Peste 21,5 milioane de euro pentru o axă rutieră din Galaţi. Contract scos la licitaţie de Primărie
Foto: Iulia Kelt

Peste 21,5 milioane de euro pentru o axă rutieră din Galaţi. Contract scos la licitaţie de Primărie
Termenul de realizare a acestor lucrări este cuprins între 18 şi 24 de luni
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Asfalt degradat, crăpat şi vălurit, locuri de parcare insuficiente sau necorespunzătoare, şină de tramvai uzată, care poate deveni periculoasă, cam aşa ar suna, pe scurt, radiografia străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, pe care Primăria municipiului Galaţi vrea să le modernizeze cu bani europeni. Contractul de lucrări, în valoare estimată de 99.066.654 de lei cu TVA – peste 21,5 milioane de euro, tocmai a fost scos la licitaţie, iar cererea de finanţare europeană a fost depusă la finele lunii trecute.

Până pe 8 august 2018, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea constructorilor interesaţi să modernizeze una dintre cele mai importante axe rutiere ale oraşului, cuprinsă între Inelul de Rocadă şi bulevardul Milcov, cu o lungime totală de 2.560 de metri.

Ce se doreşte

Potrivit caietului de sarcini, proiectul de „Modernizare linii de tramvai şi carosabil strada Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918” are în vedere reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de locuri de parcare noi, reamenajarea trotuarelor, execuţia de piste pentru biciclete, dar şi modernizarea căii de rulare a tramvaielor, amenajarea peroanelor şi a adăposturilor pentru călători. De asemenea, se doreşte înlocuirea reţelelor cu durata de viaţă expirată, modernizarea sistemului de iluminat, canalizaţie subterană pentru introducerea în subteran a reţelelor aeriene (fibra optică, telefonie, tv), modernizarea spaţiilor verzi existente şi montare de mobilier stradal nou. Pe lângă semnalizare prin marcaje rutiere şi indicatoare rutiere, se are în vedere montarea de butoni reflectorizanţi în zonele cu risc mare de producere a accidentelor rutiere sau stâlpi de ghidaj pe porţiunile de traseu în care vizibilitatea este îngreunata pe timp de noapte. Conform caietului de sarcini, constructorii vor interveni şi pentru amenajarea străzilor laterale care intersectează arterele, pe o lungime de minimum 25 de metri.

Aritmetic e vorba despre amenajarea a 4.740 m linii de tramvai, 32.000 mp suprafaţă carosabilă, 20.480 mp suprafaţă trotuare, 7.680 mp suprafaţă piste pentru biciclete şi şase rastele pentru ele, 8.400 mp spaţii verzi, 60 de bănci şi 180 de coşuri de gunoi şi şapte peroane pentru călători.

Termenul de realizare a acestor lucrări este cuprins între 18 şi 24 de luni, iar criteriul de atribuire a contractului va fi „cel mai bun raport calitate-preţ”.

Conform documentaţiei licitaţiei, sursele de finanţare a lucrărilor sunt fondurile europene nerambursabile – 85 la sută, bugetul naţional - 13 la sută şi bugetul local – 2 la sută. Primăria susţine că a depus deja proiectul pentru accesarea unei finanţării europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. De asemenea, administraţia locală urmează să depună şi proiectul pentru modernizarea şi refacerea străzilor Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc.

Un pic de istorie

Despre modernizarea axei rutiere Siderurgiştilor – 1 Decembrie – Traian Vuia – Henri Coandă – George Coşbuc se vorbeşte încă din mai 2015. Atunci, fostul primar Marius Stan anunţa că acest amplu proiect a obţinut aprobarea Consiliului Tehnico-Economic, finanţarea urmând să se facă prin atragerea de fonduri europene.

În aprilie 2017, cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, Consiliul Local a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Modernizare linii tramvai şi carosabil strada Siderurgiştilor şi strada 1 Decembrie 1918”, iar în februarie anul acesta hotărârea votată anul trecut a fost modificată tocmai pentru a răspunde exigenţelor cerute de ghidurile de finanţare europeană.

Cert este că, în bugetul Galaţiului pe 2018, pentru modernizarea acestei axe Siderurgiştilor – 1 Decembrie este alocată o sumă de 1.500.000 de lei din împrumutul contractat de Primărie la CEC Bank.

Citit 11362 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.