Reabilitarea Pasajului Dunărea mai are de aşteptat (FOTO)

Reabilitarea Pasajului Dunărea mai are de aşteptat (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

De ani întregi, pasajul subteran din centrul oraşului ameninţă să cadă în capul trecătorilor, iar reparaţia lui capitală se tot amână. În 2017, aleşii locali au decis că Pasajul Dunărea trebuie să găzduiască expoziţii de artă şi design, în cadrul unei ample amenajări a zonei centrale a oraşului, cuprinsă între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, în valoare de 11,3 milioane de lei, îşi va desemna, în curând, câştigătorul. Problema este că, în documentaţia licitaţiei, a fost prins doar desenul pasajului protejat de cupole, nu şi costul reabilitării lui!

Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat, pe portalul propriu, o achiziţie publică în valoare estimată de 13.200 de lei, pentru actualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Reparaţii capitale Pasaj Dunărea - Galaţi”. Este vorba despre documentaţia realizată în 2015, care a ajuns spre aprobare pe mesele aleşilor locali, în mandatul fostului primar Marius Stan. La acel moment, reparaţia capitală era estimată la 1.469.332 de lei de la bugetul local, dar proiectul a fost retras de pe ordinea de zi şi amânat pe termen nelimitat. Motivul? Aleşii şi-au dat seama că spaţiile din pasaj sunt proprietare privată.

Proiect aprobat şi licitat

Pasajul Dunărea a rămas de izbelişte până în 2017, când aleşii locali au aprobat un amplu proiect de modernizare urbană menit să redea strălucirea zonei centrale a oraşului cuprinsă între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. Proiectul votat prevedea şi reparaţia Pasajului Dunărea: înlocuirea finisajelor cu materiale noi - granit la pardoseli şi trepte, marmură la pereţi, vitrine montate în tâmplărie din aluminiu - refacerea instalaţiei electrice, a reţelelor hidroedilitare pentru colectarea apelor pluviale, refacerea rigolelor. Ba mai mult, se plănuiau expoziţii de artă şi design în Pasajul Dunărea!

Tot anul trecut, Primăria a lansat şi licitaţia pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor cu o valoare estimată de 11.331.992 de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Potrivit datelor noastre, s-a primit o singură ofertă din partea Asocierii Tancrad SRL – Lemacons SRL - Proiect SA – BTFARCH RO Company SRL. Tocmai când ne aşteptam ca Primăria să anunţe atribuirea contractului, nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că se doreşte actualizarea documentaţiei privind reparaţia capitală a Pasajului Dunărea! Asta în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de amenajare a zonei centrale vizează şi reabilitarea Pasajului Dunărea, care ar urma să capete şi cupole împotriva apelor provenite din precipitaţii.

Ce spune Primăria Galaţi

„A existat o neconcordanţă între partea scrisă şi desene. La procedura de licitaţie pentru amenajarea zonei centrale există partea de desene (referitoare la pasaj), însă nu era inclusă şi evaluarea financiară pentru această lucrare. Am descoperit neconcordanţa şi ar fi existat varianta reluării licitaţiei. Ca să nu pierdem timpul, am informat ofertanţii că reabilitarea şi modernizarea pasajului pietonal Dunărea-Spicu va fi tratată în cadrul documentaţiei care există deja”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.

Aşa că Primăria aşteaptă până pe 9 martie ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să actualizeze documentaţia făcută în 2015.

Potrivit caietului de sarcini, pasajul Dunărea prezintă „suprafeţe covăţite cu pante care favorizează acumularea şi stagnarea apelor, dale ornamentale sparte sau lipsă, pereţi cu desprinderi, fisuri verticale şi transversale”. Proiectul va trebui să cuprindă realizarea următoarelor lucrări: eliminarea infiltraţiilor, reparaţii la pardoseli, pereţi, tavan, placaj şi trepte, reparaţii la instalaţiile electrice, lucrări hidroedilitare şi înlocuirea finisajelor cu materiale noi, care vor crea un aspect modern şi plăcut construcţiei.

Primăria precizează că lucrările de remediere propuse nu sunt de natură structurală, întrucât pasajul "este într-o stare corespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei mecanice şi al stabilităţii".

În condiţiile în care va fi nevoie de organizarea unei licitaţii pentru execuţia lucrărilor necesare, e greu de spus când va fi reabilitat pasajul.

Citit 7022 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.