platiti f. bine din banii contribuabililor) sa atraga atentia ca pentru orice reabilitare, reparatie, etc. trebuie si PARALE ?

  Raportează
 • postat de Goe Vineri, 09 Martie 2018 06:21 188.24.219.*** Link la comentariu
  3
  22

  Când te gândești ca se dorește tunel pe sub Dunăre. Nu suntem in stare sa îngrijim un pasaj subteran de aproximativ 20 metri.......In aceasta zona se dorește dezvoltarea centrului orașului.

  Raportează
 • postat de Maria Vineri, 09 Martie 2018 06:04 86.127.112.*** Link la comentariu
  14
  9

  Acum pe bune, chiar mai e nevoie de acest pasaj cand la 50m de el exista trecere de pietoni semaforizata?
  Pentru ce sa mai dam bani pentru reabilitarea acestui pasaj? Dam acum o caruta de bani, mai dam peste 10 ani alti bani ca la cum se fac lucrarile mai mult de atat nu vor tine si tot asa.
  Nu mai bine il desfiintam?
  Care e utilitatea acestui pasaj? Asta urbana? Pasajul n-a adapostit mai mult de doua magazine - un xerox si un centru de inchiriat jocuri, iar pe mijloc vitrine cu afisele filmelor ce rulau la cinematografele din oras.
  Pasajul trebuie desfiintat. Asa se evita niste cheltuieli inutile.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.