Guvernul României, prins nepregătit de vânzarea Combinatului

Guvernul României, prins nepregătit de vânzarea Combinatului
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan, care a trecut de la PMP la PNL săptămâna trecută, a participat, ieri, la o conferinţă de presă la Galaţi, alături de preşedintele organizaţiei judeţene a liberalilor gălăţeni, George Stângă, şi de Ştefan Baltă, cooptat şi el destul de recent în echipa locală a PNL.

Principalul subiect al conferinţei l-a constituit vânzarea combinatului siderurgic de la Galaţi de către grupul ArcelorMittal. Practic, cei trei vorbitori au subliniat unul şi acelaşi lucru: că guvernul României, autorităţile locale şi centrale au fost prinse nepregătite de această tranzacţie şi de implicaţiile pe care le presupune ea.

"Mă îngrijorează foarte mult liniştea tuturor, pentru că - spun ei - am primit asigurări de la Uniunea Europeană că se va păstra capacitatea de producţie. Iar eu ştiu că o capacitate de producţie nu este egală cu producţia efectivă, iar de aici poate să vină o problemă, pentru că nu ne garantează nimeni care va fi producţia, ci doar capacitatea de producţie. Pe de altă parte, capacitatea de producţie - dacă se referă doar la produsul finit, s-ar putea să o avem altă problemă: combinatul nostru este integrat şi nu producem doar tablă, ci şi fontă, oţel...", a afirmat Ştefan Baltă. Partid de dreapta fiind, liberalii sunt conştienţi că nu se pot implica foarte mult într-o tranzacţie privată. "În schimb, poate e momentul să aflăm dacă ArcelorMittal şi-a atins indicatorii pe care şi i-a asumat în momentul privatizării, în 2001, mai ales cei de mediu", a mai spus universitarul gălăţean.

Originar din Hunedoara, oraş care are şi el un combinat ArcelorMittal - "avem, deci, o istorie asemănătoare", Siegfried Mureşan întreabă cum a ajuns combinatul din Galaţi pe lista celor vândute de ArcelorMittal şi tot el răspunde: din cauta inacţiunii Guvernului României. "Este îngrijorător faptul că prim-ministrul României nu a spus nimic pe această temă. Am aşteptat câteva zile pentru a vedea dacă există o poziţie, o acţiune, dacă Guvernul face ceva pentru a salva locurile de muncă. Am trimis după zece zile o scrisoare publică prim-ministrului Viorica Vasilica Dăncilă, în care am întrebat-o două lucruri: dacă a demarat un dialog cu ArcelorMittal privind situaţia creată şi dacă există un plan strategic pentru păstrarea locurilor de muncă de la Galaţi. Nu am primit niciun răspuns! Pe 17 mai, am trimis, de asemenea, o interpelare scrisă Comisiei Europene, pentru a afla ce mijloace are la dispoziţie pentru a garanta locurile de muncă după vânzarea ArcelorMittal Galaţi. Răspunsul CE va veni în maximum trei săptămâni", a spus eurodeputatul, care este şi purtător de cuvânt al PPE şi a fost ales negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE.

Nu se ştie încă ce se va întâmpla cu desecretizarea contractului de privatizare din 2001 şi nici cu celelalte obiective care au fost preluate de ArcelorMittal odată cu combinatul şi care nu sunt incluse în fluxul de producţie. "Pe 15 mai, am depus documentele pentru a iniţia un proiect de hotărâre de CL prin care solicităm constituirea unei comisii de negociere, la nivelul Primăriei şi Consiliului Local, pentru cumpărarea staţiei de captare a apei de la Priza Dunării. Aşa cum bine ştiţi, 90 la sută din cantitatea de apă furnizată de către Apă Canal gălăţenilor provine de la această staţie. Nu-mi doresc ca ArcelorMittal Galaţi să fie vândut împreună cu această staţie, care este foarte importantă pentru întreg judeţul Galaţi", a spus şi preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Galaţi, George Stângă.

Citit 7774 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2018 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.