Fără program redus pentru angajaţii Calorgal

Fără program redus pentru angajaţii Calorgal
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Propunerea ca angajaţii Calorgal să lucreze două ore pe zi nu a "trăit" decât o săptămână. Directorul general Marian Alexandru ne-a spus ieri că s-a renunţat la această idee.

Aşa cum "Viaţa liberă" a scris săptămâna trecută, conducerea Calorgal a intenţionat să reducă programul de lucru al celor aproximativ 470 de angajaţi la numai două ore pe săptămână. Măsura propusă, justificată prin faptul că "această cheltuială cu forţa de muncă este greu de suportat", ar fi urmat să reducă semnificativ cheltuielile cu resursa umană până când va fi accesată Ordonanţa 36, care prevede acordarea de venituri în completare celor 303 salariaţi ce vor fi disponibilizaţi. Deocamdată, proiectul de hotărâre de Guvern pentru trimiterea acasă a peste 70 la sută din angajaţi îşi urmează traseul interministerial, fiind nevoie de avizul pozitiv dat de patru ministere - Dezvoltării, Justiţiei, Muncii şi Finanţelor, după care de avizul pozitiv al Consiliului Economic şi Social (CES), iar apoi, în sfârşit, să ajungă la Secretariatul General al Guvernului.

Propunerea conducerii a fost criticată de sindicalişti. "Salariaţii Calorgal au primit o adresă în care sunt anunţaţi de către conducere că vor să treacă la un program de două ore zilnic, respectiv 10 ore pe săptămână. Îi anunţă luni, 25 iunie, că, începând cu data de 1 iulie şi până pe 30 septembrie, se trece la alt program, fără vreo altă înştiinţare, fără să spună de ce, cum. Noi, prin aprilie, am discutat şi cu Primăria Galaţi, care a promis că există suficienţi bani pentru a nu mai avea probleme cu plata până la disponibilizările prin accesarea Ordonanţei nr. 36", a afirmat liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, în şedinţa de marţea trecută a Comisiei de Dialog Social.

Ieri, directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, a confirmat pentru "Viaţa liberă" că propunerea cu programul redus de lucru a picat: "Sindicatul nu e de acord. Nu pot să-i forţez. Preferăm să funcţionăm în pierdere, ca să ajutăm oamenii".

Aproape trei sferturi dintre salariaţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie, conform planului de disponibilizări aprobat de Consiliul Local. Societatea va rămâne cu doar 177 de angajaţi, în condiţiile în care, la 1 iunie, număra 465. Proiectul de hotărâre de Guvern prin care salariaţilor disponibilizaţi li se oferă venituri în completare, în baza Ordonanţei 36, prevede pentru anul 2018 suma de 2.376.000 de lei.

Citit 3698 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2018 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.